Hashimoto-betegség: a lelket is kezelni kell

A közelmúltban megjelent kutatások szerint a Hashimoto-thyreoditiszben szenvedők körében magasabb a depresszió és a pánikbetegség előfordulása. Ezért a pszichiátriai és az endokrinológiai betegek kezelésénél nagyon fontos a holisztikus megközelítés.

Az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás kialakulásának pontos okai nem ismertek. Megjelenésében szerepet játszhat a genetika, de a környezeti ártalmak - például a szmog és a dohányzás - is. Elsősorban nőket érint, gyakran épp szülés után jelennek meg az első tünetei. A betegségről Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa beszél.

Az ezerarcú Hashimoto

A Hashimoto-betegség a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és károsodása. A szervezet egy rossz immunválasz miatt olyan anyagokat kezd el termelni, amelyek ártanak a pajzsmirigynek. Ez a szerv alulműködéséhez - vagy ritkán túlműködéséhez - vezet.

Hashimoto-betegség, pajzsmirigybetegség, pajzsmirigygyulladás, autoimmun betegség, depresszió, szorongás, pánikbetegség
Az autoimmun betegség gyakran depressziót idéz elő. Fotó: 123rf

A Hashimoto tünetei attól is függenek, hogy alul- vagy túlműködést okoz-e. Előbbi esetben jellemző a lassultság, fáradtság, hízás, erősebb és hosszabb menstruáció és székrekedés, míg utóbbi felpörgeti a beteget, álmatlanságot, fogyást, ritkuló havi vérzést és hasmenést okoz. Hajhullás, nyakfeszülés és rekedtség mindkét esetben előfordulhat - ismerteti a szakember.

A pszichiátriai betegségek okai és tünetei

A depresszió tünetei:

 • beszűkült érdeklődés
 • motiválatlanság
 • alvászavarok
 • szomorúság, érzékenység
 • negatív önkép
 • fáradtság, lassúság
 • A pánikbetegség és a depresszió előfordulása világszerte nő. Felnőttkorban mindkettő a nők körében fordul elő gyakrabban. A depresszió hátterében biokémiai okok, örökletes és pszichológiai tényezők is ismertek, de a hormonális háttér szerepe is jelentős. A depressziós embereknél rendszerint igen magas a kortizol nevű stresszhormon szintje.

  A pánikbetegség kialakulásában a biológiai elmélet szerint felmerül a noradrenalin szerepe, de a betegekre a fokozott szorongásérzékenység és a rossz megküzdési technikák alkalmazása is jellemző. A pánikbetegség főbb tünetei közé tartozik a fulladás, a légszomj, a mellkasi nyomás, az erős szívdobogásérzés, a remegés, a hidegrázás, a verejtékezés, az émelygés, a zsibbadás, és extrémebb esetekben a halálfélelem érzése is.

  Az endokrinológiai és pszichiátriai kórképek kapcsolata

  Egy korábbi, több mint 19 ezer alany bevonásával készült kutatás az említett pszichiátriai betegségek eddig ismert kiváltó okai mellett egy új tényezőre hívta fel a figyelmet. Az adatok összegzése után ugyanis a kutatók megállapították, hogy az autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvedők körében lényegesen nagyobb a valószínűsége a depresszió és a szorongás, illetve a pánikbetegség kialakulásának. Ezért a pajzsmirigybetegeknél szükség van a pszichiátriai tünetek szűrésére és kezelésére egyaránt, a depressziós és a szorongásos pácienseknél pedig célszerű a Hashimoto irányába is vizsgálódni - magyarázza az endokrinológus.

  "A laboratóriumi vizsgálatok előtt a beteg vizsgálata fontos, a laboratóriumi tesztek ezt nem helyettesítik. A beteget először alaposan kikérdezik, majd ezt követi a, melynek során a TSH mellett az FT3 és az FT4 mérését is el kell végezni, és a pajzsmirigy-peroxidáz antitesteket is meg kell határozni. Az érintett pácienseknél minél előbb személyre szabott kezelést kell alkalmazni, amelyben a szokásos levotiroxin mellett a szelén kiegészítés segíthet javítani a hangulatot" - mondta a szakember. Ebben az esetben az antidepresszánsok megválasztásánál is körültekintően kell eljárni. A klasszikus triciklusos készítmények helyett pajzsmirigybetegek részére a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók a megfelelő gyógyszerek.

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +25, +31 °C
  Minimum: +11, +20 °C

  Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)