Miért kell figyelni a pH-értékre?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

A sav ereje a vizes oldatba jutó ionok mennyiségétől függ, például a vizelet vagy a nyál pH-értéke is az adott anyagok savas vagy bázikus (lúgos) reakcióinak mértékétől. A hidrogénionoknak megvan az a tulajdonsága, hogy képesek megváltoztatni azokat a kémiai összetevőket, amelyekkel kapcsolatba kerülnek.

A savak agresszív hatását a legtöbben ismerik, elég csak a háztartásban előforduló, mindennapos dolgokra gondolni, például arra, hogy az ecet hogyan távolítja el a vízkövet a csempéről vagy a fürdőkádról, de ha túlzásba visszük, a mészkővel együtt a zománc is eltűnhet.

Mivel az emberi test hetven százalékát víz alkotja, azanyagcserefolyamatok is vizes közegben mennek végbe. Minden egyes szervünknek saját, ideális pH-értéke van, így például a véré nem ugyanaz a vastagbélben, mint a vékonybélben. Az értékek:

  • Hasnyálmirigy (pH=8), a lúgos tartományban van, ami arra szolgál, hogy a gyomorból kikerült savas ételeket a patkóbélben (doudenum) semlegesítse, így a tápanyagok a vékonybélben felszívódjanak.
  • Bélrendszer (8), a zavaró anyagoktól hasmenés útján szabadul meg.
  • Vér (7,35 - 7,45).
  • Máj és epehólyag (7,1).
  • Nyál (7 - 7,1) enyhén lúgos vagy semleges, a savas pH-jú ételek idővel súlyosan károsítják a fogakat, ezért kell semlegesíteni.
  • Kötőszövet (7,08 - 7,29), kicsit savasabb, mint a vér.
  • Izmok és szervek (6,9). Ez azért van, mert testünk energiagyára folyamatosan működik, a feldolgozás és égetés során a tápanyagokból savak (szénsav) keletkeznek. Ha a legfontosabb izmok, pl. a szívizom pH-ja 6,2 alá csökken, a szív megáll.
  • Vizelet (4,8), határozottan savas, ami érthető, hiszen távozik a szervezetből gyomornedv (1,2 - 3), a test legsavasabb része. A gyomorban lévő sósav az emésztést végzi, lebontja a szilárd ételeket, megöli a kórokozókat.

Ügyeljünk a ph-értékre!

Ügyeljünk a ph-értékre!

Az enyhén lúgos környezet ideális az anyagcsere-folyamatoknak. Az értéket szervezetünkben ún. puffer rendszerek befolyásolják és tartják egyensúlyban. Lehetnek savasak, lúgosak, vagy semlegesek, és kiegyenlítik az anyagcsere által okozott eltolódásokat, melyek miatt akár életveszélyes helyzet is kialakulhat (nélkülük akár a tejsav is halált okozhatna).

Ezért különösen fontos a szervezet pH-értékének időnkénti megmérése. Ez történhet laboratóriumban, ahol részletesebb eredményt kapunk, de csak a sav-bázis egyensúly komolyabb felborulása esetén indokolt.

A savas pH a fogakat is károsítja!
Így mérjük meg szánk kémhatását!

Gyógyszertárban kapható tesztcsíkkal (lakmuszpapírral) azonban otthon is megmérhetjük magunknak. Az edénybe ürített vizeletünkbe rövid ideig merítsük bele a papírt, és a színskála jól mutatja az értéket. Mivel a megbízhatóság nem olyan nagy, mint a laboros módszernél, naponta többször is végezzük el az otthoni mérést, ha lehet, kétóránként.

Az egészséges értéketek vizeletnél:

  • Reggel: 6,2 - 6,8
  • Este: pH 6,8 - 7,4

Gond akkor lehet, ha ettől tartósan eltér a kapott eredmény. Ilyenkor orvossal kell konzultálni, hiszen súlyos betegség is állhat a háttérben, de mindenképpen jobban kell figyelnünk az étrendre, hogy milyen kémhatású élelmiszereket viszünk be a szervezetbe.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)