Megvan, mi a legjobb mód, hogy lenyeljük a tablettát

Nyugodtan fellélegezhetünk, ha eddig féltünk lenyelni az orvosságot - az öklendezés, a szájban maradt rossz íz vagy a diszfágiaként is ismert nyelési nehézség már a múlté.

Úgy tűnik, a heidelbergi egyetem kutatói végre kitalálták, hogyan lehet könnyen és gyorsan lenyelni tablettáinkat.

Dr. Walter Haefeli és társai 151 felnőttel végeztek kísérletet, akiknek 16 különböző alakú placebot adtak: megjegyzéseik szerint a panaszkodó páciensek 10 százaléka csak indokként találta ki magának a nyelési nehézséget, egészen egyszerűen csak nem akarják bevenni orvosságaikat. Az eredményeket a Annals of Family Medicine szaklapban publikálták.

Tabletták vagy kapszulák bevételekor legalább 20 milliliternyi, azaz egy evőkanálnyi víz a leghatékonyabb. A legjobb orvosságbevételi módszerhez viszont arra kérték a kísérleti alanyokat, hogy többféle testhelyzetben próbálják ki azokat a módszereket, amelyeket saját maguknak kísérleteztek ki.

Lehet, hogy hamarosan búcsút inthetünk a hagyományos hashajtóknak annak az egyedülálló kapszulának köszönhetően, ami rezgésével az emésztőrendszert stimulálva fejti ki hatását. A folytatásért kattintson! A legjobb módszer, amellyel a nem sima felületű tablettákat lehet bevenni, az a "ráhúzás": a tablettát ráhelyezzük a nyelvre, az ajkakat szorosan összezárjuk az üveg nyílásánál, a tablettát pedig egy gyors szívómozdulattal lenyeljük a folyadék segítségével.

A kapszulák esetében azonban az "előrehajoló" technika működik a legjobban a kutatók szerint: ezeket ülő vagy álló testhelyzetben érdemes bevenni, előrehajtott fejben. A beiktatott mérések szerint a "ráhúzás" 60, az "előrehajolás" pedig mintegy 88 százalékkal teszi könnyebbé az orvosságok bevételét.

A tabletták lenyelésének könnyedsége alakjuktól is függ

Dr. Haefeli szerint mindkét módszer könnyítette azok életét, akik korábban azt állították, hogy nehezen tudták lenyelni orvosságaikat. Hozzátette: a lenyelési módszerek főként a gyógyszer formáján múlnak. A víznél kisebb sűrűségű kapszulák úsznak a szájban lévő folyadékban, úgyhogy ezeknek a fejtartás számít nagyon. A tabletták esetében viszont, ahol a sűrűség szinte mindig nagyobb a víznél, az számít a legjobban, hogy az orvosságokat, át lehessen küldeni a garatba, itt a gyors, erőteljes mozdulatok segítenek leginkább.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)