Mit kell tudnunk az őszülésről?

Tényleg társadalmi tabu az ősz haj a nők esetében? Egyáltalán, miért őszülünk? És miért őszülnek sokan már harminc éves koruk környékén?

Szervezetünkben a melanocita sejtek termelik a melanint vagy pigmentet, ami mind hajunknak, mind pedig bőrünknek kölcsönzi azok jellegzetes színét. Hajunk akkor kezd el őszülni, amikor a melanociták működése lelassul, majd idővel teljesen leáll.

Ezt a természetes folyamatot azonban a stressz is képes felgyorsítani, mindemellett pedig egy olyan elmélet is egyre elfogadottabb, hogy a városi élet annak légszennyezettségével és gyakori cigarettafüstjével elszabadítja szervezetünkben a szabad gyököket, ezek pedig elpusztítják a melanocitákat. 1996-ban publikáltak egy olyan tanulmányt is, amely szerint a dohányzók négyszer nagyobb eséllyel őszülnek meg idő előtt, mint azok, akik nem dohányoznak.

Hajhullástól az őszülésig Egészségi állapotunkról egyetlen pillantással is sok információt megtudhatunk, mivel a hajunk sok mindent elárul az egyébként láthatatlan folyamatokról. De milyen betegségekről árulkodhat a hajunk? Kattintson, és kiderül a folytatásból! Egy 2009-es tanulmány szerint viszont az őszülésnek inkább genetikai, nem pedig környezeti okai vannak. Ha szüleink hamar őszültek, akkor esélyesebb, hogy mi is hamar fogunk. És minél fiatalabban kezdünk el őszülni, annál hamarabb őszülünk meg teljesen. Ennek a magyarázatát viszont a mai napig nem tudjuk, eredeti hajszínünk pedig nem befolyásolja azt, hogy mikor kezdünk el őszülni. A vizsgálatok azonban azt mondják, hogy a kaukázusi embertípus harmincas éveinek közepén kezd el őszülni, az ázsiaiak harmincas éveik végén, az afrikaiak pedig negyvenes éveik közepén.

Az őszülést számos dolog kiválthatja

Az őszülést számos dolog kiválthatja

Ami az előbb említett stresszt illeti, azt több vizsgálat is megállapította, hogy a stressz befolyásolja hajunk színét: az érzelmi stressz például sok szabad gyököt termel, amelyek károsítják a melanocitákat - de vannak más elméletek is azzal kapcsolatban, hogy miért őszülünk meg stressz vagy sokk hatására. A stresszhormonok például szintén képesek végezni a melanintermelő sejtekkel, illetve a stressz hatására a B-vitaminok is elkezdenek ürülni a szervezetből, ez pedig szintén őszüléshez vezethet. Az viszont városi legenda, hogy egy éjszaka leforgása alatt teljesen megőszülnénk, ugyanis hajunk átlagosan egy centit nő egy hónap alatt, úgyhogy a színváltozást a hajtőnél fogjuk először észlelni.

Sok nő gondolja azt is, hogy aterhességhatására kezdtek el őszülni. Erre egyelőre nincs bizonyíték, bár az elképzelhető, hogy a terhességet kísérő hormonális változás egyik mellékhatása lehet. A hormonszint változása a hajolaj mértékének csökkentésével jár, ilyenkor a hajtő szárazabb lesz, emiatt erősebbnek érződik, az egész hajat vastagabbnak érezhetjük egy kicsivel.

Az őszülést nem tudjuk kikerülni, már csak azért sem, mert annyi tényezője van, hogy a kutatók még mindig nem tudják, egyáltalán honnan közelítsék meg. Amit tehetünk: ne dohányozzunk, ne stresszeljünk, és táplálkozzunk egészségesen.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: