Hogyan vegyük fel a harcot az elhízás ellen?

A világban szinte járványszerű az elhízás. A legfrissebb hazai felmérés szerint a felnőtt nők 62%-a, míg a férfiak 67%-a, mintegy 5 millió magyar rendelkezik súlytöbblettel. Ugyanakkor a felnőtt lakosság 44%-a egyáltalán nem mozog és további 18% is csak ritkán.

Az adatok aggasztóak, hiszen a túlsúly vagy elhízás számos egészségi kockázattal jár, bizonyítottan növeli bizonyos betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség , egyes daganatos betegségek, magas vérnyomás) kialakulásának valószínűségét. Ugyanakkor - úgy tűnik - az eddig alkalmazott stratégiák nem bizonyultak hatékonynak az elhízás elleni küzdelemben.

Erre a tényre világított rá a Circulation folyóiratban megjelent publikáció, amelyben a neves obezitológus, Dr. James O. Hill és kollégái arra a vitára reagáltak, hogy a túlzott táplálékfelvétel vagy az elégtelen fizikai aktivitás okozza-e inkább az elhízást.

Ha kíváncsi, hogy testsúlya ideális vagy elhízott, nézze meg BMI kalkulátorunk segítségével!

A táplálékbevitelt, a fizikai aktivitással történő energiafelhasználást és az energiatárolást (zsírban) összesítő energiaegyensúly nézőpontján keresztül eljutottak a "szabályozott területek" fogalmához.

E szerint, ha a szervezetben hosszú távon működik az energiaegyensúly, akkor jó eséllyel sikerül megőrizni a testsúly megtartására irányuló természetes védelmet.

Miközben az Egyesült Államokban főként a bevitt energiamennyiség csökkentésével igyekeznek felvenni a küzdelmet a gyermek- és felnőttkori elhízással szemben, addig a Coloradói Orvostudományi Egyetem elhízás kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy új haditervre van szükség, mert az eddigiek nyilvánvalóan nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Javaslatuk szerint a hangsúlyt át kellene helyezni az ételmegvonásról és a fogyásról az energiaegyensúlyra és az ezen alapuló egészséges testsúly megőrzésére.

Az új stratégia szerint a táplálékbevitelt nagyobb energiafelhasználással kell összekötni, mint ami ma Amerikára jellemző, mert a testsúlyt szabályozó biológiai rendszer így tud hatékonyabban működni.

"Úgy tűnik, az egészséges testsúly a mai átlagos fizikai aktivitásnál csak többel tartható fenn – magyarázza Dr. Hill, a tanulmány vezetőszerzője. - Nem fogjuk mérsékelni az elhízást, ha csak a táplálékbevitel csökkentésére koncentrálunk. Ha nem növeljük a lakosság fizikai aktivitását, akkor egyszerűen csak a fenntarthatatlan élelmiszer-beviteli korlátozást reklámozzuk. Ez a stratégia eddig sem működött, nem valószínű, hogy a jövőben fog." A szerzők azt is állítják, hogy a túlzott súlygyarapodás megakadályozása elérhetőbb cél, mint az elhízás kezelése. Hangsúlyozzák, hogy már a napi 100 kalóriával csökkentett energiabevitel a fizikai aktivitás kismértékű növelésével párosítva hatékonyan megakadályozná a súlynövekedést a felnőtt lakosság 90%-ánál.

Azok, akik keveset mozognak , nehezen tudják megtartani az energiaegyensúlyukat, mert ehhez folyamatosan vissza kell fogniuk a táplálékbevitelüket, hogy az megfeleljen a kismértékű energiafelhasználásuknak. A táplálékbevitel visszafogását pedig nehéz hosszú távon betartani. A kilengések így aztán borítják az energiaegyensúlyt, a kalóriafogyasztás nagyobb lesz, mint az elégetett kalóriamennyiség, ez pedig testtömeg-növekedéshez vezet, aminek 60-80 %-a zsír.

Az energiaegyensúlyon alapuló szakirodalom áttekintésével a kutatók azt a népszerű elméletet is cáfolták, hogy az elhízás oka csakis az étrendben keresendő. Ami azt illeti, a mérleg másik oldalán is jelentős változások történtek, az energiafelhasználás, azaz a fizikai aktivitás drámaian csökkent az elmúlt évszázadban, mert a mai életünkhöz sokkal kevesebb napi mozgás szükséges, mint régebben. A szerzők azt állítják, hogy az energiafelhasználás e csökkenése előfeltétele volt az elhízás jelenlegi problémájának, ezért mindenképpen szükségesnek látják a nagyobb fizikai aktivitás visszaépítését a modern életbe.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen, néhol erősen felhős idő várható. Záporok, zivatarok szórványosan, főként az ország délkeleti, keleti felén alakulhatnak ki. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között várható, de a felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra