ADVIL COLD RAPID 200 mg/30 mg lágy kapszula

ADVIL COLD RAPID 200 mg/30 mg lágy kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Advil Cold Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer az Advil Cold Rapid?
Az Advil Cold Rapid kétféle hatóanyagot, ibuprofént és pszeudoefedrint tartalmaz.
- Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó gyógyszer. Csillapítja a fájdalmat és a lázat.
- A pszeudoefedrin az érszűkítőknek nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Segít megtisztítani az orrjáratokat, és enyhíti az orrdugulást.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Advil Cold Rapid?
Az Advil Cold Rapid a megfázás és az influenza tüneteinek, köztük a fejfájás, láz, torokfájdalom, egyéb fájdalmak és orrdugulás kezelésére szolgál felnőtteknél és 12 éves vagy idősebb gyermekeknél és serdülőknél.
Csak akkor alkalmazza ezt a készítményt, ha az orra eldugult és egyúttal a fent felsorolt tünetek (például fejfájás és láz) is fennállnak. Ne alkalmazza, ha csak a felsorolt tünetek egyikét észleli magán.


2. Tudnivalók az Advil Cold Rapid szedése előtt

Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha:
- allergiás az ibuprofénre vagy a pszeudoefedrinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy ha már volt allergiás reakciója hasonló gyógyszerre, mint például az acetilszalicilsavra vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátló alkalmazásakor. Az allergiás reakció tünetei közé a következők tartoznak: bőrkiütések, csalánkiütés, viszketés, nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a száj, az arc, az ajkak vagy a nyelv duzzanata.
- az Advil Cold Rapid, ibuprofén, acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátlók alkalmazása után gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeztek, mint például gyomorfekély, gyomorvérzés vagy -perforáció.
- jelenleg gyomorfekélye vagy gyomorvérzése van, vagy ha bármilyen egyéb, vérzésre utaló jelet tapasztal.
- súlyos máj- vagy súlyos vesepanaszai vannak.
- terhes vagy szoptat.
- 12 évesnél fiatalabb.
- súlyos szívpanaszai vannak, beleértve a következőket:
-- súlyos szívelégtelenség,
-- magasvérnyomás-betegség,
-- súlyos szívbetegség,
-- angina (mellkasi fájdalom).
- kórelőzményében agyi érkatasztrófa (sztrók) szerepel.
- a következőket szedi:
-- egyéb fájdalomcsillapításra alkalmazott nem-szteroid gyulladásgátlók, például ibuprofén vagy acetilszalicilsav,
-- egyéb orrjárattisztító gyógyszerek, akár orálisan (szájon át), akár nazálisan (orron keresztül) alkalmazva, mint például pszeudoefedrin, fenilpropanolamin, fenilefrin vagy efedrin,
-- depresszió kezelésére úgynevezett nem szelektív monoamin-oxidáz-gátlók (MAO-gátlók), mint például iproniazid, vagy ha az elmúlt 14 nap során alkalmazott ilyen gyógyszereket,
-- depresszió kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek, úgynevezett triciklusos antidepresszánsok, például amitriptilin.
- cukorbetegségben, pajzsmirigyproblémában, vagy mellékvese-daganatban (úgynevezett feokromocitómában) szenved.
- zöldhályogban (magas szembelnyomásban) szenved.
- prosztatagondok vagy egyéb okok miatt vizeletürítési panaszai vannak.

Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Advil Cold Rapid alkalmazása előtt.

Az Advil Cold Rapid szójalecitint tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Advil Cold Rapid szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- szívproblémái vannak (például szívelégtelenség, anginás mellkasi fájdalom), vagy előzőleg volt szívrohama, "bypass"-műtétje, perifériás artériás betegsége (a lábak és a lábfejek elégtelen keringése a beszűkült vagy elzáródott artériák miatt) vagy bármilyen agyi érkatasztrófája (sztrókja, például "mini-sztrók" vagy átmeneti iszkémiás roham, "TIA").
- magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje, a családban előfordult szívbetegség vagy sztrók, vagy dohányzik.
- asztmás - mert fennáll az asztmás roham kialakulásának kockázata.
- máj- vagy veseproblémái vannak.
- prosztataproblémái vannak.
- vérzési zavarban szenved.
- korábban jelentkeztek gyomor-bélrendszeri panaszok, például gyomorfekély, gyomorvérzés, kolitisz ulceróza vagy Crohn-betegség.
- szisztémás lúpusz eritematózuszban (SLE) szenved, amely az immunrendszert támadja meg, és ízületi fájdalmat, bőrelváltozásokat, illetve egyéb panaszokat okoz.
- ha fertőzés áll fenn Önnél - olvassa el a lenti, "Fertőzések" című részt.

A pszeudoefedrin doppingteszten pozitív reakciót adhat. Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha ez érintheti Önt.

Az Advil Cold Rapid alkalmazása során csökkenhet a látóidegéhez áramló vér mennyisége. Amennyiben hirtelen látásvesztést vagy látásromlást tapasztal, hagyja abba az Advil Cold Rapid alkalmazását, és azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy kérjen orvosi segítséget. Lásd 4. pont.

Amennyiben Önnél gennyes hólyagosodással járó generalizált bőrkiütés lép fel, hagyja abba az Advil Cold Rapid alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz. Lásd 4. pont.

Az Advil Cold Rapid alkalmazása során előfordulhat hirtelen jelentkező hasi fájdalom vagy végbélvérzés, aminek oka a vastagbélgyulladás (iszkémiás kolitisz) lehet. Ha ilyen emésztőrendszeri tünetek jelentkeznek Önnél, hagyja abba az Advil Cold Rapid alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához vagy kérjen orvosi segítséget. Lásd 4. pont.

Bőrreakciók
Súlyos bőrreakciókról számoltak be az Advil Cold Rapid kezeléssel kapcsolatosan. Azonnal abba kell hagynia az Advil Cold Rapid szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4. pont.

Fertőzések
Az Advil Cold Rapid elfedheti a fertőzések tüneteit, például a lázat és a fájdalmat. Ezért lehetséges, hogy az Advil Cold Rapid késleltetheti a fertőzés megfelelő kezelését, ami növelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezt baktériumok okozta tüdőgyulladás és a bárányhimlőhöz társuló, baktériumok okozta bőrfertőzések esetén észlelték. Ha ezt a gyógyszert egy éppen zajló fertőzés során szedi, és a fertőzés tünetei továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, azonnal forduljon orvoshoz!

Amíg bárányhimlőben (varicella) szenved, tanácsos mellőzni az ibuprofén alkalmazását.

Amennyiben a fentiek bármelyike vonatkozik Önre vagy bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Advil Cold Rapid alkalmazása előtt.

Szívroham és sztrók
Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy sztrók kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot vagy kezelési időtartamot.

Idősek
Amennyiben Ön Advil Cold Rapid-ot szedő időskorú, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki Önnél mellékhatások, úgymint gyomorvérzés vagy -perforáció (ennek tünetei gyomorfájdalom és a gyomorégés lehetnek). Ez az életet is veszélyeztetheti. További információért lásd a "Lehetséges mellékhatások"-at a 4. pontban.

Gyermekek és serdülők
Az Advil Cold Rapid-ot 12 év alatti gyermekek nem szedhetik.

Az Advil Cold Rapid szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön 12-17 év közötti, nem ivott folyadékot, vagy ki van száradva hasmenés vagy hányás miatt, mert kiszáradás esetén az Advil Cold Rapid alkalmazásakor magasabb a vesepanaszok kialakulásának kockázata.

Egyéb gyógyszerek és az Advil Cold Rapid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez az orvosi rendelvény nélkül vásárolt és a növényi gyógyszerekre is vonatkozik.

Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, amennyiben a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- egyéb nem-szteroid gyulladásgátlókat (beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2-gátlókat) tartalmazó gyógyszerek fájdalomcsillapításra, például ibuprofén vagy acetilszalicilsav,
- egyéb orrjárattisztító gyógyszerek, akár orálisan (szájon át), akár nazálisan (orron keresztül) alkalmazva, mint például pszeudoefedrin, fenilpropanolamin, fenilefrin vagy efedrin,
- depresszió kezelésére úgynevezett nem szelektív monoamin-oxidáz-gátlók (MAO-gátlók), mint például iproniazid, vagy ha az elmúlt 14 nap során alkalmazott ilyen szereket,
- depresszió kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek, úgynevezett triciklusos antidepresszánsok, például amitriptilin.

Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Advil Cold Rapid alkalmazása előtt.

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével az Advil Cold Rapid szedése előtt, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, az úgynevezett reverzibilis monoamin-oxidáz-A-gátlók (RIMA-k) és a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k), például fluoxetin;
- linezolid;
- bromokriptin, pergolid, lizurid, kabergolin, ergotamin vagy dihidroergotamin;
- antikoaguláns gyógyszerek (azaz vérhígítók/véralvadásgátlók, például acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin);
- heparin, amikor vérrögképződés kezelésére vagy megelőzésére használják;
- lítium, amikor súlyos hangulatzavarok kezelésére használják;
- metotrexát;
- magas vérnyomás csökkentésére szánt gyógyszerek (például ACE-gátlók, mint például kaptopril; béta-blokkolók, mint például atenolol vagy angiotenzin-II-receptor-antagonisták, mint például lozartán vagy bármely vízhajtó tabletta (diuretikumok);
- szívproblémák kezelésére alkalmazott digoxin vagy kinidin;
- szervátültetés után alkalmazott ciklosporin vagy takrolimusz;
- káliummegtakarító vízhajtók, például amilorid vagy spironolakton;
- epilepszia kezelésére használt fenitoin;
- köszvény kezelésére szolgáló probenecid és szulfinpirazon;
- HIV kezelésére szolgáló zidovudin;
- cukorbetegség kezelésére szolgáló szulfonilureák, például gliklazid vagy glimepirid;
- kinolon antibiotikumok, például ciprofloxacin;
- Ginkgo biloba;
- gyomorsavlekötők;
- terhességmegszakításkor alkalmazott mifepriszton;
- kortikoszteroidok (a gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyik típusa), például hidrokortizon;
- aminoglikozidok, például gentamicin vagy amikacin;
- furazolidon, egy antibakteriális hatóanyag;
- guanetidin, reszerpin vagy metildopa.

Tájékoztassa kezelőorvosát az Advil Cold Rapid szedéséről, ha egy műtét vagy beavatkozás előtt érzéstelenítésre van szüksége. Kezelőorvosa arra fogja kérni, hogy hagyja abba az Advil Cold Rapid alkalmazását néhány nappal az érzéstelenítés előtt. Az aneszteziológusnak vagy altatóorvosnak is mondja el, hogy Advil Cold Rapid-ot szedett.

Néhány egyéb gyógyszer is befolyásolhatja az Advil Cold Rapid hatását vagy az Advil Cold Rapid-dal történő kezelés befolyásolhatja azok hatását. Ezért mindig kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát az Advil Cold Rapid egyéb gyógyszerekkel történő alkalmazása előtt.

Az Advil Cold Rapid egyidejű bevétele alkohollal
Az Advil Cold Rapid szedése közben ne fogyasszon alkoholt.

Terhesség és szoptatás
- Ne szedje az Advil Cold Rapid-ot, ha terhes vagy szoptat.
- A terhesség utolsó 3 hónapjában szedve a gyógyszerben lévő ibuprofén vese- és szívproblémákat okozhat a születendő gyermeknél. Befolyásolhatja az Ön és gyermeke vérzési hajlamát, és a vártnál későbbi vagy hosszabb ideig tartó szülést okozhat. Ha a terhesség 20. hetétől kezdődően néhány napnál hosszabb ideig szedik, az Advil Cold Rapid veseproblémákat okozhat a magzatnál, ami a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez vezethet (oligohidramnion) vagy egy ér (duktusz arteriózusz) szűkületét okozhatja a magzat szívében.
- Ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Termékenység
Az ibuprofén befolyásolhatja a nők fogamzóképességét. Ez a hatás visszafordítható, az ibuprofén kezelés abbahagyását követően megszűnik.
Valószínűtlen, hogy az alkalmanként használt ibuprofén csökkentené a teherbeesés esélyét. Azonban beszéljen kezelőorvosával a gyógyszer szedése előtt, ha a teherbeeséssel problémái voltak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Advil Cold Rapid bevétele után szédülhet, szokatlan fejfájást vagy látás- és hallásproblémákat tapasztalhat, köztük nem létező dolgok látását vagy hallását (hallucinációkat). Ebben az esetben ne vezessen, ne kerékpározzon, és ne használjon szerszámokat vagy gépeket.

Az Advil Cold Rapid szorbitot (E420) tartalmaz
Az Advil Cold Rapid 64,1 mg szorbitot (E420) tartalmaz lágy kapszulánként, ami megfelel 69,7 mg/g-nak. A szorbit gyümölcscukor (fruktóz) forrás. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt (vagy gyermekét), hogy bizonyos cukrokra érzékeny, vagy örökletes fruktózintoleranciát állapítottak meg Önnél, ami egy ritka, genetikai rendellenesség, amelyben a szervezet nem képes lebontani a fruktózt, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt Ön (vagy gyermeke) elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni az Advil Cold Rapid-ot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők:

Mennyit kell bevenni?
- A készítmény ajánlott adagja 4-6 óránként 1 kapszula.
- Ha tünetei súlyosabbak, egyszerre 2 kapszulát is bevehet.
- Ne vegyen be 6 kapszulánál többet 24 óra alatt.

A gyógyszer bevétele
A kapszulákat egészben nyelje le egy nagy pohár vízzel.

Mennyi ideig kell szedni ezt a gyógyszert?
Ne szedje ezt a gyógyszert 5 napnál tovább.
- Ez a gyógyszer kizárólag rövid távú alkalmazásra szolgál, a tünetek enyhítéséhez szükséges legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig. Ha fertőzése van, azonnal forduljon orvoshoz, ha a tünetek (például láz és fájdalom) tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak (lásd 2. pont).
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek vagy súlyosbodnak, esetleg új tünetek jelentkeznek. Ő megállapítja, hogy a gyógyszer alkalmazásának folytatása biztonságos-e.

Ha az előírtnál több Advil Cold Rapid-ot vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről.
Vigye magával a gyógyszer dobozát.

Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), fejfájás, fülzúgás, zavartság és szemremegés. Nagy adagok esetén álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.

Ne folytassa az Advil Cold Rapid szedését, ha véletlenül a kelleténél több gyógyszert vett be (túladagolás).

Ha elfelejtette bevenni az Advil Cold Rapid-ot
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások kialakulásának esélye csökkenthető, ha a tünetei kezeléséhez szükséges legkisebb adagot a lehető legrövidebb ideig alkalmazza.

A következő mellékhatások fordulhatnak elő ennél a gyógyszernél:

Azonnal hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja:
Gyakori
: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
-- émelygés (hányinger)
-- gyomor- vagy bélvérzés, melynek tünetei a vérhányás, a véres széklet vagy a fekete színű széklet

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
-- súlyos fejfájás vagy a szokásosnál fájdalmasabb fejfájás

Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- szívroham
-- szapora szívverés vagy szívdobogásérzés
-- allergiás reakció az Advil Cold Rapid-ra, melynek tünetei a következők lehetnek: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a száj-, az arc-, az ajkak vagy a nyelv duzzanata
-- hólyagos bőr- vagy nyálkahártya-elváltozások, például a száj belsejében, olyan tünetekkel, mint vörösséggel, hólyagokkal és fekélyekkel járó égő érzés

Nem ismert: az előfordulás gyakorisága nem ismert
-- sztrók
-- viselkedési zavarok, mint például izgatottság, ingerültség, szorongás, nyugtalanság vagy idegesség
-- a kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba az Advil Cold Rapid szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.
-- vérellátási zavar miatt kialakuló vastagbélgyulladás (iszkémiás kolitisz)
-- a látóideg csökkent vérellátása (iszkémiás optikus neuropátia)

Azonnal függessze fel az Advil Cold Rapid alkalmazását, és keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben a fent felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalja.

További mellékhatások
Keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja:

Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- emésztési zavar, gyomorfájdalom, rosszullét (hányás), hasmenés, székrekedés, puffadás

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
-- gyomorfekély
-- álmatlanság
-- álmosság vagy fáradtság
-- szédülés vagy ingerlékenység
-- látászavarok
-- nem múló fejfájás
-- bőrpanaszok, például kiütés vagy viszketés
-- gyomor- vagy bélgyulladás, a fennálló gyulladásos bélbetegség rosszabbodása
-- túlérzékenység, például sípoló légzés és nehézlégzés olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepel asztma vagy allergiás betegség

Ritka: 1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
-- veseproblémák
-- fülcsengés

Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- depresszió
-- szívelégtelenség
-- veseelégtelenség
-- magas vérnyomás
-- sebes vagy gyulladt száj
-- hasnyálmirigy-gyulladás
-- bélszűkület
-- aszeptikus meningitisz (agyhártyagyulladás), a fertőzéses eredetű gyulladások rosszabbodása
-- vérsejtképződési zavarok, ami fokozza a véraláfutások előfordulását és a fertőzésre való fogékonyságot
-- májműködési zavarok, mint abnormális májfunkció, májgyulladás vagy sárgaság (a bőr és a szemek sárga elszíneződése)

Nem ismert: az előfordulás gyakorisága nem ismert
-- mellkasi fájdalom
-- szájszárazság, szomjúság
-- abnormális görcsök, görcsrohamok
-- forgó jellegű szédülés (vertigó)
-- csökkent hematokritérték és hemoglobinszint
-- nem létező dolgok látása és hallása (hallucinációk)
-- bőrkiütés, vörös vagy lila bőrelszíneződés, folyadék-visszatartás (ödéma)
-- a bőr fényre érzékenysége
-- kevésbé gyakori vizeletürítés, vér vagy fehérje a vizeletben (vizsgálatokkal alátámasztott)
-- DRESS-szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil vérsejtek (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése

Keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben a fent felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalja.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Advil Cold Rapid-ot tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Advil Cold Rapid?
- A készítmény hatóanyagai: 200 mg ibuprofén és 30 mg pszeudoefedrin-hidroklorid.
- Egyéb összetevők:
- Folyékony töltet: kálium-hidroxid, makrogol 600, tisztított víz.
-- Zselatin kapszula: szorbit (E420), zselatin, fekete jelölőfesték (makrogol 400, poli(vinil-acetát-ftalát), propilén-glikol, fekete vas-oxid (E172)).
-- Gyártástechnológiai segédanyagok: szójalecitin közepes szénlánchosszúságú trigliceridekkel.

Milyen az Advil Cold Rapid külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Advil Cold Rapid áttetsző, ovális alakú lágy kapszula, fekete jelölőfestékkel "200/30"-cal jelölve.

Az Advil Cold Rapid 2, 4, 8, 10, 12, 16, 20 vagy 24 kapszulát tartalmazó fehér, átlátszatlan, Glassine/Alumínium-hoz melegragasztott PVC/PE/PVdC fóliacsíkban vagy fehér, átlátszatlan, Glassine/Alumínium-hoz melegragasztott PVC/PVdC fóliacsíkban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 10x Glassine/Al PVC/PE/PVdC fóliacsík Törzskönyvi szám: OGYI-T-22705/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Haleon Hungary
    • Hatóanyag: ibuprofen, pseudoephedrine
    • ATC: Ibuprofen, kombinációk
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 10x Glassine/Al PVC/PVdC fóliacsík Törzskönyvi szám: OGYI-T-22705/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Haleon Hungary
    • Hatóanyag: ibuprofen, pseudoephedrine
    • ATC: Ibuprofen, kombinációk
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 20x Glassine/Al PVC/PE/PVdC fóliacsík Törzskönyvi szám: OGYI-T-22705/06
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Haleon Hungary
    • Hatóanyag: ibuprofen, pseudoephedrine
    • ATC: Ibuprofen, kombinációk
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 20x Glassine/Al PVC/PVdC fóliacsík Törzskönyvi szám: OGYI-T-22705/05
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Haleon Hungary
    • Hatóanyag: ibuprofen, pseudoephedrine
    • ATC: Ibuprofen, kombinációk
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.