A túlzott sófogyasztás újabb veszélye

Jelentősen fokozhatja a stresszhormonok szintjét a sóban gazdag táplálkozás – állítják skót kutatók egérkísérletek eredményeire alapozva.

A túlzott sófogyasztás számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. Éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felnőttek számára legfeljebb 5 gramm só bevitelét ajánlja naponta. Ez a hazai táplálkozási szokásokat tekintve meglehetősen csekély mennyiség. A legutóbbi, 2014-es országos felmérés (OTÁP) adatai szerint ugyanis a magyar férfiak átlagosan napi 15,5 gramm, a nők 11,8 gramm sót fogyasztanak, azaz a hivatalos ajánlás két-háromszorosát.

ételsózás, konyhasó, szakács, leves
Érdemes csínján bánni a sóval, mert számos egészségügyi probléma veszélyét fokozhatja. Fotó: Getty Images

Problémát elsősorban a konyhasó nátriumtartalma jelent, amely túlfogyasztás esetén jelentősen fokozza a magas vérnyomás, továbbá a szívinfarktus, a stroke és a vaszkuláris demencia veszélyét egyaránt. Mi több, egy friss kutatás szerint érzelmi állapotunkra is jelentős kihatással lehet. Egészen pontosan arra a felfedezésre jutottak az Edinburghi Egyetem szakemberei, hogy magas sótartalmú étrend mellett számottevően megnövekedhet a szervezetben a stresszhormonok termelődése.

Nem csak a szív látja kárát a sónak

Mint azt az egyetem közleménye írja, egereken végzett kísérletek eredményeiből vonták le a következtetést. A rágcsálók a természetben viszonylag kevés sót esznek, a vizsgálatokba bevont példányokat azonban magas sótartalmú diétán tartották, arányosan modellezve az emberekre jellemző étkezési szokásokat. Mindennek nyomán nemcsak az állatok nyugalmi stresszhormonszintje ugrott meg, de a környezeti stresszhatásokra adott hormonválaszuk is mintegy duplájára nőtt. Emellett a só hatására fokozódott szervezetükben azon gének aktivitása, amelyek a stresszválasz irányításában szerepet játszó fehérjék termelődéséért felelnek az agyban.

A skót kutatók nem állnának meg itt, sőt, már folyamatban vannak további vizsgálatok, amelyek révén a konyhasó kapcsolatát szeretnék feltárni egyéb viselkedésbeli változásokkal, mint a szorongás és az agresszió. „Mind azok vagyunk, amit megeszünk, és ha megértjük, hogy a magas sótartalmú ételek hogyan hatnak mentális egészségünkre, az fontos lépés jóllétünk javítása felé” – fogalmazott Matthew Bailey, a Cardiovascular Research című folyóiratban megjelent tanulmány utolsó szerzője, az Edinburghi Egyetem nefrológus professzora. „Tudjuk, hogy ha túl sok sót eszünk, az károsítja a szívünket, vérereinket és veséinket. Ez a tanulmány most arról árulkodik, hogy ételeink magas sótartalma azt is megváltoztatja, ahogyan agyunk a stresszt kezeli” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: