A tejfogyasztás így okoz bajt

Hiába számítanak rendkívül értékes tápláléknak, a tej és a tejtermékek fogyasztása sokak számára okoz kellemetlen panaszokat. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a probléma hátterében többféle kiváltó ok is meghúzódhat.

Becslések szerint a laktózintolerancia a magyar felnőtt lakosság akár 30-40 százalékát is érintheti valamilyen mértékben. Részletek itt.

Habár a két kifejezést a laikusok gyakran összemossák, fontos leszögezni, hogy a tejcukor-érzékenység, azaz a laktózintolerancia nem egyenlő a tejallergiával. Míg előbbi a tejcukor lebontásához szükséges enzim részleges vagy teljes hiányát takarja az emberi szervezetben, addig utóbbi kórkép az immunrendszer téves működéséből ered.

Fontos megkülönböztetni a tejcukor-érzékenységet a tejallergiától
Fontos megkülönböztetni a tejcukor-érzékenységet a tejallergiától

Tovább fokozza a jelenségek összekeverhetőségét, hogy a tejcukorra mutatott érzékenység akár másodlagosan, a tejallergia szövődményeként is kialakulhat. A kétféle panasz lehetséges jeleit, a főbb különbségeket és a kezelési lehetőségeket dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász foglalta össze.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: