TIAPRIDAL 100 mg tabletta

A Tiapridal nevű gyógyszert az orvos bizonyos idegrendszert érintő betegségek kezelésére írhatja fel. Ezek lehetnek bizonyos mozgásszervi zavarral járó betegségek, gyermekkorban kialakult problémák (például az ismétlődő, irányíthatatlan mozgásokat és hangadásokat előidéző Tourette-szindróma), vagy valamilyen addikciót (alkoholizmus) követő, megvonást kísérő idegrendszeri tünetek enyhítésére is szolgálhat.Hatóanyaga a tiaprid, ami egy, a benzamid csoportba tartozó antipszichotikum.

A készítmény fokozott odafigyeléssel alkalmazható azoknak a személyeknek, akiknél korábban már kialakult vénás tromboembólia, vagy a családjában okoztak problémát vérrögképződés miatti érelzáródások. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél és Parkinson-kór miatti kezelésben részesülőknél szintén lehet kockázata a készítmény használatának. Fokozott elővigyázatosság mellett használható azoknak is, akiknél korábban már vesekárosodást diagnosztizáltak, vagy előfordult náluk epilepsziás görcsroham.

Hatéves kor alatti gyermekeknél a gyógyszer nem alkalmazható. Gyermekvállalást tervező nőknek, illetve terhes, vagy szoptatós anyáknak a szedése előtt javasolt konzultálni a kezelőorvossal, vagy gyógyszerésszel. Terhesség mellett a készítmény csak egyedi elbírálás alapján használható. Mivel a tabletta aluszékonyságot okozhat, a szedésének korai szakaszában az autóvezetés, illetve bizonyos munkakörök elvégzése veszélyes lehet. Erről szintén a kezelőorvos adhat bővebb tájékoztatást.

A fokozott izgatottsággal járó állapotok kezelésére rendszerint 200-300 mg-os napi adaggal szokták kezdeni a kezelést, majd fokozatosan emelik azt. Mozgászavarral járó betegségek esetén a napi mennyiség 300-800 mg közötti, amelyet szintén az adagok fokozatos emelésével lehet elérni. A túladagolás általában vérnyomászavarokat, különféle idegrendszeri tüneteket, kábaságot, álmosságot okozhat. Bizonyos pszichotróp készítményekkel együttesen túladagolva súlyos problémát eredményezhet. A tabletta szedése előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel!

TIAPRIDAL 100 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tiapridal 100 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tiapridal 100 mg tabletta hatóanyaga a tiaprid, ami egy antipszichotikum, és a következő állapotokban alkalmazható:
- Felnőtt korban egyes idegrendszeri betegségek kezelésére szolgál, mint az agitáció (izgatottság) és az agresszív állapotok, különösen ha azt alkoholmegvonás váltotta ki, vagy idős korban alakult ki.
- Alkalmazható továbbá felnőtteknél vagy 6 évesnél idősebb korban bizonyos mozgászavarral járó idegrendszeri betegségek (korea, tik, vagy az ún. Gilles de la Tourette szindróma) kezelésére.
- Alkalmazható még 6 évesnél idősebb gyermekek és serdülők izgatottsággal és agresszivitással járó viselkedés zavarának kezelésére.
2. Tudnivalók a Tiapridal 100 mg tabletta szedése előtt
Ne szedje a Tiapridal 100 mg tablettát:
- ha allergiás a tiapridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- egyes daganatos betegségekben, ha azokra a prolaktin nevű hormon hatással van (ilyen pl. az agyalapi mirigy bizonyos hormontermelő daganata, vagy bizonyos emlőrákok);
- egyes Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerekkel együtt (levodopa és egyéb úgynevezett dopaminerg gyógyszerek);
- ha bizonyos mellékvese daganatban szenved, amit úgy neveznek, hogy feokromocitóma
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tiapridal szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A Tiapridal 100 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható azoknál a betegeknél:
- akik szív vagy érrendszeri betegségben szenvednek vagy családjukban előfordult már szív ingerületvezetési zavar,
- akiknél fennállnak a szív ingerületvezetési zavarait (QT időtartam megnyúlása az EKG vizsgálat alapján) elősegítő kockázati tényezők (pl. alacsony vér káliumszint, veleszületett ingerületvezetési zavar, szívbetegség, egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek),
- ha fennállnak a sztrók (agyvérzés) kialakulásának kockázati tényezői.
- akiknél a személyes vagy családi kórtörténetében előfordult már emlőrák, mivel a tiaprid megemelheti a prolaktin nevű hormon szintjét a szervezetben,
- ha Ön Parkinson kórban szenved és egyidejűleg levodopa tartalmú gyógyszert kap.
- Ismeretlen eredetű testhőmérséklet emelkedés esetén a tiaprid kezelést abba kell hagyni. Egyéb idegrendszerre ható készítményhez hasonlóan, neuroleptikus malignus szindróma léphet fel, akár halálos kimenetellel. A neuroleptikus malignus szindrómát a testhőmérséklet emelkedése, izommerevség és a vegetatív működészavar tünetegyüttes jelzi, ugyanakkor megfigyeltek olyan eseteket is, amelyeket az izommerevség hiánya, vagy magas vérnyomás és hőemelkedés jellemez (lásd még 4. pont).
- A visszerekben a vérrögképződés okozta elzáródás (vénás tromboembólia) fokozott veszélye esetén. Ha Önnek, vagy valamelyik családtagjának korábban vérrögösödése volt.
- akiknél korábban epilepsziás görcsroham fordult elő
- akiknek vesekárosodása van;
- akik időskorúak, vagy elbutulásban (demencia) szenvednek, a tudatszint csökkenése és kóma kialakulásának esetleges veszélye miatt.
Gyermekek és serdülők
6 éves kor alatt nem alkalmazható.
6 évesnél idősebb korban szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és a Tiapridal 100 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyéb gyógyszer egyidejűleg csak a kezelőorvos tudtával és utasítására szedhető, mivel az együttes alkalmazás során módosulhat a gyógyszerek hatása.
Az alábbi gyógyszerek alkalmazásakor különös figyelem, óvatosság szükséges:
- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek,
- egyes nyugtatók és altatók, kábító fájdalomcsillapítók,
- köhögéscsillapítók,
- egyes szívritmus csökkenést kiváltó gyógyszerek,
- allergia kezelésére alkalmazott gyógyszerek,
- egyes vérnyomás csökkentő gyógyszerek,
- nitrát származékok és rokon vegyületek.
Nem ajánlott a következő gyógyszerekkel való együttes alkalmazása:
- Lassú szívverést okozó gyógyszerek, béta-blokkolók, kalciumcsatorna blokkolók, mint a diltiazem, verapamil, klonidin, guanfacin; digitáliszok.
- Vízhajtók, hashajtók, intravénás amfotericin, glükokortikoid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek és egyéb alacsony kálium szintet okozó gyógyszerek.
- Bizonyos szívgyógyszerek, mint az IA (kinidin, dizopiramid) és III osztályú (amiodaron, szotalol) szívritmuszavarra szedett szerek.
- Egyes idegrendszerre ható gyógyszerek, depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
- Egyéb gyógyszerek, mint a pimozid, szultoprid, haloperidol, tioridazin, metadon, imipramin, lítium, bepridil, cizaprid, intravénás eritromicin és vinkamin, halofantrin, pentamidin, sparfloxacin.
- Kerülni kell a szeszesitalok és alkoholtartalmú gyógyszerek fogyasztását.
Terhesség, szoptatás, és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Terhesség
Terhesség ideje alatt egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható.
Ha az anyánál a terhesség utolsó három hónapjában (a terhesség utolsó trimeszterében) alkalmazták a Tiapridal 100 mg tablettát, az újszülöttben a következő tünetek fordulhatnak elő: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, táplálkozási nehézség. Ha gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, keresse fel gyermekorvosát.
Szoptatás
Szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott.
Termékenység
A kezelés során tapasztalt átmeneti hormonális zavarok csökkent termékenységgel társulhatnak.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tiapridal 100 mg tabletta aluszékonyságot okozhat. Alkalmazásának első időszakában járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos! Az alkalmazás további időszakában az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.
3. Hogyan kell alkalmazni a Tiapridal 100 mg tablettát?
A gyógyszert mindig szigorúan a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a készítmény alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
A kezelőorvosa alacsony adaggal fogja kezdeni az Ön vagy gyermeke kezelését és a kezelés során fokozatosan fogja emelni a szükséges mennyiségben az adagot.
Ajánlott adagolás felnőtt korban:
- Izgatottsággal és agresszivitással járó állapotokban az ajánlott adag naponta 200-300 mg. Ezt az adagot fokozatosan emelve kell elérni.
- Mozgászavarokban az ajánlott adag naponta 300-800 mg. Ezt az adagot fokozatosan emelve kell elérni.
Ajánlott adagolás gyermekkorban 6 évesnél idősebb gyermekek és serdülők esetén:
- Mozgászavarokban naponta 3-6 mg/testtömegkilogrammonként, a maximális napi adag: 300 mg.
- izgatottsággal és agresszióval járó viselkedészavarok esetén: 100-150 mg naponta.
Vesekárosodás esetén
Kezelőorvosa az ön veseműködésének megfelelően módosítani fogja az Ön adagját.
Májkárosodás esetén:
Nincs szükség az adagolás módosítására.
Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ha az előírtnál több Tiapridal 100 mg tablettát vett be
Véletlen vagy szándékos túladagoláskor azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy az orvosi ügyeletet!
A túladagolás tünetei lehetnek: álmosság, kábaság, kóma, vérnyomásesés és bizonyos idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek.
Végzetes kimenetelű túladagolásokat is jelentettek, több esetben egyéb pszichotróp (a lelki folyamatokra ható) gyógyszerek együttes alkalmazásával összefüggésben.
Ha elfelejtette bevenni a Tiapridal 100 mg tablettát
Ha Ön elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amint eszébe jut, kivéve, ha már közeledik a következő adag bevételének ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Tiapridal 100 mg tabletta szedését
Ne hagyja abba a készítmény szedését orvosa utasítása nélkül.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Sokszor nehéz a mellékhatásokat elkülöníteni a meglévő betegség tüneteitől, azonban hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő súlyos mellékhatások lépnek fel Önnél, mert sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség:
- mint egyéb antipszichotikumok alkalmazásakor, a testhőmérséklet nagyfokú emelkedésével, izommerevséggel, és vegetatív működészavarral (izzadás, szapora pulzus) járó, potenciálisan halálos kimenetelű ún. neuroleptikus malignus szindróma léphet fel
- szívritmus-zavarok jelentkezése, szívdobogás-érzés, ájulás. Ezek az EKG-n látható, ún. QT-idő megnyúlás következtében kialakuló kamarai szívritmuszavar jelei lehetnek, melyek kamrafibrillációhoz, szívmegálláshoz és hirtelen halálhoz is vezethetnek.
- vérrögképződés a vénákban, különösen a lábakban (vénás tromboembólia). Tünetei lehetnek a láb megdagadása, fájdalma, vörössége); a vérrög a véráram útján tovább sodródhat a tüdőkbe, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést okozhat (tüdőembólia, amely esetenként halálos kimenetelű is lehet).
- fertőzés jelei, mint pl. hirtelen fellépő, megmagyarázhatatlan okokból kialakuló magas láz, torokfájás és szájfekély. Ezek a tünetek a vérsejtek termelődésének zavarát mutathatják, amit alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia, agranulocitózis) jellemezhet.
A fenti mellékhatások kialakulásának gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakorisága nem állapítható meg).
Egyéb mellékhatások lehetnek:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Szédülés, fejfájás, remegés, fokozott izomtónus, mozgás-szegénység, fokozott nyálképződés, (ezek a tünetek általában antiparkinzon gyógyszer hatására megszűnnek).
- Fáradtság, álmosság vagy alvászavar, izgatottság, közömbösség.
- Prolaktin hormonszint emelkedés (laborvizsgálat során).
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Kényszermozgások és izomtónus zavarok, (ezek a tünetek általában antiparkinzon gyógyszer hatására megszűnnek).
- Testsúlynövekedés.
- Átmeneti hormonális zavar (hiperprolaktinémia) tünetei, melyek a gyógyszer abbahagyására elmúlnak: tejcsorgás, a havivérzés elmaradása, emlőnagyobbodás, illetve -fájdalom, orgazmus zavarok, impotencia, merevedési zavar lehetnek a következményei.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Akut mozgászavar, ami antiparkinzon kezelés hatására megszűnik.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
- az arc és nyelv izmainak akaratlan, ritmikus mozgásai (3 hónapot meghaladó kezelést követően),
- zavartság, a tudatszint csökkenése, görcsök, hallucinációk,
- újszülötteknél gyógyszerelvonási tünetegyüttes, ha az édesanyánál a terhesség utolsó három hónapjában alkalmazták a Tiapridal-t (remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok),
- székrekedés, bélelzáródás,
- megnövekedett májenzimszintek,
- aspirációs tüdőgyulladás, amit ételmaradék vagy hányás után a légcsőbe került gyomortartalom okoz,
- légzési elégtelenség (egyéb, depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer együttes alkalmazásával összefüggésben),
- a vér emelkedett kreatin-foszfokináz szintje,
- izomgyengeség és/vagy izomfájdalom (rabdomiolízis),
- bőrkiütés, csalánkiütés
- a vér nátriumtartalmának csökkenése (hiponatrémia),
- nem megfelelő antidiuretikus hormon-kiválasztás (SIADH),
- elesés, különösen idősek esetében.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tiapridal 100 mg tablettát tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tiapridal 100 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 100 mg tiaprid (111,1 mg tiaprid-hidroklorid formájában) tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, povidon, mikrokristályos cellulóz, mannit.
Milyen a Tiapridal 100 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, kerek, sima, metszett élű tabletta, kereszt bemetszéssel az egyik oldalán és "T 100" bevéséssel a másik oldalán.
Csomagolás:
20 db, 50 db tabletta PVC/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés: 20x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1117/01

TIAPRIDAL 100 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis

Hatóanyag: tiapride

ATC: Tiapride

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 716 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 50x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1117/02

TIAPRIDAL 100 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis

Hatóanyag: tiapride

ATC: Tiapride

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1292 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.