Élősködők elleni cseppek: mi mindentől véd?

Kutyánkat számtalan külső élősködő támadhatja meg, amelyek közös tulajdonsága, hogy jelenlétük előbb vagy utóbb, de rossz hatással lesz az eb komfortérzetére, egészségére. Gazdiként tehát mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a megfelelő védelmet biztosítsuk ellenük kedvencünk számára. Az egyik lehetséges módszer a rácsepegtető oldatok, más néven spot-on készítmények alkalmazása. Mit kell tudni a használatukról, és mi mindentől védenek? Cikkünkből minden fontos információ kiderül.

Az élősködő vagy parazita olyan faj, amely egy másik élőlény testében vagy annak testfelszínén él, és belőle táplálkozik. Ha előbbi eset áll fent, akkor belső élősködőről (endoparazita), ha utóbbi, külső élősködőről (ektoparazita) beszélünk. A kutyákra veszélyes külső élősködők közé tartoznak a kullancsok, bolhák , tetvek, atkák, szúnyogok és legyek. Az ellenük való védekezés fontos része kedvencünk egészségmegőrzésének: nemcsak azért, mert olyan kellemetlen tüneteket okozhatnak, amik negatív irányba befolyásolhatják az eb komfortérzetét, hanem azért is, mert kórokozókat terjeszthetnek, amelyek megbetegíthetik a kutyát (ezen betegségeket vektorközvetített betegségeknek - VKB - nevezzük). Azzal ráadásul, hogy a gazdi figyel az állatra, saját magát is védi, hiszen egyes külső élősködők állatról emberre terjedő betegségeket, zoonózisokat idézhetnek elő, vagy zoonotikus fertőzéseket terjeszthetnek.

A teljesség igénye nélkül, íme, néhány betegség, amelyet a külső élősködők okozhatnak a kutyáknál:

 • kullancsok: babéziózis, Lyme-kór
 • bolhák: bolhanyál-allergiás bőrgyulladás, galandférgesség
 • tetvek: szőrtetvesség
 • atkák: rühösség, szőrtüszőatka-kór
 • szúnyogok: szív- és bőrférgesség
 • Spot-onok: mit tudnak, és mire kell figyelni az alkalmazásuknál?

  Külső élősködők ellen védekezhetünk belsőleg vagy külsőleg alkalmazható készítményekkel, utóbbi csoportba tartozik az ektoparaziták távoltartására, elpusztítására kifejlesztett rácsepegtető oldat, más néven spot-on készítmény. A termék a kutya bőrére rácsepegtetve eloszlik az állat egész testfelületén, és egy meghatározott időtartamra gyakorlatilag teljes egészében védetté teszi őt. Készítménye válogatja, hogy milyen külső élősködők ellen nyújtanak védelmet a spot-onok, ahogy azt is, hogy pontosan meddig tart a hatásuk. Több spot-on rendelkezik repellens hatással, ami azt jelenti, hogy távol tartják az élősködőket az állatoktól, bizonyos fajták pedig el is pusztítják a kutyák szőrében lévő parazitákat. A megfelelő készítmény kiválasztása függ a kutya testtömegétől, és számíthat az állat fajtája is. Bizonyos életkor és testsúly alatt a készítmények nem alkalmazhatóak, és használatuk ugyancsak tiltott lehet némely betegségek (pl. szisztémás betegségek) vagy állapotok (pl. vemhesség, szoptatás) fennállásakor.

  Az élősködőktől spot-on készítményekkel is védhetjük a kutyánkat.
  Az élősködőktől spot-on készítményekkel is védhetjük a kutyánkat. Fotó: Getty Images

  Mitől kell megvédeni a kutyánkat? Vírusok, férgek, kártevők, betegségek - hosszan sorolhatnánk, mi mindenre kell figyelnünk, ha szeretnénk megóvni hűséges, négylábú barátainkat. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat minden kategóriából.

  A cseppeket a szőr szétválasztása után közvetlenül a kutya bőrére kell felvinni, figyelve arra, hogy egyenletesen, több helyre eloszlassuk azt (ez különösen nagy testű kutyák esetében fontos). Igyekezzünk elkerülni, hogy a készítmény az állat szemébe vagy szájába kerüljön, mivel nyálkahártya- és szemirritációt okozhat. Ügyeljünk rá, hogy a spot-ont az eb testének olyan részein alkalmazzuk, ahonnan nem tudja lenyalni: célszerű a gerincvonal mentén a lapockák közötti területen eloszlatni a készítményt, illetve ne felejtsünk el az állat fejére is cseppenteni. Amennyiben több állat van egy háztartásban, gondoskodjunk arról, hogy a kezelés után ne nyalogathassák egymást. Amíg az alkalmazás helye meg nem szárad, ne simogassuk, ölelgessük az állatot, és arra is vigyázzunk, hogy a rácsepegtetés után néhány óráig nem érintkezhet vízzel az állat. Ne felejtsük el, hogy a spot-on készítmények a felvitelt követően nem hatnak azonnal: egy bizonyos ideig várni kell, míg eloszlanak és elérik a hatásmaximumukat. Ugyancsak fontos információ, hogy gyakori fürdetés, úsztatás esetén a spot-onok hatékonysága csökkenhet, így ilyenkor célszerű sűrűbben megismételni a kezelést.

  Forduljunk szakemberhez Amennyiben bizonytalanok vagyunk, hogy melyik készítmény a legideálisabb a kutyánk számára, esetleg kérdésünk van egy adott spot-on alkalmazásával kapcsolatban, mindenképpen kérjük ki állatorvosunk tanácsát. A szakember amellett, hogy segít a választásban, hasznos információkkal is ellát minket.

  Mit tehetünk még?

  A spot-on készítmények alkalmazása mellett is érdemes rendszeresen ellenőrizni a kutya testét, főleg, ha olyan helyen jártunk vele, ahol nagyobb az esélye az élősködők előfordulásának (pl. erdők). Figyeljük azt is, nem jelentkeznek-e a különféle tünetek az állaton: ha például megváltozott a viselkedése, átalakultak az étkezési szokásai, vagy különféle bőrelváltozásokat tapasztalunk rajta, minél hamarabb vigyük állatorvoshoz. Tartsuk távol emellett az ebet a hulladéktól, az állattetemektől, vagy az olyan kutyáktól, macskáktól, amelyek esetleg fertőzöttek lehetnek. Végül, de nem utolsósorban ügyeljünk kedvencünk higiéniájára és arra, hogy a környezete (pl. az alvóhelye) tiszta legyen.

  Legyél felelős gazdi!

  Csak egy csípés? Lyme-kór, babéziózis, leishmania, szív- és bőrférgesség. Néhány példa a betegségekből és élősködőkből, amik a csípésekkel kedvencünkbe juthatnak. Ezért fontos, hogy egész évben gondoskodjunk a csípések nélküli, megelőző védelmükről!

  A megjelenést támogatta az Elanco Hungary Kft.

  EM-HU-21-0022

  A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

  Olvassa el aktuális cikkeinket!

  Orvosmeteorológia
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +1 °C
  Minimum: -4 °C

  Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

  Hogy érzed magad?

  Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


  Hogy érzed most magad fizikailag?

  Hogy érzed magad?

  Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


  Milyen most a lelkiállapotod?

  Hogy érzed magad?

  Legjobban:
  Legrosszabbul:
  Kezdjük újra