A tejfogyasztás így okoz bajt

Hiába számítanak rendkívül értékes tápláléknak, a tej és a tejtermékek fogyasztása sokak számára okoz kellemetlen panaszokat. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a probléma hátterében többféle kiváltó ok is meghúzódhat.

Becslések szerint a laktózintolerancia a magyar felnőtt lakosság akár 30-40 százalékát is érintheti valamilyen mértékben. Részletek itt.

Habár a két kifejezést a laikusok gyakran összemossák, fontos leszögezni, hogy a tejcukor-érzékenység, azaz a laktózintolerancia nem egyenlő a tejallergiával. Míg előbbi a tejcukor lebontásához szükséges enzim részleges vagy teljes hiányát takarja az emberi szervezetben, addig utóbbi kórkép az immunrendszer téves működéséből ered.

Fontos megkülönböztetni a tejcukor-érzékenységet a tejallergiától
Fontos megkülönböztetni a tejcukor-érzékenységet a tejallergiától

Tovább fokozza a jelenségek összekeverhetőségét, hogy a tejcukorra mutatott érzékenység akár másodlagosan, a tejallergia szövődményeként is kialakulhat. A kétféle panasz lehetséges jeleit, a főbb különbségeket és a kezelési lehetőségeket dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász foglalta össze.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: