Így erősítik a sürgősségi ellátást

Magasan képzett ápolók vehetik át az orvosok bizonyos feladatait, miután szeptembertől Magyarországon is megindul a non-doktorok képzése. Az Advanced Practice Nurse-ök rendszere külföldön már bizonyított.

Már ősztől elindul az idehaza kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolónak nevezett szakemberek képzése, akik az orvosokról is jelentős terhet vehetnek le, többek között a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon. Az első évfolyamok 2019-ben végezhetnek, addig pedig a magyar ellátói struktúrát is úgy kell alakítani, hogy illeszkedhessenek a külföldön Advanced Practice Nurse-ként, itthon non-doktorként hívott ápolónők szerepéhez. Ha nem, akkor - legalábbis a magyar társadalom szempontjából - ismét feleslegesen képeztünk ki olyan szakembereket, akiket külföldön tárt karokkal fogadnak majd egy olyan diplomával, amiért rajonganak szerte Európában és a világ legnagyobb részén - idézte a Medical Online Berényi Tamást, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnökét.

A jelenleginél gyorsabban juthatnak egészségügyi ellátáshoz a betegek, miután Magyarországon is meghonosodik az úgynevezett non-doktori rendszer. Ennek tervezetéről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Komoly szerepük lehet a sürgősségi ellátásban

Tervek szerint a non-doktorok számos feladatot vállalhatnak át az orvosoktól, akiknek így több idejük marad arra a munkára, amit valóban csak ők tudnak elvégezni. Az APN-ek számos olyan beavatkozást - köztük invazív beavatkozásokat, amelynek pontosan ismerik az indikációját, módszertanát, szövődményeit, azok elhárításának módját - el tudnak végezni, ami jelenleg itthon orvosi kompetencia. Főképp az erősen team-munkára épülő sürgősségi ellátásban lehet komoly szerepük, amelyben nagyon sok és különböző szintű feladatot kell ellátni.

A non-doktoroknak a sürgősségi ellátásban lehet komoly szerepük
A non-doktoroknak a sürgősségi ellátásban lehet komoly szerepük

Ezek a szakemberek vizsgálnak, adatokat értékelnek, bizonyos szinten terápiát rendelnek el, értékeket mérnek, és irány-, csoport-, valamint ápolási szinten diagnózist állítanak fel, ami természetesen nem olyan mélységű, mint az orvosé, de egy adott szegmensben professzionális. A non-doktorok ugyanakkor nem helyettesítik az orvost és nem oldják meg az orvoshiányt - figyelmeztet Berényi Tamás. Ha azonban kialakul egy olyan ellátói szemlélet és struktúrára, ahol az APN-eknek helyük van, letisztulnak, koncentrálódnak az orvosi feladatok.

Az orvostársadalom egy része nemtetszéssel fogadta az államtitkárság bejelentését az egyetemi mesterképzés elindításáról. Berényi szerint a tiltakozásnak több oka van: nem ismerik pontosan a képzést, azt viszont érzékelik, hogy változást jelent a számukra megszokott struktúrában. Másrészt a non-doktorok veszélyeztetik a megszokott hierarchiát, és ezáltal a paraszolvenciát, hiszen több ember jelenik meg ugyanazon feladat ellátáskor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra