Miért viszkethet a lábunk éjszaka?

Sokaknak lehet ismerős az érzés, hogy egész nap nem is gondoltak a lábukra, de este, lefekvés után olyan viszketést tapasztalnak az alsó végtagjukon, hogy elaludni sem tudnak tőle. Vajon mi lehet ennek az oka?

Brian S. Kim, a Washington University School of Medicine szakértője szerint van egy elmélet, miszerint napközben az emberek figyelmét jobban elterelik a különféle teendők, ezért este, nyugalmi állapotban érzékelik erősebben az egyébként is jelen lévő - lábukat érintő - viszketési ingert. Ám véleménye szerint a dolog nem ennyire egyszerű. Létezik olyan teória is, amely szerint éjszakánként a gyulladáscsökkentő vegyi anyagok szintje alacsonyabb a testben, emiatt változhat az érzékenység a viszketési ingerre - írta témával foglalkozó cikkében a Men's Health magazin.

lábviszketés
Nem mindegy, hogy miért vagy mitől viszket a lábunk. Fotó: Getty Images

Amikor valóban viszket a láb

Orvosi szempontból a viszketésnek számos oka lehet. Az egyik leggyakoribb a lábgomba. Ha a viszketést a bőr kirepedezése, hámlása kíséri, akkor szinte biztos, hogy erről van szó. Ez az állapot sikeresen kezelhető különféle recept nélkül kapható szerekkel is. De előfordulhat, hogy a háttérben "egyszerű" bőrszárazság áll. Ahogy öregszünk, a szervezetünk egyre kevésbé képes megtartani a vizet a bőr külső rétegeiben, ráadásul a járás miatt a lábfejünk bőre megvastagodhat, megkeményedhet, mindez pedig viszketéshez vezethet. Ilyenkor érdemes sűrű, már-már vaj állagú hidratáló krémet bevetni.

Gyakran ártatlan okok húzódnak meg a viszketés mögött, de fontos szakorvos véleményét is kikérni a panasszal kapcsolatban. Ki kell ugyanis zárni az olyan ritkább okokat, mint például az idegek, a vese, a máj vagy apajzsmirigyegyes betegségei.

Az olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma vagy a pszoriázis belobbanása is okozhatnak éjjeli lábviszketést. De a háttérben állhat diagnosztizálatlan cukorbetegség miatti idegkárosodás is. Intő jel, ha a viszketés nem gombás eredetű, és a gyakori és alapos hidratálás ellenére sem múlik el. Ilyenkor mindenképpen fontos elmenni egy kivizsgálásra, mert néha egy olyan egyszerű tünet is utalhat komolyabb egészségügyi problémára, mint a láb viszketése.

Mit tehetünk ellene?

Ha szeretnénk elkerülni az éjszakai lábviszketést, akkor érdemes rendszeresen, napi szinten hidratálni a láb és a lábfej bőrét. Jól jöhetnek a mentolt tartalmazó krémek, mivel a hűsítő érzés segíthet a viszketés csillapításában. Van, akinél az éjszakai lábviszketés stressz vagy szorongás hatására jelentkezik, illetve súlyosbodik - ilyenkor a kiváltó okot érdemes kezelni mozgással, jógával, relaxációval vagy meditációval.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)