Szemünk árulkodik az Alzheimer-kórról

A betegség korai jele lehet, ha kevesebb hajszálér található a szemgolyó mögött - állítják egy friss tanulmány szerzői.

Orrunk jelzi az Alzheimer-kórt - részletek itt!

A szem a lélek tükre, tartja a mondás, de akár az Alzheimer-kórra utaló jeleket is kiolvashatjuk belőle. Igaz, ehhez nem elég valaki szemébe nézni, hanem a szemgolyó mögötti területet kell megvizsgálni. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerzői éppen ezt tették. A chicagói Northwestern Egyetem tudósai először 32 alanyt toboroztak, akiknek különböző tesztek segítségével vizsgálták a memóriáját. Ezt követően két csoportba sorolták a jelentkezőket. Voltak köztük, akik enyhe kognitív zavaroktól szenvedtek, de olyanok is, akiknek az agya teljesen egészséges volt. Az alanyokat ezután optikai koherencia tomográf (OCT) vizsgálatnak vetették alá: fénysugarakkal vizsgálták náluk a szemfenék képleteit. A tudósok arra jöttek rá, hogy az enyhe kognitív károsodással rendelkező embereknél a szemgolyók mögötti területen jóval kevesebb hajszálér futott, mint az egészséges alanyoknál.

szem, hajszálerek, szemgolyó, Alzheimer-kór, demencia, kognitív zavarok, betegség korai jelei
Szemünk akár betegségről is árulkodhat. Fotó: 123rf

Más a betegek retinája

Egy másik, jóval több alany bevonásával készült észak-karolinai tanulmány 200 ember retináját hasonlította össze. A résztvevők között voltak Alzheimer-kórosok, enyhe kognitív zavarban (MCI) szenvedők és teljesen egészséges emberek is, jól működő memóriával. A kutatók arra jöttek rá, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők retináján kevesebb ér futott, valamint rosszabb volt a vérkeringésük, mint az MCI-ben szenvedőknek és az egészséges alanyoknak. Ez a tanulmány nem tett számottevő különbséget az utóbbi két csoport retinájának állapota közt, csak az Alzheimer-kórban szenvedőkét különböztették meg.

Azt a tudósok egyelőre nem jelentették ki, hogy a retina változásai előbb történnek, mint az a tudatban bekövetkező változások. De ha bizonyítékot találnak erre, az a szakemberek szerint elég sok dolgot megváltoztatna. A kutatók azt remélik, hogy egy napon majd széles körben elérhetővé válhat egy olyan szemvizsgálat, amellyel az Alzheimer-kórt már korai stádiumban lehetne diagnosztizálni, értékes időt nyerve ezzel a betegeknek és családtagjaiknak.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)