Mit árul el a nyelvünk színe és mintázata?

Szemügyre vesszük az arcunkat. A bőrünket, fogainkat, a szemünket - de vajon megnézzük-e a nyelvünket? Tapasztalunk-e bármi rendelleneset? Tudja meg, mit árul el a nyelv az egészségünkről!

Akár egy domborzati térkép

Mit látunk? Vörös, gyulladt (majdnem felsebesedett, hámló) területek váltakoznak fehéres-szürkés, kicsit duzzadt részekkel, s az egész olyan, akár egy domborzati térkép.

Mit jelent? Ez a vitaminban szegény étkezés klasszikus tünete. Általában hosszú antibiotikumos kúra után jelentkezik, amit nem kísért vitamintartalmú és tejerjesztő táplálékkiegészítők szedése.

Mit tegyünk? Húsz napon át fogyasszunk komplex B-vitamint (B6, B12, B3, B5, B2) szirupként vagy más kiszerelésben, kísérjük folsavtabletta szedésével, hiszen ez nagyon értékes a bőr, a haj és a nyálkahártya számára.

Felrepedt nyelv

Mit látunk? Ha reggel kellemetlen ízű a szánk, sőt rossz a leheletünk, akkor valószínűleg apró repedéseket láthatunk a nyelven, de legalábbis középen és a széleken. Ezekben megülnek az egészen kicsi ételmaradékok, erjedni kezdenek a szájban, és ettől lesz kellemetlen a lehelet.

Mit jelent? A- és B2-vitamin-hiányra utal.

Mit tegyünk? Mindennap dörzsöljük le a nyelvet nyelvkaparóval, valamint gondoskodjunk a vitaminpótlásról. A nyelvkaparó gumifogacskáinak segítségével ki lehet vakargatni az ételmaradékokat és az ízlelőszemölcsök között megbúvó baktériumokat.

Nagyon száraz

Mit látunk? Ha nyelv érdes és száraz reggel (annyira, hogy be kell nyálazni), akkor ez az első jele a kiszáradásnak.

Mit jelent? Tipikus tünete a magas láznak, a hányásnak, a vérhasnak, amikor elfelejtünk eleget inni, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget, amit a betegség okoz. Magas láz esetén a "száraz száj" gyakori érzése akkor alakul ki, amikor a szervezet nem jut hozzá a bőr és a nyálkahártyák vízanyagcseréjéhez elengedhetetlenül szükséges napi két liter folyadékhoz.

Mit tegyünk? Napi két liter folyadék - mindennap!

Ha afta jelenik meg

Mit látunk? Alig valamit, de a fájdalom már elviselhetetlen. Ha jobban megfigyeljük, égő hólyagocskákat vehetünk észre, amelyek önállóan vagy szőlőfürtszerűen jelennek meg a nyálkahártyán, előbb-utóbb kifakadnak, majd fájdalmas fekély válik belőlük. Az afta a nyelv hegyén és szélén, a szájpadlás, az ajkak és a környező területek nyálkahártyáján keletkezik.

Mit jelent? Az okot nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy a rendszeresen ismétlődő, aftás szájnyálkahártya-gyulladás gyakran a lisztérzékenység (cöliákia) tünete. A gluténintoleranciát megfelelő vérvizsgálattal ki lehet mutatni. Másik lehetséges ok a vírusfertőzés.

Mit tegyünk? Öblítsük gyakran a szánkat aloe vera alapú szájvízzel: ez finom védőbevonatot képez majd a seben. A hialuronsav-alapú készítmények is kiválóak, mert újraépítik a fedőhámot. Ha az orvos vírusfertőzésre gyanakszik, tíz napra antivírusgélt ír fel, ezzel kell ecsetelni a kis sebeket.

Szürke és lepedékes

Mit látunk? Hamuszürke és sűrű lepedék a nyelven.

Mit jelent? A szervezet gyomor- és bél-rendellenességeit jelzi, aminek valószínűleg a kimerültség az oka. Hogyan kezelik? Diétával állítják helyre a gyomor egyensúlyát, ebben az időszakban nem ajánlják a túl fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, cigarettát. Jó sok vizet kell inni, és segít a joghurt, hogy rendbe tegye a bélflórát. Szóba jöhetnek immunerősítő készítmények is.

Ha fehér a nyelv

Ékszer a nyelvben? Egy az Archives of Neurology hasábjain közölt tanulmány szerint a nyelvpiercing tályogot okozhat az ínyen, a szájüregben, és ha nem kezeljük, akkor további területeket is megfertőzhet. Legsúlyosabb kockázata pedig az, hogy szívbetegségeket, sőt egyenesen agyi tályogokat, fertőzéseket okozhat. A legjobb tanács, amit a piercingviselőknek adhatunk, hogy vegyék ki! Mit látunk? Mintha az egész nyelvet fehér lepedék borítaná. Valójában sok hópehelyszerű kandidafolt szóródik szét a nyelven.

Mit jelent? Általában a Candida albicans a bűnös a szájüreg gombás elfertőződésében. Gyakori gyerekeknél, de felnőttek körében is sokszor előfordul, és égő fájdalmat okoz (főleg olyan ételek fogyasztásakor, mint például a citrom, az ecet).

Mit tegyünk? Ha csak egy-egy területen van folt, ott elég a helyi kezelés gombaölő gyógyszerekkel: szájgél, szájvíz formájában vagy fülpiszkálóval felvitt anyagokkal. Ha kiterjedtebb a fertőzés, akkor érdemes általános kezelést alkalmazni, mindig szájon át adható gombaellenes gyógyszerekkel.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: