Ha a vese beteg, a szív sem egészséges!

Világszinten átlagosan tízből egy felnőtt érintett a vese valamilyen károsodásában. Magyarországon is legalább 500 ezer embert érint. Nemzetközi felmérések szerint az emberek döntő többsége azzal sincs tisztában, hogy mi a feladata ennek a szervpárosnak.

Ha beteg a vese, a szív is az

A felvilágosító előadások, cikkek eredményeképpen ma már egyre többet megtudhatunk testünk felépítéséről, megismerhetjük szerveink működését, a betegségek természetét, lefolyását. Így például az is közismert, hogy a magas vérnyomás vagy koleszterinszint sokáig nem okoz panaszokat, ezért érdemes időnként ellenőriztetni ezeket.

Betegségek, melyekről mi (is) tehetünk

Cukorbetegség, magas vérnyomás, koleszterinszint-emelkedés, következményes stroke, vesekárosodás, szívelégtelenség, egyes daganatos megbetegedések, depresszió - betegségek, amelyeket életmódunkkal befolyásolhatunk.

A vesék jelzik a kardiovaszkuláris kockázatot, kardiológia vese vesebetegségek belgyógyászat szív- és érrendszeri betegségek szív vesék veseműködés veseelégtelenség veseelégtelenség tünetei kardiovaszkuláris rendszer mellékvese
A vesék jelzik a kardiovaszkuláris kockázatot

Mire érzékelhető tünetek lesznek, addigra már késő

Ugyanez a helyzet a vesekárosodásokkal is, mire a vesebetegségnek az egyén számára is érzékelhető tünetei lesznek, addigra már késő. Érdemes tehát időnként az egyéb szűrővizsgálatokkal együtt a vese vizsgálatát is elvégezni, így a vizelet- és vérvizsgálat során rutinszerűen elvégzett laborvizsgálattal időben észrevehető a gond. Már csak azért is fontos ez, mert azt talán még kevesebben tudják, hogy a vesekárosodás mértékéből a szív-érrendszer állapotára is lehet következtetni. Azt is mondhatnánk: "mutasd a veséd, megmondom, hogy egészséges-e a szív-érrendszered", ugyanis a veseprobléma (ún. beszűkült vesefunkció) igazi "kockázatnövelő".
Akinél ilyen eltérést találnak, annál több mint tízszeresére ugrik az esélye az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozásnak! Ennek jelentőségére mutat rá az is, hogy az elégtelen veseműködésű egyéneknek jóval nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri eredetű halálozásra, mint arra, hogy végstádiumú veseelégtelenség alakuljon ki. Az időben elkezdett kezeléssel a vese állapota javítható, a kockázat csökkenthető.

A vesék elhelyezkedése, funkciójuk

A vese bab alakú, sima felszínű, sötétvörös színű páros szerv. A hátsó hasfalon a gerinc két oldalán az utolsó hátcsigolya és a két első ágyékcsigolya magasságában helyezkednek el. Egy-egy vese hossza kb. 12 cm, szélessége 6 cm, vastagsága 3 cm, tömege 130-140 gramm. A két vese nem teljesen egyforma. A jobb oldali valamivel nagyobb, és kissé lejjebb helyezkedik el, mint a bal, mert a máj jobb lebenye lenyomja. A vese belső szélén behúzódás látható, ez a vesekapu, itt találhatók a szervbe be- és kilépő erek, valamint a húgyvezeték. Felső pólusán ellapult párnához hasonló szerv, a mellékvese található, amely hormonokat termel.

A vesét három tok veszi körül: a rögzítésben szerepet játszó rostos tok, körülötte a zsíros tok található, legkívül pedig egy vastagabb kötőszövetes tok. A vesék rögzítésében legjelentősebb szerepet a tokjai játszanak. Ezek nem mindig elegendőek a vese felfüggesztéséhez, elsősorban lesoványodott egyéneken, akiknél a vese zsíros tokja elvékonyodik, előfordulhat, hogy a vese elhagyja a helyét, lejjebb vándorol, ezt nevezzük vándorvesének. Ritkán találkozhatunk különféle rendellenességgel is, lehet például, hogy csak egy veséje van valakinek, de lehet számfeletti harmadik vese is. A vesének ritkán lehet szokatlan elhelyezkedése és eltérő alakja is. Ezek a fejlődési rendellenességek a legtöbb esetben nem okoznak panaszt.

Jó tudni!

Vesénk ideális esetben egy életen át méregteleníti szervezetünket, ám ha nem vigyázunk, könnyen kár keletkezhet benne. Vese és húgyutak betegségei


A vesének kétféle állományát különböztetjük meg: a kéreg- és a velőállományt. A kéregállományban helyezkednek el az érgomolyagok (glomerulusok), valamint a belőlük eredő csatornák (tubulusok) kezdeti és végső szakaszai. A veséknek mintegy kb. 40 százalékát erek és a bennük lévő vér alkotják. A vese morfológiai és funkcionális egysége az ún. nefron, amely a glomerulusból és a hozzá csatlakozó tubulusokból áll, amelyek aztán a gyűjtőcsatornákban egyesülnek, és így nyílnak a vesemedencébe. A vesék kb. 3 millió (egy-egy vese 1,5 millió), ilyen komplikált rendszerű, parányi kapillárisok szövevényéből álló nefront tartalmaznak, ezek alkotják a vesék mikroszkopikus szűrőegységét.

A vesék feladata nagyon sokrétű

A vese a vizeletkiválasztáson keresztül gondoskodik a szervezet víz és elektrolittartalmának egyensúlyáról. Táplálkozás közben szöveteinkben salakanyagok képződnek, amelyek a vérbe kerülnek. Ezek az anyagcsere-termékek szervezetünk számára mérgezőek, ki kell ürülniük, nehogy életveszélyes állapotot idézzenek elő. A mérgező anyagoknak a vérből történő kiválasztása a vizeletkiválasztó rendszer feladata. A vesék végzik a szervezet méregtelenítését, a vese távolítja el a szervezetből azanyagcsereegyes végtermékeit (urea, kreatinin, húgysav).

A két bab alakú szerven át egy nap alatt az ember vére kb. 350-szer szűrődik át, ami összesen 1800 liter vérnek felel meg. Normál esetben tehát percenként kb. 1300 ml vér áramlik keresztül az érgomolyagokon, ezek megszűrik és eltávolítják a szervezet anyagcsere vég- és lebontási termékeit, a méreganyagokat, a felesleges vizet és ásványi sókat. A bonyolult folyamat végeredményeként napi 1-2 liter vizelet képződik, amely a vesékből a húgyvezetéken, húgyhólyagon, húgycsövön át távozik szervezetünkből. Ezen kiválasztó funkciói mellett a vesék részt vesznek a vérképzés-, a csontanyagcsere-, a vérnyomás- és az általános anyagcsere-szabályozást érintő hormontermelésben is.

A vese és a kardiovaszkuláris rendszer összefüggése

Ördögi kör!

Egy ördögi kör alakul ki, a kardiovaszkuláris rendszer betegségei a vesefunkció további romlásához vezetnek, valamint a vesefunkció zavarai (romlik a kiválasztás) rontják a szív és a keringési rendszer kórállapotait. .

Hogy kerül a csizma az asztalra? Mi közük a veséknek a szívhez? - tehetjük fel a kérdéseket.
Élettani értelemben a vese a keringési rendszer részének tekinthető, mivel a kardiovaszkuláris rendszer normális működésének feltétele az idegi és hormonális szabályozás, a szív, az artériás és vénás rendszer, valamint a vese működése is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vesefunkció zavara vagy elégtelensége kedvezőtlenül érinti a szív funkcióját, és a szív funkcióromlása tovább rontja a vese állapotát. További következmény, hogy a szív- és keringési betegségek (magas vérnyomás) káros hatással lehetnek a vesefunkciókra, és ez idült veseelégtelenséghez vezethet. Régi klinikai felismerés, hogy ezen rendszer egyik komponensének elégtelensége - gyakrabban aveseelégtelenség- nagymértékben nehezíti a "rendszer" másik komponensének - jellegzetesen a szívbetegségnek - a további eredményes kezelését.

A csökkent veseműködésre utaló leletek

A rutinszerűen elvégzett laborvizsgálattal időben észrevehető a gond. Normál esetben a vesék a fehérjéket visszatartják, amennyiben a veseműködés romlik, a vizeleteben albumin típusúfehérjejelenik meg. A vese károsodása miatt a vérben magasabb kreatininszint alakul ki, ugyanis a krteatinin vesén történő kiválasztása csökken.
Élettani értelemben a vese a keringési rendszer részének tekinthető, kardiológia vese vesebetegségek belgyógyászat szív- és érrendszeri betegségek szív vesék veseműködés veseelégtelenség veseelégtelenség tünetei kardiovaszkuláris rendszer mellékvese
A vese a keringési rendszer részének tekinthető
A vesefunkció ellenőrzésére használt további vizsgálat az egyszeri vérvételt igénylő "kreatinin clearance" (tisztulás) érték meghatározása, amelyet ma már minden hazai laboratóriumban automatikusan kiszámolnak a vér kreatininszintje alapján.

A "kreatinin clearance" (tisztulás) azt mutatja meg egy adott anyagra (kreatininre) vonatkoztatva, hogy a vese egy perc alatt hány milliliter vért tud megtisztítani: az orvos ezen érték alapján is eldöntheti, hogy kell-e számolnia veseproblémával az adott páciensnél.

Tipp!

A vese a testünk tisztító-kiválasztó szerve, létfontosságú a vér szűrésében, tisztán tartásában. Lássuk, mivel vigyázhatunk rá, illetve segíthetjük gyógyulását, ha beteg. Négy recept, amelynek örülni fog a veséje


A veseműködés jelenlegi legjobb általános jelzője az ún. glomerulus filtrációs ráta (GFR) értékének a kiszámítása. Ezen értékből szintén következtetni lehet a vizeletkiválasztási rendszer általános működésére. Normálértéke átlagos, 1,73 m2-es testfelszín esetén 120 ml/perc, ez 40 éves kor után évente közel egy 1 ml/perccel csökken. Ha a ráta 3 hónapon át 60 ml/perc/1,73 m2 alatt marad, akkor egyéb tünet hiányában is idült veseelégtelenséget jelent.

Mára már az is kiderült, hogy a glomerulus filtrációs ráta önálló kardiovaszkuláris rizikótényezőként használható. Ez azt jelenti, hogy a glomerulus filtrációs ráta (GFR) nemcsak a veseműködés meghatározó tényezője, hanem a kardiovaszkuláris betegségeket és a mortalitást is jelentősen befolyásolja. A betegek nagy részénél nem ismerjük fel a GFR csökkenését, amely az esetek nagy részében az érkárosodás (cukorbetegség, magas vérnyomás, érlemeszesedés) következtében alakul ki, és ez a károsodás az egész kardiovaszkuláris rendszert is érinti.
A betegségek ok-okozati összefüggése oda-vissza működik, vagyis az érelmeszesedés vesét károsít, a vesekárosodás pedig tovább rontja az érelmeszedés folyamatát. A károsodó erek közül a koszorúerek sem kivételek, tehát a betegség következtében a szív működése is drámaian romlik. Pedig az időben elkezdett gondozás, kezelés, lehetőséget nyújt a veseelégtelenség progressziójának csökkentésére, esetleg megállítására, a vesebetegség szövődményeinek kezelésére, az általánosérelmeszesedésprogressziójának csökkentésére.

Figyelje a veséjét, hogy csökkenthesse a kardiovaszkuláris rizikót!

Szívbetegségek: tények és kockázatok

A szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási ranglistát: világszerte évente több mint 17,5 millió élet ér véget e kórok miatt. Közel nyolcmillió embert szívroham visz el, de a stroke sem kegyelmez: minden esztendőben 5,7 millióan halnak meg agyi érkeringési zavarban. Negyvenéves korban három férfiból kettőnek, a nőknél pedig minden másodiknak van esélye arra, hogy hátralévő életében valamilyen szív- és érrendszeri kórban...

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag