Egy vírus, amely Alzheimer-kórhoz vezethet

Az 1980-as években több tanulmány is furcsa kapcsolatot fedezett fel a herpes simplex vírus és az Alzheimer-kór megjelenése között. Ez azt sugallta, hogy a neurodegeneratív betegségnek vírusos eredete lehet. Vajon mennyi igaz ebből?

Egy új tanulmány egy olyan mechanizmust mutat be, amelyben a herpeszvírus részecskéi a biológiai folyadékokban található fehérjékkel lépnek kapcsolatba, és még fertőzőbbek lesznek. Közben pedig az olyan plakkok kialakulását is felgyorsítják, amelyeket gyakran hoznak összefüggésbe egyes neurodegeneratív betegségekkel, például az Alzheimerrel is.

A 2018-as becslések szerint Magyarországon százezres nagyságrendű az Alzheimer-kórban szenvedők száma, és a társadalom elöregedése miatt további növekedéssel kell számolni. 60 éves kor felett ugyanis megduplázódik a betegség kialakulásának kockázata. Világszerte körülbelül 50 millióra becsülik a betegek számát, 30 éven belül azonban akár a kétszeresére is nőhet az Alzheimeresek aránya.

Számos olyan gyógyszer bukott meg a klinikai teszteken, amelyeket kifejezetten az amyloid plakkok, vagyis lerakódások kialakulásának megakadályozására fejlesztettek ki. Ezen készítmények célja az Alzheimer-kór esélyének csökkentése lett volna. Éppen ezért néhány kutató úgy döntött, hogy újra vizsgálni kezdi a vírusos eredet hipotézisét. Arra próbáltak rájönni, hogy milyen mechanizmus tehet képessé egy vírust arra, hogy neurodegeneratív - vagyis az emberi agy idegsejtjeit érintő - betegséget eredményezzen.

Alzheimer-kór, neurodegeneratív betegségek, herpesz, vírus,
A vírus fontos szerepet játszhat az Alzheimer kialakulásában. Fotó: 123rf

Hogy lehet a herpeszből Alzheimer?

Az új kutatás azokat a módokat vizsgálta, amelyekkel a vírusok és a fehérjék kölcsönhatásba léphetnek egymással. Most először sikerült demonstrálni is, hogy bizonyos vírusok képesek lehetnek elősegíteni az Alzheimer-kór kialakulását . A tanulmány leírja, hogyan tudnak a vírusok különféle fehérjerétegekkel bevonódni attól függően, hogy milyen fajta biológiai folyadékba kerülnek.

"Képzeljünk el egy teniszlabdát, ami egy tál tejjel leöntött gabonapehelybe esik. A labdát azonnal ragacsos darabkák vonják be, amelyek akkor is rajta maradnak, ha kivesszük a tálból. Ugyanez történik akkor, amikor a vírus kapcsolatba kerül a vérrel vagy a tüdőfolyadékokkal, amelyek fehérjék ezreit tartalmazzák. Sok fehérje azonnal a vírus felszínére tapad és létrehozza az úgynevezett fehérjekoronát" - magyarázta Kariem Ezzat, a tanulmány vezető szerzője.

Az egyik kutatók által tanulmányozott vírus az 1-es herpes simplex (HSV-1). Annak ellenére, hogy egyre több közvetett bizonyíték van arra, hogy a HSV-1 összeköthető az amyloid plakkok, illetve az Alzheimer-kór kialakulásával, még nem világos, hogy a vírus pontosan hogyan idézi elő a kórképet.

48 óra kell az első tünetek megjelenéséig

A kutatás feltárta, hogy HSV-1 képes katalizálni az amyloid fehérjéket a fehérjekoronában és elősegíteni a felhalmozódásukat. Lényegében a vírus sejtjei segítenek abban, hogy az amyloid fehérjék nagyobb lerakódásokká álljanak össze. A mechanizmust egereken tesztelték. A herpeszvírussal megfertőzött állatokon már 48 órával később érzékelhetőek voltak az Alzheimer jelei.

A kutatók szerint ez a tanulmány még nem szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a herpeszvírus Alzheimert okozhat, de magyarázatot adhat arra, hogy miért talált több tanulmány is kapcsolatot a kettő között. Mivel a herpesz nagyon gyakori az emberek között, meglehetősen valószínűtlen, hogy önmagában felelős lehetne az Alzheimer-kór kialakulásáért. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a vírus egyeseknél fontos szerepet játszhat a betegség kialakulásában vagy súlyosbodásában, egyéb. Az ilyen jellegű kutatások pedig új utakat nyitnak a neurodegeneratív betegségek lehetséges kezeléseinek felfedezésében.

Forrás: newatlas.com

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: