A túlzott sófogyasztás újabb veszélye

Jelentősen fokozhatja a stresszhormonok szintjét a sóban gazdag táplálkozás – állítják skót kutatók egérkísérletek eredményeire alapozva.

A túlzott sófogyasztás számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. Éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felnőttek számára legfeljebb 5 gramm só bevitelét ajánlja naponta. Ez a hazai táplálkozási szokásokat tekintve meglehetősen csekély mennyiség. A legutóbbi, 2014-es országos felmérés (OTÁP) adatai szerint ugyanis a magyar férfiak átlagosan napi 15,5 gramm, a nők 11,8 gramm sót fogyasztanak, azaz a hivatalos ajánlás két-háromszorosát.

ételsózás, konyhasó, szakács, leves
Érdemes csínján bánni a sóval, mert számos egészségügyi probléma veszélyét fokozhatja. Fotó: Getty Images

Problémát elsősorban a konyhasó nátriumtartalma jelent, amely túlfogyasztás esetén jelentősen fokozza a magas vérnyomás, továbbá a szívinfarktus, a stroke és a vaszkuláris demencia veszélyét egyaránt. Mi több, egy friss kutatás szerint érzelmi állapotunkra is jelentős kihatással lehet. Egészen pontosan arra a felfedezésre jutottak az Edinburghi Egyetem szakemberei, hogy magas sótartalmú étrend mellett számottevően megnövekedhet a szervezetben a stresszhormonok termelődése.

Nem csak a szív látja kárát a sónak

Mint azt az egyetem közleménye írja, egereken végzett kísérletek eredményeiből vonták le a következtetést. A rágcsálók a természetben viszonylag kevés sót esznek, a vizsgálatokba bevont példányokat azonban magas sótartalmú diétán tartották, arányosan modellezve az emberekre jellemző étkezési szokásokat. Mindennek nyomán nemcsak az állatok nyugalmi stresszhormonszintje ugrott meg, de a környezeti stresszhatásokra adott hormonválaszuk is mintegy duplájára nőtt. Emellett a só hatására fokozódott szervezetükben azon gének aktivitása, amelyek a stresszválasz irányításában szerepet játszó fehérjék termelődéséért felelnek az agyban.

A skót kutatók nem állnának meg itt, sőt, már folyamatban vannak további vizsgálatok, amelyek révén a konyhasó kapcsolatát szeretnék feltárni egyéb viselkedésbeli változásokkal, mint a szorongás és az agresszió. „Mind azok vagyunk, amit megeszünk, és ha megértjük, hogy a magas sótartalmú ételek hogyan hatnak mentális egészségünkre, az fontos lépés jóllétünk javítása felé” – fogalmazott Matthew Bailey, a Cardiovascular Research című folyóiratban megjelent tanulmány utolsó szerzője, az Edinburghi Egyetem nefrológus professzora. „Tudjuk, hogy ha túl sok sót eszünk, az károsítja a szívünket, vérereinket és veséinket. Ez a tanulmány most arról árulkodik, hogy ételeink magas sótartalma azt is megváltoztatja, ahogyan agyunk a stresszt kezeli” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra