TUKYSA 150 mg filmtabletta

TUKYSA 150 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a TUKYSA és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a TUKYSA?

A TUKYSA az emlődaganat kezelésére szolgáló gyógyszer. A TUKYSA hatóanyaga a tukatinib, ami egy úgynevezett protein-kináz-gátló, és gátolja bizonyos rákos sejtek növekedését a szervezetében.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a TUKYSA?
A TUKYSA emlőrákban szenvedő felnőttek kezelésére alkalmas, ha:
- a beteg rákos sejtjein megtalálható egy receptor (célpont), az úgynevezett humán epidermális növekedési faktor receptor 2 (HER2-pozitív emlőrák);
- az eredeti daganat tovább terjedt, más szerveket is érint (például az agyat), vagy műtéttel nem távolítható el;
- a beteg korábban kapott más, emlőrák elleni kezelést.

A TUKYSA-t két másik rákellenes gyógyszerrel, trasztuzumabbal és kapecitabinnal kell alkalmazni. Ezeknek a gyógyszereknek külön betegtájékoztatójuk van. Kérje meg kezelőorvosát, hogy tájékoztassa Önt ezekről.

Hogyan működik a TUKYSA?
A TUKYSA gátolja a HER2 receptorokat a rákos sejteken. A HER2 olyan jeleket hoz létre, amelyek segíthetik a daganat növekedését; ennek gátlása lelassíthatja vagy megállíthatja a rákos sejtek növekedését, illetve el is pusztíthatja a rákos sejteket.


2. Tudnivalók a TUKYSA szedése előtt

Ne szedje a TUKYSA-t:

- ha allergiás a tukatinibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A TUKYSA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha májproblémában szenved. A kezelés alatt kezelőorvosa vizsgálatokat fog végezni annak ellenőrzésére, hogy a mája megfelelően működik-e.

- A TUKYSA súlyos hasmenést okozhat. Amint első jelét észleli annak, hogy Önnél hasmenés alakul ki, azonnal forduljon kezelőorvosához.

- Ha terhes nő szedi, a TUKYSA károsíthatja a magzatot. Ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a TUKYSA alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Lásd a "Terhesség és szoptatás" részt alább.

Gyermekek és serdülők
A TUKYSA nem alkalmazható 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél. A TUKYSA biztonságosságát és hatásosságát nem vizsgálták ebben a korcsoportban.

Egyéb gyógyszerek és TUKYSA
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a TUKYSA hatását, illetve a TUKYSA befolyásolhatja egyes gyógyszerek működését. Ilyen gyógyszerek lehetnek az alábbiak:

- közönséges orbáncfű - a depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény;
- itrakonazol, ketokonazol, vorikonazol, pozakonazol - gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek;
- rifampicin - bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer;
- darunavir, szakvinavir, tipranavir - a súlyos immunhiányt okozó humán immundeficiencia-vírus (HIV) okozta fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek;
- fenitoin, karbamazepin - epilepszia, vagy az arc fájdalmas betegsége, az úgynevezett trigeminusz neuralgia kezelésére, vagy más gyógyszerekkel végzett kezelés hatástalansága esetén a súlyos hangulatzavar kontrollálására alkalmazott gyógyszerek;
- buspiron - bizonyos mentális problémák kezelésére alkalmazott gyógyszer;
- szirolimusz, takrolimusz - szervátültetés után a szervezet immunválaszának kontrollálására alkalmazott gyógyszerek;
- digoxin -szívproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszer;
- lomitapid, lovasztatin - kóros koleszterinszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek;
- alfentanil - fájdalomcsillapításra alkalmazott gyógyszer;
- avanafil, vardenafil - merevedési zavar kezelésére alkalmazott gyógyszerek;
- darifenacin - vizelet-visszatartási zavar kezelésére alkalmazott gyógyszer;
- midazolám, triazolám - görcsrohamok, szorongásos zavarok, pánik, nyugtalanság és álmatlanság kezelésére alkalmazott gyógyszerek;
- repaglinid - 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer;
- ebasztin - csak bizonyos hónapokban jelentkező (szezonális) vagy egész évben fennálló (perenniális) allergiás orrnyálkahártya-gyulladás és emellett esetlegesen fennálló kötőhártya-gyulladás kezelésére alkalmazott úgynevezett antihisztamin;
- everolimusz, ibrutinib - bizonyos rákos megbetegedések kezelésére alkalmazott gyógyszerek;
- naloxegol - székrekedés kezelésére alkalmazott gyógyszer.

Terhesség és szoptatás
A TUKYSA terhes nőknél alkalmazva káros hatással lehet a magzatra. A TUKYSA-kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa terhességi tesztet végez Önnél.
- Ha terhes, fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a TUKYSA alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A kezelőorvos mérlegeli majd a kezelés lehetséges előnyeit a magzatra vonatkozó kockázatokkal szemben.
- Használjon megbízható fogamzásgátló módszert, hogy elkerülje a terhességet a TUKYSA szedése alatt és az utolsó adag bevétele után legalább 1 hétig.
- Ha Ön férfi, és női szexuális partnere fogamzóképes, használjon megbízható fogamzásgátló módszert, hogy elkerülje a terhességet a TUKYSA szedése alatt és az utolsó adag bevétele után legalább 1 hétig.
- Ha a TUKYSA szedése alatt teherbe esik, beszéljen kezelőorvosával. A kezelőorvos fontolóra veszi a kezelés folytatásának lehetséges előnyeit és a magzatra vonatkozó kockázatot.

Nem ismert, hogy a TUKYSA bejut-e az anyatejbe.
- Ha szoptat vagy szoptatást tervez, a készítmény szedése előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától. A TUKYSA-kezelés alatt és az utolsó adag bevétele után legalább 1 hétig nem szoptathat. Beszéljen kezelőorvosával arról, hogy a kezelés alatt mi lenne a legjobb módja gyermeke táplálásának.

Ha bármilyen kérdése van, a TUKYSA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges
képességekre
A TUKYSA várhatóan nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Az Ön felelőssége azonban annak eldöntése, hogy vezethet-e gépjárművet vagy végezhet- e más olyan tevékenységeket, amelyek fokozott összpontosítást igényelnek.

A TUKYSA nátriumot és káliumot tartalmaz.
Ez a gyógyszer 55,3 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz 300 mg-os adagonként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 2,75%-ának felnőtteknél.

A készítmény 60,6 mg káliumot tartalmaz 300 mg-os adagonként, amit figyelembe kell venni csökkent vesefunkció vagy kontrollált kálium diéta esetén.


3. Hogyan kell szedni a TUKYSA-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Adagolás
A készítmény ajánlott adagja 300 mg (két 150 mg-os tabletta) naponta kétszer, szájon át alkalmazva.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa módosítja a TUKYSA adagját, ha bizonyos mellékhatásokat tapasztal. Az alacsonyabb adag miatt előfordulhat, hogy kezelőorvosa 50 mg-os tablettát ír fel Önnek.

Az alkalmazás módja
A TUKYSA bevehető étkezés közben és attól függetlenül is.
- A tablettákat egészben, egyesével kell lenyelni.
- Az adagokat 12 óránként, minden nap ugyanabban az időben kell bevenni.
- A tablettákat tilos megrágni vagy összetörni.
- Ha a TUKYSA bevétele után hány, ne vegyen be még egy adagot, hanem folytassa a kezelést a következő adaggal annak előírt időpontjában.

Ha az előírtnál több TUKYSA-t vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Lehetőség szerint mutassa meg a dobozt.

Ha elfelejtette bevenni a TUKYSA-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot annak előírt időpontjában.

Ha abbahagyja a TUKYSA szedését
A TUKYSA hosszú távú kezelésre szolgál, folyamatosan kell alkalmazni. Ne hagyja abba a TUKYSA szedését anélkül, hogy beszélne arról kezelőorvosával.

A TUKYSA-kezelés alatt
- A tapasztalt mellékhatásoktól függően kezelőorvosa az adag csökkentését vagy a kezelés átmeneti felfüggesztését írhatja elő Önnek.
- A TUKYSA-kezelés alatt kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy a mája megfelelően működik-e.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A következő mellékhatások jelentkezhetnek a gyógyszer alkalmazása esetén:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- hasmenés;
- hányinger;
- hányás;
- afták, szájnyálkahártya-gyulladás, fekélyek a szájban;
- májproblémák, amelyek viszketést, a szem és a bőr sárga elszíneződését, sötét vizeletet, valamint a has jobb felső részén jelentkező fájdalmat vagy kellemetlen érzést okozhatnak;
- kiütés;
- ízületi fájdalom;
- fogyás;
- orrvérzés.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a TUKYSA-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a TUKYSA?

A hatóanyaga a tukatinib. 50 mg vagy 150 mg tukatinibet tartalmaz filmtablettánként. Egyéb összetevők:
- Tablettamag - kopovidon, kroszpovidon, nátrium-klorid, kálium-klorid, nátrium-hidrogén- karbonát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz (lásd 2. pont "A TUKYSA nátriumot és káliumot tartalmaz").
- Filmbevonat - poli(vinil-alkohol), titán-dioxid, makrogol, talkum, sárga vas-oxid.

Milyen a TUKYSA külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A TUKYSA 50 mg filmtabletta kerek, sárga, egyik oldalán "TUC" felirattal, másik oldalán "50" felirattal.
A TUKYSA 150 mg filmtabletta ovális, sárga, egyik oldalán "TUC" felirattal, másik oldalán "150" felirattal.

A TUKYSA alumínium buborékcsomagolásban kapható. A buborékcsomagolás tartalma:
TUKYSA 50 mg filmtabletta
- 88 db tabletta (11 buborékcsomagolás; minden buborékcsomagolás 8 db tablettát tartalmaz).
TUKYSA 150 mg filmtabletta
- 84 db tabletta (21 buborékcsomagolás; minden buborékcsomagolás 4 db tablettát tartalmaz).

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 84x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: EU/1/20/1526/002
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Seagen
    • Hatóanyag: tucatinib
    • ATC: Tucatinib
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.