Egyetlen szúnyogcsípésből nagy baj lehet

Már egyetlen szúnyogcsípés elég lehet, hogy kutyánk elkapja a szívférgességet, a hosszú időn át tünetmentesen lappangó fertőzés ráadásul végzetes is lehet kedvencünkre nézve. A szívférgesség azonban könnyen megelőzhető, ha megteszünk néhány alapvető óvintézkedést.

A szívférgesség egy súlyos betegség, amelyet egy veszélyes parazita - a dirofilaria immitis fonálféreg - okoz, és kizárólag szúnyogok terjesztik. A fertőzés elsősorban a kutyákat veszélyezteti, mert a szúnyogcsípés útján terjedő szívféreglárvák csak az ő szervezetükben képesek teljesen kifejlődni, elszaporodni és jelentős egészségkárosodást okozni.

Egyetlen csípés elég lehet a fertőzéshez

A szúnyogok szívféreggel fertőzött kutyákról terjesztik tovább a betegséget más egészséges állatokra. A paraziták lárvái vérszívás útján kerülnek a rovarokba, és 2 hét alatt kerülnek be a szúnyogokba, miután a lárva már készen áll az új kutya megfertőzésére.

Amikor egy fertőzött szúnyog megcsípi a kutyánkat, az addig benne élősködő lárvákat is továbbadja. Kutyánk szervezetében a lárvák akár 30 centiméter hosszúságú, szaporodásra képes szívférgekké fejlődnek, és a fertőzés után 6-7 hónappal hoznak utódokat, majd az új szívféreglárvák közvetlenül a véráramba kerülnek.

EGYETLEN SZÚNYOGCSÍPÉS ELÉG LEHET, HOGY KUTYÁNK ELKAPJA A SZÍVFÉRGESSÉGET. FOTÓ: GETTY IMAGES
EGYETLEN SZÚNYOGCSÍPÉS ELÉG LEHET, HOGY KUTYÁNK ELKAPJA A SZÍVFÉRGESSÉGET. FOTÓ: GETTY IMAGES

Minden szúnyog, amelyik a fertőzött kutyánk vérét szívta, viszi magával a parazitákat is. Így terjed kutyákról kutyákra a betegség. A szívférgek egyébként akár 5-7 évig élhetnek.

A kutyák egymást is megfertőzhetik?

A betegséget kizárólag szúnyogok terjesztik, vagyis ha az egyik kutyánk szívféreggel fertőzött, de a másik egészséges, akkor sem kaphatja el társától közvetlenül a betegséget.

Melyek a vérszívók okozta leggyakoribb betegségek jellemző tünetei? Egy csokorba szedtük, hogy mi, gazdik minél előbb felismerjük a bajt!

A szívférgesség tünetei kutyáknál

A szívféregfertőzés sokáig rejtve maradhat - a kevésbé aktív kutyáknál nehezebb felismerni a betegséget -, de ahogy egyre több féreg szaporodik az állat szervezetében, úgy erősödnek fel a nyilvánvaló tünetek is.

A fertőzés súlyosságát négy szinten különböztetik meg az állatorvosok:

  1. szint: Enyhe tünetek, például időnként köhögés.
  2. szint: Időnként köhögés és kifáradás már csekély aktivitás után is.
  3. szint: Tartós köhögés és fáradtság csekély aktivitás mellett. Gyakoriak a légzési nehézségek és szívelégtelenség is megmutatkozik.
  4. szint: Olyan súlyos a fertőzés, hogy az elszaporodott szívférgek akadályozzák a szívbe visszaáramló vér útját. Ilyenkor a műtét az egyetlen lehetőség, a legtöbb súlyosan fertőzött kutya viszont a beavatkozás ellenére is elpusztul, mert ilyenkorra már jelentősen károsodtak a belső szervei.

Teszttel kideríthető, hogy szívférges-e a kutya

A szívférgesség vérvizsgálattal mutatható ki. Érdemes legalább évente egyszer állatorvoshoz fordulni és elvégeztetni egy tesztet. Mit mutatnak ki a tesztek?

A kifejlett nőstény szívféreg-paraziták különleges szívféregfehérjét bocsátanak ki, és ezt az úgynevezett antigént képesek kimutatni az állatorvosok egy specifikus teszt segítségével. A legtöbb esetben az eredmények hamar, már a vizsgálat ideje alatt megvannak, ugyanakkor legkorábban 5 hónappal az esetleges fertőzés után lehet kideríteni vele a lappangó betegséget.

Vannak azonban más tesztek is, amelyek nem a már kifejlett szívférgek, hanem a vérben keringő lárvák jelenlétét vizsgálják. A szívféreglárvákat 6 hónappal azután lehet vérből kimutatni, hogy a kutyát megcsípte egy fertőzött szúnyog. Körülbelül ennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a csípéssel bejutott paraziták szaporodóképes férgekké fejlődjenek, azaz lárvákat rakjanak.

Kell-e félnünk itthon a szívférgességtől?

A magyarországi kutyatartók kedvenceinek fertőzöttségi arányát “jelenleg nem ismerjük, azonban 2010 előtt 0,7 százalék volt, 2015 és 2018 között 5,5 százalékra emelkedett, ami növekvő tendenciát mutat” - olvasható a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont tavaly decemberi közleményében. Hozzátették, hogy a “korábbi kutatások szerint a kutyákban előforduló szívférgesség főként a kelet- és dél-magyarországi területeken van jelen”, de a betegség mostanra várhatóan tovább terjed az ország más régióira is.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A védekezés megkezdése előtt fontos elvégeztetni a szívféregtesztet, hogy biztosan kiderüljön, nem lappanganak-e már paraziták kutyánkban. Amennyiben a teszt negatív, védekezhetünk a szúnyogok és a szívféreglárva ellen – kérj további információt állatorvosodtól, hogy hogyan védheted meg kutyádat a leghatékonyabban.

EM-HU-23-0072

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra