Fibromyalgia: a gyakran félrediagnosztizált betegség

A fibromyalgia egy gyakori és igen fájdalmas betegség, mely főleg az izmokat és a lágy szöveteket érinti. Meglehetősen nehéz diagnosztizálni, és gyakran összekeverik más betegségekkel.

Mit kell tudni a fibromyalgiáról?

A fibromyalgia nagyon összetett betegség , melyet gyakran a szakemberek sem ismernek fel, gyakran félrediagnosztizálnak, összekevernek más tünetegyüttesekkel. A szakemberek szerint a fibromyalgia elsősorban a központi idegrendszert érintő probléma, melyben a fájdalom érzékelésében és feldolgozásában zavarok alakulnak ki, de azt nem lehet pontosan tudni, hogy mitől.

A fibromyalgia egyik tünete az egész testet érintő fájdalom, fibromyalgia idegrendszeri betegségek tünetek izomfájdalom fájdalom irritábilis bél szindróma autoimmun betegségek depresszió memóriazavar
A fibromyalgia egyik tünete az egész testet érintő fájdalom

Láthatatlan betegség A betegség kiterjedt izomfájdalommal és kifáradással jár és zömében nőket érint. "Láthatatlan betegségnek" is hívják, mivel sem vérvizsgálattal, sem röntgennel nem mutatható ki. Részletekért kattintson! A fibromyalgiát négy nagyobb altípusba sorolják, és ezeket különböző gyógyszerekkel kezelhetik. Az elsőbe az extrém fájdalomérzékenység tartozik, de pszichológiai kísérőtünetek nélkül. A második csoportot azok az esetek képezik, melynél a fibromyalgiát a fájdalommal összefüggő depresszió kíséri, a harmadikat pedig azok, melynél az elsődleges depressziót kíséri a fibromyalgia. A negyedik típusban a fibromyalgia tüneteit valamilyen lelki betegség "váltja ki" (ezt nevezzük szomatizációnak).

Mik a fibromyalgia tünetei?

A fibromyalgia legfőbb tünetei közé tartozik az egész testre kiterjedő izom- és ízületi fájdalom, a fáradékonyság, a depresszió , a szorongás, illetve a csökkent fájdalomtűrés és a nyomásérzékenység a test bizonyos pontjain. Emellett jelentkezhetnek izomgörcsök, végtagi gyengeség, izomrángások, koncentrációs zavarok, problémák a rövid- és hosszútávú memóriával . A fibromyalgia kísérőtünete lehet az alvászavar, a teljesítmény csökkenése és a többfelé figyelés képességének elvesztése.

A fibromyalgia egyéb tünetei gyakran egy másik társbetegséggel függnek össze, ilyenek például az emésztőszervi zavarok, az irritábilis bél szindróma , a petefészekciszták vagy a bőrgyógyászati betegségek. A fibromyalgia nagyon gyakran jelentkezik különböző autoimmun betegségekben szenvedőknél, leggyakrabban a rheumatoid arthiritiszeseknél és a lupusszal küzdőknél.

Hogyan diagnosztizálják a fibromyalgiát?

A fibromyalgia diagnosztizálását meglehetősen nehézzé teszik, hogy nagyon sok egyéb betegség kísérheti, a tünetei pedig igen sokfélék lehetnek. A betegség diagnosztizálásához két fontos kritériumnak kell teljesülnie: az egyik az egész testre kiterjedő , legalább három hónapja tartó fájdalom; a másik pedig, hogy a testen különösen érzékeny, fájdalmas pontokat lehessen meghatározni.

A szakemberek 18 ilyen pontot állapítottak meg, melyek például a térd- és könyökhajlatban, a nyaknál, a kulcscsontnál, a deréknál helyezkednek el. A betegség meghatározásának kritériuma emellett az, hogy a fájdalmat semmilyen más problémával ne lehessen magyarázni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.