Hatalmas tengeri szörnyre bukkantak Angliában

Egy 200 millió évvel ezelőtt élt, óriási tengeri állat maradványaira bukkantak Anglia partvidékén.

A tudósok egy óriási, 200 millió évvel ezelőtt élt tengeri szörnyeteg maradványait tárták fel, amely a valaha felfedezett legnagyobb tengeri hüllőnek számít - írja a Live Science. Az állat a dinoszauruszok korában élt, de ő maga nem volt az.

Az újonnan talált lény az ichthyosaurus nevű csoport tagja, amely a mezozoikum korszakában (251,9-66 millió évvel ezelőtt) a domináns tengeri ragadozók közé tartozott. Az ichtioszauruszok már a mezozoikum korai szakaszában hatalmas méretűek voltak, de a legnagyobb példányaik csak a késő triászban jelentek meg. Valószínűleg ebben az időszakban élhetett a most felfedezett állat, melynek maradványaira a Blue Anchor nevű település tengerpartján bukkantak rá. A kövület első darabját a tengerparton egy szikla tetején vették észre, valószínűleg egy járókelő találta meg és tette oda, hogy mások megvizsgálhassák – magyarázták a kutatók.

Az állkapocs egyik csontja önmagában is csaknem 2 méter hosszú, ami alapján a kutatók becslése szerint az állat hossza meghaladhatta a 25 métert. A kutatók a tengeri szörnyet Ichthyotitan severnensis-nek, azaz a Severn óriásgyíkhalnak nevezték el a Severn-torkolatról, ahol megtalálták. A csapat úgy véli, hogy nem csak egy új fajt, hanem egy teljesen új ichthyosaurus nemzetséget fedezhettek fel.

A mezozoikum még a dinoszauruszok kora volt, az ichtioszauruszok viszont rendszertanilag nem sorolhatóak közéjük, a hüllők egy másik csoportjából fejlődtek ki. Evolúciós útjuk nagyon hasonló a bálnákéhoz, amelyek szintén olyan szárazföldi emlősökből fejlődtek ki, amelyek visszatértek a tengerbe. Ugyanúgy tüdővel lélegeztek, illetve elevenszülők voltak, akárcsak a bálnák.

Borítófotó: Dr Dean Lomax - Palaeontologist/Facebook

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

A rétegfelhőzet fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, a látási viszonyok javulnak, és a nap nagy részében napos, gomolyfelhős idő várható. A délután folyamán elsősorban északkeleten, illetve kis eséllyel az északnyugati határ közelében lehet helyenként záporokra, zivatarokra számítani. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 15, 20 fok között változik. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra