Mire utal, ha a kutya nem akar sétálni?

A legtöbb kutya általában igen lelkesen indul a szokásos napi sétájára, és már a póráz felmutatására is azonnal ugrálni kezd. Néha azonban ez a lelkesedés eltűnik, és szinte képtelenség rávenni az állatot a mozgásra - de vajon mi lehet ennek az oka?

Milyen veszélyeket rejt magában a visszatekerhető kutyapóráz? Részletek itt.

Az egyik legegyszerűbb és egyben legkézenfekvőbb ok, ami miatt sokszor az embereknek sincs kedvük megmozdulni: a fáradtság. Ha az előző napon vagy napokon a szokásosnál többet mozgott, szaladgált, sétált az állat, akkor egyszerűen csak pihenni szeretne. Fiatalabb kutyáknál a fejlődő izom- és csontrendszert megterhelheti a nagyobb mértékű fizikai aktivitás, ami miatt akár fájdalmaik is lehetnek. A középkorú és idősebb kutyáknak pedig egyszerűen kevesebb már az energiájuk, és egy hosszabb kirándulás után nem feltétlenül tudnak velünk lépést tartani. Érdemes az állatorvos tanácsát kikérni azzal kapcsolatban, hogy kedvencünk számára mennyi az ideális mozgásmennyiség az életkorát és a fajtáját tekintve.

Akár bajt is jelezhet, ha a kutya nem szeretne sétálni
Akár bajt is jelezhet, ha a kutya nem szeretne sétálni

Sérülés is okozhatja, ha nincs kedvük megmozdulni. Izomhúzódás, ficam, esetleg tüske a talpban vagy a köröm alatt, vagy egy betört köröm is lehet a bűnös. Éppen ezért ha a kutya nem akar sétálni, nézzük át kicsit alaposabban a testét. Mindenképpen intő jel, ha sántít. Ha a sántítás egy nap után sem szűnik meg, akkor vigyük orvoshoz, mert nemcsak a sérülés, hanem például egyes csontbetegségek is okozhatnak sántítást, csökkent aktivitást.

Elhízás is állhat a háttérben

A kutya testsúlya is lehet a bűnös: ha az állat túlsúlyos vagy elhízott , akkor az ízületeire a normálisnál nagyobb terhelés hárulhat. Emiatt pedig szintén idegenkedni kezdhet a testmozgástól. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kedvencünknek a fajtájához és a korához képest mekkora az ideális testsúlya. Az állatorvos ebben is tud segíteni. Idősebb kutyáknál szóba jöhet a csontritkulás is - ilyenkor jellemző tünet, hogy mozgása általánosan lelassul, kevesebbet ugrál, nehezebben mászik fel az ágyra, vagy éppen nehezebben lépcsőzik.

Ha a sétától való húzódozás hosszabb ideje fennáll, akkor mindenképpen orvoshoz kell vinni a kutyát, mert ritkább esetekben komolyabb betegség, például daganat vagy szívbetegség is állhat a jelenség hátterében. Idősebb kutyáknál pedig mindig vegyük figyelembe azt is, hogy az évek múltával a kutyák aktivitási szintje, mozgási kedve is ugyanúgy csökken, mint az embereké.

Forrás: vetstreet.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra