Alzheimer-kór: ismét egy lépéssel közelebb a gyógyításhoz

Kulcsfontosságú agyi folyamatra derült fény, amely potenciálisan részt vesz az Alzheimer-kórban.

Az új kutatás középpontjában a kontaktin-4 (CNTN4) elnevezésű fehérje áll, amelyről úgy gondolják, hogy szerepet játszik az idegsejtek hálózatának kialakulásában. Ezen kívül vizsgálták az amiloid prekurzor fehérjéket (APP) is, amelyek az Alzheimer-kórban szenvedők agyában plakkoknak nevezett csomókba gyűlnek össze. Egereken végzett kísérletek során azt találták, hogy a CNTN4 és az APP kölcsönhatása létfontosságú az idegsejtek működésében számol be egy nemzetközi kutatócsoport az angliai Exeteri Egyetemen végzett vizsgálatának eredményéről a Science Alert.  

Alzheimer-kór, demencia
Az Alzheimer-kór pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás. Fotó: Getty Images

Cél a megelőzés és a gyógyítás

Korábban már megállapították, hogy a CNTN4 összefügg az autizmussal, ezért most közelebbről is meg akarták vizsgálni a fehérje agyi funkcióit és a neurodegeneratív betegségekkel való lehetséges kapcsolatokat. Amikor a CNTN4-et termelő gént inaktiválták az egerek agyának akaratlagos mozgások tervezésében és elindításában szerepet játszó motoros kérgében, a kutatók észrevették, hogy az e régióban lévő neuronok nem fejlődtek normálisan. Mi több, úgy tűnik, hogy a CNTN4 az APP-vel együttműködve szabályozza az idegi működést. A laboratóriumban tenyésztett emberi sejtekkel végzett vizsgálatok további összefüggést mutattak ki: a CNTN4 termelésének kikapcsolása csökkentette az APP szintjét. 

Itt az Alzheimer-kór új formája, és az is megvan, mi okozza.

Minden alkalommal, amikor a tudósok képesek megérteni egy újabb, az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó biológiai folyamatot, az újabb lehetőséget kínál arra, hogy végül képesek legyünk kezelni vagy megelőzni a betegséget. Kicsit olyan ez, mintha megpróbálnánk összerakni az Alzheimer-kór működésének hatalmas kirakós játékát. A CNTN4 és az APP közötti kapcsolat egy újabb darabja ennek a kirakósnak, még akkor is, ha a nagyobb kép még mindig nem teljesen világos – írja a portál. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra