A rémült macskát így nyugtassuk meg

Felfújja magát, fúj, karmol: ha megijedt, óvatosan kell bánni a cicákkal.

Ha macskánk rémült (és akár hétköznapi hangoktól is megrémülhet ), nem ritka, hogy mi magunk is megijedünk, hiszen tudjuk jól, hogy a rettegő macskák könnyen átalakulhatnak veszélyesen karmoló-harapó harcosokká. Mit tehetünk tehát ilyen állapotban a cicánkkal?

A félelem jelei

A macskák viselkedése sokszor megtévesztő, de azért vannak egyértelmű jelei, ha rettegnek: "Ha megteheti, az ijedt macska elfut a fenyegetés elől. De ha nem teheti meg, akkor izgatott lesz" - mondja Elizabeth Colleran amerikai állatorvos. Ez pedig meglátszik a testnyelvén: pupillái kitágulnak, bajsza felemelkedik majdnem vízszintes magasságig, szőrét felborzolja, mancsait pedig úgy helyezi, hogy futhasson vagy verekedhessen velük.

Az ijedt macskák könnyen veszélyessé válhatnak
Az ijedt macskák könnyen veszélyessé válhatnak. Fotó: iStock

Tartsuk tiszteletben az életterét!

Lehet, hogy kedves ötletnek tűnik, de ilyenkor mégse kapjuk ölbe kedvencünket, hogy megnyugtassuk. Hagyjuk inkább békén - ami eleve is a helyes magatartás a macskákkal szemben. A más állatokkal kialakuló kényszerű találkozások különösen stresszesek lehetnek a számára: ezeket a helyzeteket semmiképp se erőltessük. "A macskák territoriális lények, akik nem viselik jól a betolakodókat", mondja a doktornő.

Várjuk ki türelmesen, míg összeszedi magát!

Egyedenként változik, hogy egy stresszes eseményt követően mennyi időre van szükségük a macskáknak, hogy megnyugodjanak, és ne akarjanak támadni. Adjunk nekik időt, és ne aggódjunk, ha nem nyugszanak meg rövid idő alatt. Megesik, hogy órákba telik nekik.

Készüljünk fel az ilyen eseményekre!

Leginkább próbáljuk meg elkerülni a macska számára félelemkeltő helyzeteket, főleg, ha cicánk eleve idegesebb természet. Ha ilyen alkat, akkor különösen fontos, hogy minden kiszámítható legyen a számára: az etetések időpontja, a személy, aki az almához nyúl, a tér, amelyet szabadon bejárhat. Ha ezekben változás következik be, akkor számíthatunk rá, hogy macskánk legalábbis nyugtalan lesz, de ha felkészülünk erre, biztosan jobban fogunk reagálni. Ha például kigondoljuk, hogy hová tud elbújni ilyenkor a macska (vagy amit szintén szeret: tud-e felfelé menekülni?), akkor máris tettünk egy lépést jövőbeni megnyugtatása érdekében.

Forrás: PetMD

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)