+16° - +37°
Nincs front

Még nincs rendben az orvosok béremelése

A kormány ígéri, mindenkit kompenzál, aki kevesebbet kap, mint eddig. De nem világos, ki az a "mindenki". Azok például, akik most fognak szakvizsgázni és hiányszakma-pótlékot is kaptak, még izgulhatnak.

Októberben kapták kézhez első megemelt fizetésüket a szakorvosok, de sokuknak nem volt okuk örülni: a kormány augusztusi döntésének értelmében a bruttó 107 ezres béremelésben részesülő szakorvosoknak ezentúl nem jár a Fiatal Szakorvos Támogatási Program (FSZTP), vagyis a bruttó 150 ezer forintot jelentő támogatás megszüntetésével kábé 40-45 ezres bevételkiesést kell elszenvedniük 2017 novemberéig, amikor megkapják a júliusban beígért kétlépcsős béremelés második (bruttó 100 ezres) felét - írja a hvg.hu.

Doktor
Folytatódik az orvosok béremelése. Lehet, hogy nem mindenki jár jól

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) elnöke is elismeri, hogy maga a szándék jó, vagyis hogy támogatás helyett (ami nem számít bele a nyugdíjba) bért kapjanak a szakorvosok, de érthetetlennek tartja, hogy miért nem várták meg a FSZTP kivezetésével a jövő évi béremelést. "Ha egy lépcsőben történt volna a béremelés, akkor nem lenne miről beszélnünk, így viszont csak folytatódik a toldozás-foldozás."

Az orvosoknak egy másik csoportját a szakvizsga előtt álló orvosok alkotják, akik Markusovszky-ösztöndíjban részesültek, és ezenfelül úgynevezett hiányszakma-pótlékot is kaptak. Ők még rosszabbul járhatnak, mint akik most a béremeléssel elbukták az FSZTP-t.


A hiányszakma-pótlék 2011 óta létezik, azoknak az orvosoknak jár, akik a 17, regionálisan meghatározott hiányszakma (pl. aneszteziológus) valamelyikében helyezkedtek el. Összege bruttó 64 ezer forint. A Markusovszky-ösztöndíjat 2011-ben hozták létre, és a szakképzés teljes időtartamára vehető fel a nettó 100 ezres támogatást. Cserébe a rezidensek vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt, illetve hogy a szakvizsga után az ösztöndíj folyósításának idejével megegyező ideig (szakorvosoknál ez 5 év, háziorvosnak 3, bizonyos sebészeknek pedig 6-7 év) Magyarországon dolgoznak.

A szakképzés befejezése után már nem jár az ösztöndíj, ezért találták ki az FSZTP-t, hogy a szakvizsgát tett orvosok is kapjanak támogatást. De mivel a kormány augusztusban megszüntette az FSZTP-t, esetükben a szakvizsgával járó közalkalmazotti kategóriaváltás és a bruttó 107 ezres béremelés nem fogja ellensúlyozni a nettó 100 ezer forintos ösztöndíj, illetve a bruttó 60 ezres pótlék megvonását. Az ő veszteségük kb. 50 ezer forint lehet.

Az ágazati érdekvédelmi szervezetekkel történt nyári bérmegállapodás eredményeként idén szeptember elsején a szakorvosok, a szakgyógyszerészek és a szakdolgozók alapbére nőtt. A szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére szeptember elsején bruttó 107 ezer forinttal nőtt, míg második ütemben jövő év november elsején újabb 100 ezer forinttal emelkedik. Így a fizetésük két év alatt 207 ezer forinttal lesz magasabb. Részletek!

A másik nagy kérdés az, hogy most, amikor kibukott, hogy a várva várt béremelésnek vesztesei is vannak, gondol-e a kormány azokra, akik még szakvizsga előtt állnak ugyan, de hamarosan ugyanebbe a helyzetbe kerülhetnek. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, hogy "egyszer sem hangzott el ígéret a kormány részéről, hogy az ösztöndíjban részesülő szakorvosoknak a szakvizsga után ugyanakkora lesz a fizetésük, mint a támogatás volt."

A hvg.hu az Emmit is megkereste. A minisztérium szerint azt az érdekképviseletek is tudták és el is fogadták, hogy a Fiatal Szakorvosok Támogatása nem valódi megoldás a bérrendezésre. Leszögezték, hogy mindenki kap kompenzációt, s a megnövekedett mozgóbér pótolja a támogatás összegét.

Forrás: hvg.hu 

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső