Hidradenitisz Szuppuratíva: tünetek és stádiumok

Hová fordulhat segítségért és hogyan készüljön fel a bőrgyógyásszal való konzultációra

A hidradenitisz szuppurativa (HS), azaz gennyes verejtékmirigy-gyulladás megértéséhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a kórkép jellegzetes tüneteivel. Mivel előfordul, hogy a HS-t valamilyen fertőzéses bőrbetegséggel tévesztik össze, a helyes diagnózis megállapításáig nemritkán hosszú idő telik el.

1 A bőrgyógyásszal folytatott eredményes konzultációban online kérdőív nyújthat segítséget.

HS esetén a kórlefolyás nem minden esetben progresszív, vagyis a tünetek az idő előrehaladtával nem feltétlenül súlyosbodnak. Az esetek egy részében azonban a tünetek ismételten kiújulnak, és egyre súlyosabb formában jelennek meg. Ebből is látszik, hogy a betegség kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a megfelelő kezelés.

2,3,4,5 Ehhez az első lépés a bőrgyógyász felkeresése.

Lényeges, hogy a páciens és az orvos között mindvégig meglegyen a bizalmas párbeszéd lehetősége. Mivel a HS nem tartozik a legismertebb megbetegedések közé, a tünetekkel célszerű rögtön bőrgyógyászhoz fordulni. Kattintson ide és segítséget talál az orvossal történő találkozásra való felkészüléshez!

A HS stádiumai

A bőrgyógyász rendszerint egy skálán értékeli a panaszok és tünetek súlyosságát. Az értékelőskálák közül sok más országhoz hasonlóan hazánkban is a Hurley-féle osztályozási rendszer terjedt el.

1,2

Hurley I. stadium

Egy vagy néhány különálló kelés járatképződés és hegesedés nélkül.

1,2 Az érzékeny, bőrfelszínből kiemelkedő elváltozások többnyire borsónyi méretű tömött csomókból alakulnak ki. Mivel jellemzően élénkvörös színűek, gyakran aknéval, benőtt szőrszál okozta szőrtüszőgyulladással vagy valamely nemi úton terjedő betegséggel, például herpesszel tévesztik őket össze.

6,7.

Hurley II. stádium

Kiújuló kelések akár több testtájon, sipoly- illetve járatképződéssel és hegesedéssel.

1,2 A visszatérő bőrelváltozások hegképződéssel gyógyulnak. A hegek között szigetszerűen ép bőrterületek figyelhetők meg

8,9

Hurley III. stádium

Nagy kiterjedésű kelések és egymással összefüggő járatok az érintett területen.

1,2 Nagyszámú kelés és kiterjedt hegesedés, melyek között az ép bőr hiányzik.

9 A folyamatot kellemetlen szagú váladékozás kísérheti (nedvedző sipoly).

2,10

Ha úgy véli, hogy a bőrtünetei hidradenitisz szuppurativára (HS) utalnak, mielőbb keressen fel egy bőrgyógyászt. A kórkép diagnosztizálása egyértelműen bőrgyógyász szakorvos feladata. Mivel a HS nem tartozik a legismertebb megbetegedések közé, a háziorvos nem feltétlenül ismeri fel azonnal. Hová fordulhat panaszaival? http://www.hidradenitis.hu/hova-fordulhat-panaszaival.html

További információért kattintson ide: http://www.hidradenitis.hu/

Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához!

Szakirodalmi hivatkozások:

  • Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158–164.
  • R//www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/nyaralas_cukorbetegkent/20160602141621
  • Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Elérhető: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hidradenitis-suppurativa/home/ovc-20200012 Letöltve: 2016. június 1.
  • Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.
  • Zouboulis CC, Tsatsou F. Disorders of the apocrine sweat glands. In: Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K. Fitzpatrick's Dermatology in General Medicine. 8th ed. New York, Chicago: McGraw Hill; 2012. p947-959.
  • NHS Choices. Hidradenitis suppurativa. Elérhető: http://www.nhs.uk/conditions/hidradenitis-suppurativa/Pages/Introduction.aspx Letöltve: 2016. június 1.
  • Genetics Home Reference. Hidradenitis suppurativa. U.S. National Library of Medicine. Elérhető: http://ghr.nlm.nih.gov/condition/hidradenitis-suppurativa Letöltve: 2016. június 1.
  • Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.
  • Gill L, Williams M, Hamzavi I. Update on hidradenitis suppurativa: connecting the tracts. F1000Prime Rep 2014;6:112.
  • Dufour ND, Emtestam L, Jemec GB. Hidradenitis suppurativa: a common and burdensome, yet under-recognised, inflammatory skin disease. Postgrad Med J 2014;90:216-221

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra