A kutyatartók így készüljenek a tűzijátékra

Sokkhatásként érik az tűzijáték hang- és fényhatásai az állatokat, az ijedt kutyák és macskák pedig elszökhetnek otthonról, vagy rátámadhatnak az emberre félelmükben - hívta fel közleményében a figyelmet a közelgő augusztus 20-i nemzeti ünnep kapcsán az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Hatalmas tömeget várnak a szervezők a budapesti ünnepi rendezvénysorozatra, szakértők szerint azonban ez közel sem veszélytelen járványügyi szempontból. Részletek itt.

Mint azt megírtuk, a tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt show után idén minden korábbinál grandiózusabb tűzijátékot , valamint többnapos programsorozatot rendeznek a fővárosban az államalapítás ünnepe alkalmából, de ezen felül is országszerte számos településen lesznek kisebb-nagyobb rendezvények. Csakhogy amíg az emberek számára a tűzijáték egy látványos előadás, addig négylábú házikedvenceinknek egy rémisztő sokkhatással érhet fel.

A tűzijáték az ember számára szórakozás, a kutyáknak viszont ijesztő sokkhatás
A tűzijáték az ember számára szórakozás, a kutyáknak viszont ijesztő sokkhatás. Fotó: Getty Images

Annak érdekében, hogy minél kevesebb kutya és macska kóboroljon el otthonról ijedtében, elveszítve ezzel gazdáját, Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője négy pontban foglalta össze a legfontosabb tanácsokat az állattartók számára.

  • Az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házikedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz.
  • Az otthon tartott házikedvencet a tűzijáték idején tartsuk zárt helyen.
  • A biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába egy, a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni az állat tulajdonosával.
  • Ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távot tehet meg futva.

Nem szükségesek feltétlenül hatalmasat durranó bombák ahhoz, hogy látványos élményekkel gazdagítsuk ünnepeinket. Utánajártunk, milyen alternatívák jöhetnek szóba a tűzijátékok helyett - a témáról ide kattintva olvashat bővebben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: