A bélbaktériumok segíthetnek a tejallergia leküzdésében

Japán kutatók a tejallargiás gyermekek vizsgálata során összefüggést találtak a bélbaktériumok jelenléte és a várható hatékony kezelés között. Ha a további kutatások során az eredmények megerősítése megtörténik, immunterápiával és szájon át szedett probiotikumokkal segíthetik a gyógyulást a jövőben.

A japán RIKEN Integratív Orvostudományi Központ Hiroshi Ohno vezette kutatói összefüggést fedeztek fel a bélbaktériumok és a tejallergia ellen szájon át adható immunterápia sikere között. Az Allergology International tudományos folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a Bifidobacterium – a bélben található jótékony baktériumok nemzetsége – nagyobb eséllyel jár együtt a sikeres kezelés lehetőségével. A felfedezés segíthet a hatékonyabb szájon át adható immunterápiák kifejlesztésében, amelyeket esetleg probiotikus kiegészítőkkel kombinálnak.

Világszerte magas azon gyermek száma, akiknek allergiás reakciója van a tehéntejre, ezen belül is bizonyos tejfehérjékre. Bár a legtöbben kinőnek belőle, egyesek számára egy egész életen át tartó kihívássá válik a betegség. Kerülniük kell minden olyan ételt, amely tejet tartalmaz, különösen akkor, ha az allergiás reakciók súlyosak, és anafilaxiás sokk lehetőségét is felvetik.

Csak hét gyermek felelt meg az étkezési kihíváson, akik a kezelés végén már biztonságosan ihattak tejet. Fotó: Getty Images
Csak hét gyermek felelt meg az étkezési kihíváson, akik a kezelés végén már biztonságosan ihattak tejet. Fotó: Getty Images

A kutatók azt találták, hogy a tejallergiát javítja az orális immunterápia, amely kezelés során a betegeknek kis mennyiségű tejet adnak. Sajnos, bár az allergiás reakciókat a kezelés alatt kontrollálták, a legtöbb esetben a tolerancia a kezelés befejezése után hamar megszűnik.
Úgy gondolják, hogy a bélbaktériumok segítenek csökkenteni egyes élelmiszerekkel szembeni allergiás reakciókat, de keveset tudunk e baktériumok és a tejallergia orális immunterápia közötti kapcsolatáról.

Ezért a RIKEN IMS csapata harminckét tehéntejallergiás gyermeket vizsgált meg, akik orális immunterápiában részesültek, és az első hónapot kórházban töltötték a kezelés alatt. "Az orális immunterápia korántsem veszélytelen" - magyarázza Hiroshi Ohno. "Figyelemmel kísértük a gyermekeket a kórházban, és közülük négynek olyan súlyos reakciója volt a tejre, hogy nem folytathattuk a kezelésüket" A kutatásban bent maradó huszonnyolc gyermeknél ezután további tizenkét hónapos otthoni kezelést végeztek, rögzített szabályok alapján. Ezt követően két hétig kerülték a tejet, majd egy kettős vak, placebo-kontrollált ételpróbával tesztelték őket, hogy lássák, elviselik-e a tejet allergiás reakciók nélkül. A vizsgálat során a gyerekek kezdetben kis mennyiségű placebót vagy tejet kaptak – mindössze 0,01 ml-t –, amelyet 20 percenként fokozatosan növeltek, amíg allergiás reakciót nem váltottak ki, vagy amíg reakció nélkül meg tudták inni az utolsó 30 ml-t.

A kutatók a kezelés során bekövetkező immunológiai és bakteriális változásokra, valamint a bélbaktériumok és a sikeres kezelés közötti kapcsolatra összpontosítottak – mindent összevetve pedig tejtoleranciát mutattak ki, amely a kezelési időszakon túl is fennmaradt az étkezési kihíváson túl. Azt találták, hogy a kezelés során javultak a tehéntejallergia immunológiai laborértékei, és megváltozott a bélben lévő baktériumok minősége. Mindazonáltal, miután két hétig elkerülték a tejet, a huszonnyolc gyermek közül csak hét felelt meg az étkezési kihíváson, akik viszont a kezelés végén már biztonságosan ihattak tejet.

Hogy megértsék, miért működött a kezelés ennél a hét gyermeknél, de a többieknél nem, a csapat a sikeres kezeléshez kapcsolódó klinikai tényezőket és a bélbaktériumok típusait kereste. A klinikai tényezők közül a sikertelen kezelés nagyobb valószínűséggel fordult elő azoknál a gyermekeknél, akiket ekcéma vagy asztma miatt kezeltek, valamint azoknál a gyermekeknél, akiknél kezdetben magasabb volt a tejfehérje antitest szintje.

A kezelés sikeressége összefüggött bélbaktériumok közül a Bifidobacterium , a Bifidobacteriaceae családba tartozó jótékony baktériumok nemzetségének jelenlétével. Csak azok a gyerekekben, akik sikeresen átmentek az utolsó étkezési kihíváson is, mutattak növekedést ezek a baktériumok a kezelés során.

"Ezzel a vizsgálattal olyan, a belekben létező tényezőket azonosítottunk, amelyek elősegíthetik az immuntolerancia kialakítását a tehéntejallergiával szemben orális immunterápia révén" - mondja Ohno. "A következő lépés a jelenség mögött meghúzódó mechanizmusok vizsgálata, és az orális immunterápia hatékonyságának javítására szolgáló módszerek kidolgozása, például probiotikus kiegészítők hozzáadásával."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra