Endrei Judit "korhatártalan", és szívesen segít

Járja az országot, nők ezreinek ad lehetőséget, hogy beszélgessenek az őket érintő, érdeklő dolgokról: egészségről, stresszről, női betegségekről. Endrei Judit egy inkontinenciáról tartott rendezvény moderálása után adott interjút a HáziPatika.com-nak.

- Korhatártalan? Mit jelent ez? Hogy kerültél bele ebbe a mozgalomba?

- Én is "Korhatártalanul" korba kerültem, de kiderült számomra is, hogy az élet nem csak az aktív középkorúakról és azon túliakról szól, hanem arról, hogy tudatosan éljünk. Legyen akár szó egészségről, párkapcsolatról, gyerekről vagy munkáról.

A KOR-HATÁRTALANUL program célja, hogy középkorúan is kiegyensúlyozottan, boldogan és egészségesen éljen mindenki, ezért indított 2008 tavaszán országjárást a Szentendrei Női Szalon Egyesületet. Azt vállalják, hogy támogatják, információkkal látják el ezen korosztály tagjait az egész ország területén.Az a tapasztalatom, hogy huszonévesen annyira könnyedén veszi az egész életet az ember: az a szó számára, hogy "egészség", vagy "egészségmegőrzés" nem is létezik. Mert minden működik, minden szép, minden jó, és egyáltalán... az életnek egész más dolgaival foglalkoznak.

És ahogy telik-múlik az idő, meg ahogy az embernek gyereke lesz, egyre tudatosabban kezd élni. Már ami engem illet... Mi a húgommal meg tudjuk a magunk életének problémáit oldani. Ő életvezetési szakember, tréningeket tart, tehát én kapok tőle tanácsot a saját életemmel kapcsolatban. De hány olyan ember van, aki tanácstalanul küzd a problémáival?

Először csináltunk egy profitvállalkozást, ez volt a Perla Stúdió. De sajnos az volt a tapasztalatunk, hogy valahogy a nők hamarabb költenek arra (a férfiak is...), hogy milyen a frizura, milyen a smink, mint arra, hogy az életükkel, a belső lényükkel foglalkozzanak. Nem volt fizetőképes keresletünk igazán. Hát akkor jöjjön egy olyan program, amihez támogatókat keresünk, és egyesületi keretek között járjuk az országot, konferenciákat. Úgyhogy dióhéjban így találtuk ki ezt a "Korhatártalanul"-t.

- Hogy kapcsolódott ebbe be az inkontinencia? Azért, mert ezt a korosztályt érinti?

- Nézd, én sok mindennel foglalkozom. Egy ideig voltam, sőt most is végül is képviselem, szószólója vagyok az egészséges csontok, a férfi egészség témának. És az inkontinencia a "Korhatártalanul" program keretein belül jelent meg.

Jött egy támogató, ő kereste velünk a kapcsolatot, ez nem titok, egy gyógyszercég, amelyik fontosnak tartja, hogy beszéljünk erről, hogy az emberek tudjanak róla.

Nagyon jók ezek a klubtalálkozók, most ősszel például hat nagyvárosban voltunk. És 80-100 ember eljön, valóban klubhangulatot teremtünk, van egy kerekasztal beszélgetés, utána van egy kötetlenebb kérdezz-felelek, tea, kávé, pogácsa... Tehát egy olyan közeg, ahol az emberek aztán odamennek a szakemberhez, orvoshoz és négyszemközt is kérdezhetnek. Nekem mániám az, hogyha eljön 100 ember, az minimum 600, mert beszél a gyerekének, a férjének, az anyósának... akár ezrekhez is eljut egy-egy fontos információ egy alkalom után.

- Azt mondtad, hogy ezek jó hangulatú beszélgetések. Próbálj egy párat visszaidézni belőlük! Mi az ami esetleg meglepő volt? Milyen olyan visszajelzéseket, vagy kérdéseket kaptál, vagy kaptak ott a szakemberek, ami megmaradt?

- Általában az orvosoktól jön visszajelzés, hogy nagyon szeretik ezt a formát, hiszem ha belépsz egy orvosi rendelőbe: fehér falak, fehér köpeny, és rögtön görcsben van a gyomrod, pedig lehet hogy csak felíratsz valami egyszerű gyógyszert.

De időnként jön velünk egy öltözködési tanácsadó és a program végén nála kígyózik a sor. De szűrés is van benne. És ez most szerénytelenül hangzik, de a magam személye is egy sokkal kötetlenebb, oldottabb hangulatot hoz létre, mint egy komoly konferencia, ahol száraz tényekről, adatokról van szó.

Sokszor előfordul, hogy valaki odajön, hogy ő most ezen fog gondolkodni hazáig...

És hát visszük tovább, tehát tavasszal, már azt tudjuk, hogy lesz március 20-án egy konferenciánk megint. Ott a női-férfi esélyegyenlőség lesz a téma. És mi úgy szeretnénk erről beszélni, hogy nem csak mi nők dugjuk össze a fejünket. Mert nagyon sokszor tapasztalom, hogy ül száz nő, ostorozza az ott nem lévő férfiakat és megállapítják, hogy elnyomják őket.

És hát aztán megint elindulunk országjárásra. Egyre több egyesület és társaság jelentkezik, hogy szívesen látnak minket.

- Szóval próbálj meg nekem meglepő példákat összeszedni az eddigi rendezvényekről!

- Nem tudok, ez nem az a hely, ahol valaki elkezd az életéről mesélni. Általában személyes problémákat az orvosnak mondják el négy szemközt. Ezek a klubok lehetőséget adnak arra hogy olyan információt kaphassanak az emberek, ami számunkra addig ismeretlen volt - még akkor is ha egyébként tájékozottak. Mi igenis aktívan teszünk azért, hogy a tabuk ledőljenek.

- Stressz nagyon sokféle van - gondolom, számtalan formájáról panaszkodnak Nektek a találkozókon. Így van?

- Viccesen úgy szoktam kezdeni, hogy nyújtsa fel a kezét az, aki ma még nem stresszelt. Mindenkinek van, csak meg kell, és meg is lehet tanulni kezelni ezt. Van néhány eszköz, technika, amivel meg lehet könnyíteni ezeket az élethelyzeteket.

- Foglalkoznak később ezzel az emberek, vagy bölcsen meghallgatják a tanácsot, majd élik tovább az életüket stresszesen?

Tekintse meg orvoslistánkat a hiper­aktív hólyag témában! - Számtalanszor volt olyan, amikor azt mondták, hogy viszik magukkal tovább azokat a gondolatokat, technikákat, feladatokat, ötleteket és beépítik az életükbe. Van olyan is, aki mindig visszajelzi, hogy akkor ő most ezt csinálja, ezt és ezt kipróbálta. Még olyanra is volt példa, hogy végül munkahelyet váltott valaki, miután átlátta a problémáját.

- Tehát olyan döntéseket tud meghozni az ember azzal, hogy szembesül a problémával, amelyek akár életre szólóak lehetnek?

- Erikának nagyon fontos szerepe van ebben a programban, ő valami pluszt tesz hozzá: napi gyakorlatokat, egyszerű technikákat mond, feladatokat ad, melyeket mindenki viszonylag könnyen kivitelezhet.

- Beleférnek egy stresszes, feszült, pontosan betáblázott napirendbe is?

- Nyilván vannak nagyon egyszerű technikák, mint például az, hogy az ember nem zuhanyozik, hanem fürdik, és közben ellazul, olajokat használ. Ez plusz 5-10-15 percet vesz igénybe. Vagy az ember az autóban nem a híreket hallgatja, hanem valamilyen zenét. Ilyen apró dogokról van szó. Vagy gondolj bele, hogy ha stressz ér, akkor érdemes neked ezen külön rágódni? Ez egy külső körülmény. Nagyon jó stresszölő az is, ha kimegyünk a természetbe.

Ezenkívül felnőtt döntéseket kell hozni, amikben benne van a felelőség, az információgyűjtés, a saját magam és a környezetem tisztelete. Ezek átgondolásában segítünk.

- És tényleg csak nők járnak el hozzátok?

- Zömében, az érdeklődők 90 százaléka nő.

- Miért?

- Mert a nők egészségtudatosabbak, nyitottabbak, mozgékonyabbak, aktívabbak. A férfiak kevésbé igyekeznek megoldani az egyszerű problémáikat.

- A nő képes a párján segíteni?

- Abszolút, rá tudja venni a változásra - a nőknek megvan erre a képességük.

- Milyen korosztály megy el leginkább az összejövetelekre?

- Zömében aktív ötvenesek, és persze jönnek a nyugdíjasok is. A tapasztalatom az, hogy az aktív ötvenesek sokkal hamarabb elhagyják magukat, megrémülnek a változástól, nem tesznek önmagukért. És aztán jön egy korosztály, a hatvanon túliak. Talán meglepő, hogy ha egy jó közösség összejön, akkor ők mindenre képesek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés