Mitől alakul ki a csuklás?

Bármilyen kellemetlen is, a csuklás általában pár perc alatt magától megszűnik. De vajon mi okozza? És mi a legjobb módja, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljunk tőle?

Belehalhatunk-e a csuklásba? Részletek itt.

Egy átlagos csuklás néhány perctől akár pár órás időtartamig is eltarthat, extrém esetekben pedig akár egy-két napig is. Továbbá megeshet, hogy a csuklás krónikussá válik, emiatt hónapokig, rosszabb esetben évekig sem sikerül megszabadulni tőle. A tartós, hosszú időn át tartó csuklás - nem meglepő módon - krónikus fáradtságot, illetve fogyást is okozhat, hiszen sem enni, sem aludni nem lehet tőle nyugodtan.

A csuklás nem más, mint a rekeszizom görcsös összerándulása
A csuklás nem más, mint a rekeszizom görcsös összerándulása

A BBC News szerint a világ dokumentáltan leghosszabb csuklása 68 (!) éven keresztül tartott. A történet szerint egy Charles Osborne nevű amerikai férfi éppen egy disznót mázsált, amikor elesett. Az esés hatására megrepedt egy ér az agyában, és az orvosok kiderítették, hogy a sérülés pont azon az agyterületen történt, amely kiváltja a csuklást eredményező reakciót. A férfi a 68 év alatt körülbelül 420 millió alkalommal csuklott, ehhez képest viszonylag normális életet tudott élni: több állása is volt, megnősült, illetve gyerekei születtek. Különféle technikákat tanult meg, hogy csuklását kordában tartsa, például speciális légzést, valamint nagyon gyakran pépesítette az ételeit, hogy könnyebben le tudja nyelni őket.

Mi történik csuklás közben?

A népi hiedelmek szerint a csuklás azt jelenti, hogy a csukló személy éppen növekszik, de ma már tudjuk, hogy valójában izomgörcsről van szó. A csuklás a rekeszizom önkéntelen összehúzódása - ez az izom választja el a hasüreget a mellkastól, egyben fontos szerepet játszik a légzésben. Minden összehúzódás után hirtelen összezárulnak a hangszálak: ez okozza a sajátos hangot, amelyet csuklás közben kiadunk. A Mayo Clinic kutatása szerint az átmeneti csuklásnak lehetnek speciális kiváltó okai is. Ezek közé tartozik a szénsavas üdítők vagy alkoholos italok fogyasztása, a túlevés, a túlzott izgalom vagy felfokozott érzelmi állapot, a hirtelen hőmérsékletváltozás, valamint ha túl sok levegőt nyelünk.

A hosszú távú csuklás inkább valamilyen idegirritációval vagy idegsérüléssel hozható kapcsolatba. Tumor, ciszta, reflux vagy akár torokgyulladás is irritálhatja a rekeszizmot kontrolláló idegeket, sőt anyagcserezavarok vagy a központi idegrendszer sérülése is beindíthatja szervezetünk csuklási reflexét - ahogyan ezt Charles Osborne története is mutatja.

Hogyan kezeljük?

A csuklás elmulasztására a legjobb technikák között tartjuk számon a vízivást, a lélegzet visszatartását, ami segít ellazítani a rekeszizmot, továbbá az is jó megoldás lehet, ha egy-két percig egy papírzacskóba lélegzünk. Van, akinek segít a jégkocka vagy a citromgerezd szopogatása, de az is, ha egyszerűen valamivel sikerül elterelni a figyelmét - innen származik az a népi gyógymód is, hogy a csukló embert meg kell ijeszteni. Ha a csuklás 24 óra elteltével sem múlik el, forduljunk orvoshoz.

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)