Mit mutat a vérkép?

A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb teszt, melyen az emberek átesnek, hiszen az első dolog, amit egy orvos kér: a teljes vérkép. De pontosan mit jelentenek a leleten látható rövidítések, adatok?

Mi az a sok szám a vérképen?

A vér vizsgálatával nemcsak számos betegségre utaló jelet találhatunk meg, de bizonyos értékek elemzésével az egészségi állapotunkról összességében nagyon jó képet kaphatunk. Lehet vizsgálni a vérben különböző hormonok szintjét vagy éppen daganatos betegségre utaló úgynevezett tumormarkerek meglétét is .

Megkülönböztetünk teljes (kvantitatív) és minőségi (kvalitatív) vérképet., vérkép teljes vérkép vérvizsgálat labor leukémia véralvadás vörösvérsejt fehérvérsejt
Megkülönböztetünk teljes és minőségi vérképet

Az egyik leggyakoribb laboratóriumi vizsgálat az úgynevezett vérkép, melynek során a vérben lévő alakos elemek, köztük a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék vagy trombociták relatív vagy abszolút számát határozzák meg. Megkülönböztetünk teljes (kvantitatív) és minőségi (kvalitatív) vérképet.

Mi tartozik a teljes vérképhez?

Mit jelentenek a vérképen levő rövidítések? Kattintson ide ! A teljes vérképhez gyakran hozzátartozik a vércukor-anyagcsere adatainak elemzése, illetve a szervezet elektrolit-egyensúlyának vizsgálata is. Ez utóbbinál többek között a kálium, nátrium, kalcium, vas, foszfor szintjét nézik, ezekből nagyszerűen lehet következtetni például a máj, a vese vagy a szív állapotára. Ezek az adatok segíthetnek felderíteni olyan betegségeket, mint a myeloma multiplex , a bélrendszeri zavarok vagy éppen a májproblémák. Az esetleges enzimvizsgálatok is a máj működéséről, annak esetleges zavarairól adnak átfogó képet.

A teljes vérképnél általában az úgynevezett vérsejtsüllyedést, vagyis a vér egy óra alatti ülepedési mértékét is nézik. A gyorsult süllyedés utalhat gyulladásos betegségekre, autoimmun betegségekre , vérszegénységre, de várandósságra is.

Mit mutat a teljes vérkép?

A vérben lévő alakos elemek, köztük a vörösvértestek (vvt vagy RBC - red blood cells), a fehérvérsejtek (fvs vagy WBC - white blood cells) és a vérlemezkék vagy trombociták (thr vagy PLT - platelet) abszolút számának meghatározására végzik. Ezekből többek között vérszegénységre, vérvesztésre, kiszáradásra, a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokra, a vérképzőszervekből kiinduló daganatos betegségre (leukémia, limfóma), illetve egyéb vérképzőszervi betegségekre (pl. csontvelő-elégtelenség), véralvadási zavarok okára lehet következtetni.

Választ ad a vérben található vérfesték ( hemoglobin - Hgb ) mennyiségére, a vér alakos elemeinek döntő többségét adó vörösvértestek és a vér folyékony alkotórészének, a vérplazmának az egymáshoz viszonyított arányára (hematokritérték - Htk), valamint a vörösvértestek átlagos térfogatára (MCV - mean corpuscular volume).

Mit mutat az MCH és az MCV érték? Ha az orvos teljes vérképet kér, megvizsgálják az MCH és az MCV értékét is, melyek a vörösvértestek állapotára utalnak. Mit jelentenek ezek az értékek? Kiderül korábbi cikkünkből, melyet a linkre kattintva érhet el.

Tartalmazhatja még a vörösvértestekre vonatkozó, számított értékeket is: MCH - az egy vörösvértestre eső átlagos hemoglobinmennyiség (mean corpuscular hemoglobin)

MCHC - az egy vörösvértestre eső átlagos hemoglobinkoncentráció (mean corpuscular hemoglobin concentration)

A számítás az alábbi képletek alapján történik:

MCH = Hgb/vörösvértestszám

MCHC = Hgb/Htk

Normálértékek

A normálértékek a mértékegységek, illetve az intézményben elfogadott határértékek szerint változhatnak, azonban a leleten mért érték mellett rendszerint feltüntetik, és körülbelül az alábbi tartományokba eshetnek:

Vörösvértestszám (vvt, RBC):

férfiak: 4,5-5,9 millió/mikroliter, nők: 4,0-5,6 millió/mikroliter

Fehérvérsejt-szám (fvs, WBC): 4000-10000/mikroliter

Vérlemezke-szám (Thr, PLT): 150 000-400 000/mikroliter

Hematokrit-érték (Htk):férfiak: 42%-52%; nők: 37%-54%

Hemoglobinszint (Hgb):férfiak: 140-180 g/l; nők: 120-160 g/l

MCV: 80-100 femtoliter

MCH: 26-34 pikogram/sejt

MCHC: 300-360 g/l

A magas vörösvértestszám többek között folyadékvesztésre, tüdőbetegségre, a vörösvértest-termelés fokozódására (policitémia vera) utalhat.

A vörösvértestek számának csökkenése leginkább vérzésre, vérszegénységre , vörösvértest szétesésre lehet jellemző, de egyéb vérképzőszervi betegségre, esetleg vitaminhiányra is felhívhatja a figyelmet.

A hematokrit-érték csökkenése különböző vérszegénységekben, vérzésben, csontvelő-elégtelenségben, táplálkozási hiányállapotokban, leukémiákban fordulhat elő .

Az emelkedett hematokrit-érték vízvesztésre, oxigénhiányos állapotra utal, vérkép teljes vérkép vérvizsgálat labor leukémia véralvadás vörösvérsejt fehérvérsejt
Az emelkedett hematokrit-érték vízvesztésre, oxigénhiányos állapotra utal

Az emelkedett hematokrit-érték vízvesztésre, oxigénhiányos állapotra (például szív- vagy tüdőbetegség, dohányzás), bizonyos vérképzőszervi betegségekre (policitémia vera) hívhatja fel a figyelmet.

Az alacsony hemoglobinszint a vérszegénység és a vérvesztés tünete lehet, az alacsony vérlemezke-szám csontvelő-elégtelenség jele lehet.

Mit mutat a minőségi vérkép?

A vérben lévő alakos elemek közül a különböző fehérvérsejt típusok relatív számát adja meg, a teljes vérkép része. Ebből a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokra, a fertőzés heveny vagy idült voltára, valamint arra lehet következtetni, hogy azt vírus vagy baktérium, netán élősködő okozza-e. A vizsgálat során meghatározzák a különböző fehérvérsejt-típusok egymáshoz viszonyított százalékos arányát.

A fehérvérsejtek alapvető fajtái a granulociták, melyeknek a plazmájában különböző anyagokat tartalmazó szemcsék (granulumok) láthatók, a limfociták vagy nyiroksejtek, valamint a monociták vagy makrofágok (nagy falósejtek).

A granulocitákat a szemcsék festődése alapján nevezik neutrofil, eozinofil és bazofil sejteknek.

A fehérvérsejtek arányának megváltozása mellett a vörösvértestek alakjából, nagyságából, jellegéből bizonyos vérszegénység (anémia) típusokra is fény derülhet.

Fertőzésekben nő a fehérvérsejt-szám, és a vérkép általában "balra tolódik". Ez azt jelenti, hogy a gyulladásos reakcióra adott válaszként fiatalabb, éretlen fehérvérsejtek jelennek meg a vérben. A magas fehérvérsejt-szám (a leleten általában fvs. vagy WBC - white blood cell - angol rövidítés jelöli) leukémia jele is lehet. A normálértékek általában a következők:

Neutrofil granulocita: 40%-60%

Limfocita: 20%-40%

Monocita: 2%-8%

Eozinofil granulocita: 1%-4%

Bazofil granulocita: 0,1%-1,5%

A neutrofil ganulociták számának emelkedése elsősorban heveny fertőzésre, gyulladásra, esetleg leukémiára utal, csökkenése leginkább daganatos betegek kemoterápiája, sugárkezelése kapcsán vagy bizonyos vérképzőszervi betegségben (ún. aplasztikus anémia ) észlelhető. A limfociták száma vírusfertőzésekben, limfocitás leukémiákban, mielóma multiplexben emelkedik.

A limfociták számának csökkenése leginkább daganatos betegek kemoterápiája, sugárkezelése kapcsán és HIV fertőzésben (az AIDS vírusa) észlelhető.

A monociták száma vírusfertőzésekben (pl. mononukleózis infekcióza ) és krónikus gyulladásban nő.

Az eozinofil granulociták számának emelkedése parazitafertőzésre (pl. bélférgesség ), allergiára és bizonyos vérképzőszervi daganatos betegségekre utalhat.

A bazofil granulociták számának csökkenése heveny allergiás reakciót jelezhet.

Pajzsmirigyvizsgálat Szeretné érteni, mi van a pajzsmirigy laborleleten? Kattintson ide! A fehérvérsejtek számának emelkedése elsősorban fertőzésre, gyulladásra, esetleg leukémiára utal. Bizonyos gyógyszerek is emelhetik a fehérvérsejtek számát.

A fehérvérsejtek számának csökkenése leginkább daganatos betegek kemoterápiája, sugárkezelése kapcsán vagy bizonyos vérképzőszervi betegségben (aplasztikus anémia), daganat, fertőzés okozta csontvelő-elégtelenségben, egyes máj- vagy lépbetegségekben észlelhető. Bizonyos gyógyszerek - olykor veszélyes mértékben is - csökkenthetik a fehérvérsejt-számot.

Vérvizsgálat: hogy készüljünk rá?

A vérvizsgálatra nem kell különösebben készülni, de egyes vizsgálatoknál fontos, hogy a páciens éhgyomorral érkezzen. A vérvételt megkönnyíti, ha a vizsgálat előtt vizet iszunk - egyéb folyadékoktól, például kávétól, teától vagy szénsavas üdítőktől azonban tartózkodjunk! A vérkép ugyanis nagyon változékony, néhány óra alatt is megváltozhatnak a kapott adatok, attól függően, hogy éppen mit teszünk, eszünk vagy iszunk.

Súlyos, krónikus betegségek esetén, vagy éppen a gyermekvárás hónapjai alatt nagy jelentősége van a rendszeres vérvizsgálatnak. Ezzel ugyanis viszonylag könnyen nyomon követhetőek a szervezetünkben zajló változások, és szükség szerint gyógyszerekkel, diétával vagy éppen étrend-kiegészítőkkel hozzájárulhatunk az egészség visszaállításához.

Mit jelez a vérkép MPV értéke? Hogy a szervezet megfelelő mennyiségű vérlemezkét, trombocitát termel-e , vagy sem, az nyilvánvalóan fontos egészségi kérdés. De az is, hogy mi befolyásolja ezt a folyamatot, és ebből miféle következtetések vonhatók le. Mindez kiderül korábbi cikkünkböl.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra