Hogyan vegyük fel a harcot az elhízás ellen?

A világban szinte járványszerű az elhízás. A legfrissebb hazai felmérés szerint a felnőtt nők 62%-a, míg a férfiak 67%-a, mintegy 5 millió magyar rendelkezik súlytöbblettel. Ugyanakkor a felnőtt lakosság 44%-a egyáltalán nem mozog és további 18% is csak ritkán.

Az adatok aggasztóak, hiszen a túlsúly vagy elhízás számos egészségi kockázattal jár, bizonyítottan növeli bizonyos betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség , egyes daganatos betegségek, magas vérnyomás) kialakulásának valószínűségét. Ugyanakkor - úgy tűnik - az eddig alkalmazott stratégiák nem bizonyultak hatékonynak az elhízás elleni küzdelemben.

Erre a tényre világított rá a Circulation folyóiratban megjelent publikáció, amelyben a neves obezitológus, Dr. James O. Hill és kollégái arra a vitára reagáltak, hogy a túlzott táplálékfelvétel vagy az elégtelen fizikai aktivitás okozza-e inkább az elhízást.

Ha kíváncsi, hogy testsúlya ideális vagy elhízott, nézze meg BMI kalkulátorunk segítségével!

A táplálékbevitelt, a fizikai aktivitással történő energiafelhasználást és az energiatárolást (zsírban) összesítő energiaegyensúly nézőpontján keresztül eljutottak a "szabályozott területek" fogalmához.

E szerint, ha a szervezetben hosszú távon működik az energiaegyensúly, akkor jó eséllyel sikerül megőrizni a testsúly megtartására irányuló természetes védelmet.

Miközben az Egyesült Államokban főként a bevitt energiamennyiség csökkentésével igyekeznek felvenni a küzdelmet a gyermek- és felnőttkori elhízással szemben, addig a Coloradói Orvostudományi Egyetem elhízás kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy új haditervre van szükség, mert az eddigiek nyilvánvalóan nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Javaslatuk szerint a hangsúlyt át kellene helyezni az ételmegvonásról és a fogyásról az energiaegyensúlyra és az ezen alapuló egészséges testsúly megőrzésére.

Az új stratégia szerint a táplálékbevitelt nagyobb energiafelhasználással kell összekötni, mint ami ma Amerikára jellemző, mert a testsúlyt szabályozó biológiai rendszer így tud hatékonyabban működni.

"Úgy tűnik, az egészséges testsúly a mai átlagos fizikai aktivitásnál csak többel tartható fenn – magyarázza Dr. Hill, a tanulmány vezetőszerzője. - Nem fogjuk mérsékelni az elhízást, ha csak a táplálékbevitel csökkentésére koncentrálunk. Ha nem növeljük a lakosság fizikai aktivitását, akkor egyszerűen csak a fenntarthatatlan élelmiszer-beviteli korlátozást reklámozzuk. Ez a stratégia eddig sem működött, nem valószínű, hogy a jövőben fog." A szerzők azt is állítják, hogy a túlzott súlygyarapodás megakadályozása elérhetőbb cél, mint az elhízás kezelése. Hangsúlyozzák, hogy már a napi 100 kalóriával csökkentett energiabevitel a fizikai aktivitás kismértékű növelésével párosítva hatékonyan megakadályozná a súlynövekedést a felnőtt lakosság 90%-ánál.

Azok, akik keveset mozognak , nehezen tudják megtartani az energiaegyensúlyukat, mert ehhez folyamatosan vissza kell fogniuk a táplálékbevitelüket, hogy az megfeleljen a kismértékű energiafelhasználásuknak. A táplálékbevitel visszafogását pedig nehéz hosszú távon betartani. A kilengések így aztán borítják az energiaegyensúlyt, a kalóriafogyasztás nagyobb lesz, mint az elégetett kalóriamennyiség, ez pedig testtömeg-növekedéshez vezet, aminek 60-80 %-a zsír.

Az energiaegyensúlyon alapuló szakirodalom áttekintésével a kutatók azt a népszerű elméletet is cáfolták, hogy az elhízás oka csakis az étrendben keresendő. Ami azt illeti, a mérleg másik oldalán is jelentős változások történtek, az energiafelhasználás, azaz a fizikai aktivitás drámaian csökkent az elmúlt évszázadban, mert a mai életünkhöz sokkal kevesebb napi mozgás szükséges, mint régebben. A szerzők azt állítják, hogy az energiafelhasználás e csökkenése előfeltétele volt az elhízás jelenlegi problémájának, ezért mindenképpen szükségesnek látják a nagyobb fizikai aktivitás visszaépítését a modern életbe.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra