Évekre kikapcsolható az allergia

Négy évvel a kezelés befejezése után is védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben egy új módszer, amelyet ausztrál kutatók dolgoztak ki.

A kutatók 18 hónapon át adtak be naponta egy probiotikumot (Lactobacillus rhamnosust) és egy mogyoróban lévő fehérjét a mogyoróval szemben súlyos túlérzékenységet mutató gyerekeknek. A tanulmány eredményei szerint egy hónappal a kezelés befejezését követően a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig 70 százaléka tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül.

Egy új módszer évekre megszüntetheti a mogyoróallergia miatt jelentkező panaszokat
Egy új módszer évekre megszüntetheti a mogyoróallergia miatt jelentkező panaszokat

"A kezelt gyerekek kétharmada továbbra is fogyaszt mogyorót, sőt több mint a felük rendszeresen fogyaszt mérsékelt vagy kifejezetten nagy adagokat belőle" - mondta Mimi Tang, a kutatást végző Murdoch Children's Research Institute (MCRI) munkatársa. A szakember szerint a szájon át alkalmazható kezelés lényege, hogy megváltoztatja a szervezet allergénre adott reakcióját. "A probiotikum az immunrendszerre van hatással, ami azt jelenti, hogy védelemre és toleranciára sarkallja, nem pedig allergiás reakcióra" - magyarázta Tang, hangsúlyozva, hogy ez az első alkalom, hogy egy mogyoróallergia elleni kezelés ilyen hosszú távon hatékonynak bizonyult. A tanulmány a The Lancet Child & Adolescent Health című gyermekorvosi szaklapban jelent meg.

A különböző élelmiszerekkel, különösen a mogyoróval szembeni túlérzékenység drasztikus méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Jelenleg világszerte nagyjából 250 millió ember küzd valamilyen ételallergiával, ami több mint háromszorosa a 20 évvel ezelőtti mutatóknak. A leggyakoribb ételallergiák listáját ide kattintva tekintheti át.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)