Így ússzuk meg az ajakherpeszt, ha utazunk!

Akkor sem kell kétségbeesni, ha épp egy fontos esemény vagy a nyaralás előtt jelenik meg a szánkon a herpesz: bár órák alatt nem lehet elmulasztani, a gyógyulás idejét jelentősen lerövidíthetjük. A megelőzés pedig talán még egyszerűbb!

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban (a szokásos kiváltó tüneteken túl) a napsütés, illetve a napégés hatására jön elő. Ezt a legkönnyebben úgy előzhetjük meg, ha a szokásosnál is magasabb faktorszámú fényvédős krémet használunk az arcunkra, és természetesen az ajkunk bőrét is védjük. Ma már az ajakápolókból is választhatunk olyat, melyben van fényvédő! Ezt lehetőleg ne osszuk meg senkivel, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy továbbterjedjen a fertőzés.

Távoli, egzotikus országban érdemes óvatosan kóstolgatni az ismeretlen ételeket: a herpeszt időnként valamilyen étel vagy fűszer is kiválthatja. Legyünk óvatosak a nyilvános mosdókkal, poharakkal, sőt az idegen állatokkal is (különösen, ha eddig még megúsztuk herpesz nélkül), mert nem tudhatjuk, melyik hordoz olyan fertőzést, mely legyengítheti a szervezetet. Betegség idején ugyanis a herpesz is gyorsabban jelentkezik.

A megelőzést segítheti az is, ha megerősítjük az immunrendszert: szedjünk vitaminokat, táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen! A meditáció, a jóga vagy egy olyan hobbi, melyben teljesen el tudunk merülni, egyaránt a stressz "ellenszerei" - ha nyugodtak vagyunk, megőrizzük a lelki harmóniánkat, szintén "kiiktathatunk" egy herpeszt kiváltó okot.

Az úti patikában mindig legyen velünk a herpesz kezelésére szolgáló krém, a gyógyulás ideje (mely általában 7-10 nap) lerövidíthető, ha már a hólyagok megjelenése előtt, a bizsergés, viszketés vagy más „jósló” tünetek észlelésekor elkezdjük kenegetni az érintett bőrfelületet.

A herpeszt ne nyomkodjuk, kapargassuk; a hólyagokat ne szúrjuk ki. Ezzel csak fokozzuk a továbbterjedés veszélyét, ráadásul, lassítjuk a gyógyulást. Sőt ha mindezt piszkos kézzel tesszük, az ajakherpesz mellé "beszerezhetünk" valamilyen bakteriális fertőzést is. Mindig alaposan mossunk kezet, a herpeszhez nyúlás előtt és után egyaránt! Erre egy utazáson nincs mindig lehetőség, ezért a fertőtlenítő hatású, tisztító kézzselék jó szolgálatot tehetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: