Bajt jelez, ha rossz ízt érzünk a szánkban

Ha kellemetlen ízt érzünk a szánkban, az valami teljesen ártalmatlan dolog tünete is lehet. Egyes esetekben azonban komolyabb problémára utalhat a jelenség.

Nyilvánvaló ok nélkül keserű, savanyú, fémes vagy édes ízt érzünk a szánkban? A jelenség háttérben számos dolog állhat, és olyan faktorok is befolyásolhatják, hogy mit ettünk az elmúlt napokban vagy hogy milyen betegségek fordultak elő korábban a családban. Mutatjuk a leggyakoribb okokat.

Afta

Azaftaegy gombás fertőzés, ami miatt fehér foltocskák jelennek meg a szájüregben, a garatban és a nyelven. A fertőzést egy candida albicans nevű baktérium okozza, ami alapvetően is jelen van a szájüregben, a szaporodását az immunrendszer szabályozza. Ha azimmunrendszerlegyengül, akkor a baktérium elszaporodik. A fehér hólyagocskákon kívül kellemetlen szájízt is okozhat a probléma.

rossz íz, rossz szájíz, fertőzés, afta, terhesség, cinkhiány
Cinkhiányra, fertőzésre és cukorbetegségre is utalhat a rossz szájíz. Fotó: 123rf

Várandósság

A hányinger és a szokatlan fáradtság mellett a várandós nők egy része arról panaszkodik, hogy gyakran érez fémes ízt a szájában. Ennek a testben ilyenkor zajló hormonális változások az okai, amelyek hatással lehetnek a szaglásra és az ízérzékelésre is. Egyes várandós nők például képtelenek megenni kedvenc ételeiket vagy megundorodnak a korábban imádott parfümöktől. A jelenség általában a harmadik trimeszterre elmúlik.

Cinkhiány

A cinkhiány miatt is megjelenhet a rossz szájíz. Hogy ennek mi a pontos oka, azt még nem sikerült kiderítenie a tudósoknak. Egy tanulmány szerint azonban az állhat a háttérben, hogy acinkhiánya miatt csökken a szervezetben a gustin nevű fehérje szintje, ami az ízlelőbimbók irányításában játszik szerepet.

Fertőzés, vírus

Megfázás vagy influenza esetén teljesen normális, ha kesernyés ízt érzünk a nyelvünkön. Az ilyen jellegű fertőzések ugyanis riasztják az immunrendszert, ami fehérjetermeléssel próbálja meg felvenni velük a kórokozók ellen. Ha a torok vagy az orrüreg területén lép fel a fertőzés, akkor a fura ízt a káros baktériumok elszaporodása miatt is érezhetjük.

Vércukorszint-problémák

Ha a vércukorszintünk szabályozásával van gond, akkor fura, édes ízt érezhetünk a szánkban. Egy kutatás szerint a cukorbetegek kifejezetten gyakran tapasztalják. Emellett a cukorbetegség bizonyos esetekben csökkentheti a szervezet cinkszintjét, amitől a szájban keserédes ízt érezhetünk.

Fenyőmag

Rossz szájszag a hagymától? Mutatjuk a megoldást!

Létezik egy "fenyőmag-szindróma" nevű jelenség, aminek az okát a kutatók még mindig próbálják megfejteni. A probléma lényege, hogy a fenyőmag fogyasztása után pár nappal keserű szájízt tapasztalunk. Ez akár hetekig is eltarthat, és erősödik, ha eszünk vagy iszunk valamit.

Xerosztómia

A szorongás szájkiszáradást, más néven xerosztómiát okozhat. Ilyenkor lecsökken a szájüregben a nyál mennyisége. A nyál fontos szerepet játszik az egészségünkben az emésztés segítésétől egészen a szájüregben szaporodó baktériumokkal való megküzdésik. Ha nem termelődik belőle megfelelő mennyiség, akkor rossz lehet a szájízünk.

Gyógyszerek

Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, érdemes átolvasni a mellékhatások listáját, mert lehet, hogy ez áll a rossz szájíz hátterében. Az íz lehet keserédes, sós vagy akár fémes is, és leggyakrabban valamilyen antibiotikum, gyulladáscsökkentő, illetve magas vérnyomásra vagy allergiára felírt gyógyszer idézheti elő.

Nem megfelelő szájhigiénia

A szájüregben számos baktérium él - károsak és hasznosak is. Ha a szájhigiéniánk nem megfelelő - tehát nem mosunk elég gyakran fogat és nem fogselymezünk -, akkor a károsak mikroorganizmusok elszaporodhatnak és rossz szájízt okozhatnak. Ínygyulladás és lyukas fog esetén nagyobb eséllyel tapasztaljuk ez. Ezt rendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhetjük.

Forrás: brightside.me

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: