Vérvizsgálat

Anti-HBs

Az anti-HBs antitestek a B-típusú fertőző májgyulladás vírus elleni immunreakció során alakulnak ki, majd élethossziglan kimutathatóak a vérben.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból készült immunológiai vizsgálat.

Normál érték

Előzetes hepatitis B vírusfertőzés vagy sikeresen elvégzett védőoltás nélkül nem található meg a vérben.

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

Anti-HBs: A rövidítés tehát az angol "Antibody to Hepatitis B Surface (felszín) Antigen" kifejezésből származik. Magyarul annyit tesz, hogy a Hepatitis B vírus felszíne elleni antitest, amely a vírusokat borító, lipideket és fehérjéket tartalmazó burok ellen termelődik a szervezetben. A vizsgálat a B-típusú májgyulladást (hepatitisz-B) okozó vírus (HBV) felszíni fehérjéje ellen a szervezetben termelődő antitestek mennyiségét mutatja.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Akut májgyulladás lezajlásának követésére végzik az ellenanyag kimutatását.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A vizsgálat a B-típusú májgyulladás vírus felszíni fehérjéje ellen termelődő ellenanyagot (antitestet) mutatja ki, azaz annak magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője. Az anti-HBs már a klinikai tünetek csökkenése után jelenik meg, viszont az egész élet során kimutatható marad jelezve a fertőzésen való átesést. Az antitest megjelenése jelzi, hogy a beteg gyógyulási kilátásai jók, a fertőzés nem válik krónikussá. Ez az antitest mutatható ki a vérből a sikeresen elvégzett védőoltás után is, ez jelzi tehát az egyén védettségét a fertőzéssel szemben.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.