Hormon, amely nélkül görcsölnek a izmok

Kalciumhiány esetén súlyos izomgörcsök léphetnek fel, ami egyebek mellett a szív- és érrendszerre is kihatással van. Az állapot hátterében hormonális okok is meghúzódhatnak.

Pajzsmirigyünk lebenyei mögött négy mellékpajzsmirigy található. Ennek hormonja a parathormon, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a kalcium-anyagcserében. Amennyiben sérül a mellékpajzsmirigy hormontermelése,kalciumhiányáll elő, aminek következtében úgynevezett tetániás rohamok alakulnak ki. Mindez tartós és fájdalmas izomgörcsökkel, izom-összehúzódásokkal jár, aminek következtében belégzési nehezítettség, valamint szív- és érrendszeri problémák is felléphetnek.

A mellékpajzsmirigy hormonja fontos szerepet tölt be a kalcium-anyagcserében
A mellékpajzsmirigy hormonja fontos szerepet tölt be a kalcium-anyagcserében. Fotó: iStock

A probléma általában olyankor jelentkezik, amikor - például daganatos megbetegedés miatt - műtéti úton eltávolítják vagy a pajzsmirigyet, vagy csak magát a mellékpajzsmirigyet. Alulműködést eredményezhet emellett az érintett régió sérülése is, legyen szó akár balesetről vagy sugárterápia következményéről.

Bár az állapot nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel azonban elkerülhetőek a nemkívánatos szövődmények, illetve megszüntethetők a tünetek. A témáról bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat ide kattintva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: