Vizeletminta

Bilirubin

A vizeletben lévő bilirubin epeúti elzáródással járó betegségek jelzője lehet.

Kategória

Vizeletminta

Típus

Normál érték

A vizelet vizsgálatánál alkalmazott tesztek 7-8 mmol/l koncentrációnál válnak pozitívvá.

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vörös vértestekben lévő hemoglobin első lebontási terméke a konjugálatlan bilirubin (indirekt bilirubin), mely a májban konjugált bilirubinná (direkt bilirubin) alakul át. Míg az első egyáltalán nem ürül a vesén keresztül, addig az utóbbinak kb. 1%-a szűrődik ki a vizelettel, a többi a májon keresztül az epével ürül, majd a bélben átalakul, és részben vissza is szívódik.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Epeúti elzáródással járó betegségek diagnosztikájában használatos.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A magas vizelet bilirubin-szint mindig magas vérszinttel jár. A magas bilirubin-vérszint a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződését (sárgaság), valamint viszketést okoz.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A C-vitamin (aszkorbinsav) álnegatív eredményt okozhat.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vizelettel is nagyobb mennyiségű bilirubin ürül az emelkedett direkt bilirubin-vérszinttel járó betegségekben (pl. epeúti elzáródással járó betegségek (epekő, hasnyálmirigy daganat, stb.) fertőző májgyulladás esetén). A betegség pontos okának meghatározásához további vizsgálatok szükségesek.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.