Gyógyszerkereső

SYNCUMAR MITE 1 mg tabletta

SYNCUMAR MITE 1 mg tabletta

Hatóanyag:
acenocoumarol

ATC:
Acenocoumarol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
30x


Kedvezményes árak:

612 Ft *

275 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5965/01
Gyártó: PharmaSwiss Ceská

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

SYNCUMAR MITE 1 mg tabletta

Hatóanyag:
acenocoumarol

ATC:
Acenocoumarol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
60x


Kedvezményes árak:

-

-

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5965/02
Gyártó: PharmaSwiss Ceská

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

SYNCUMAR MITE 1 mg tabletta

Hatóanyag:
acenocoumarol

ATC:
Acenocoumarol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
90x buborékcsomagolásban


Kedvezményes árak:

1705 Ft *

767 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5965/03
Gyártó: PharmaSwiss Ceská

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Syncumar és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Syncumar tabletta a kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerek közé tartozik, melyek akadályozzák a K-vitamin felhasználását. Hatása következtében nem képződik kellő mennyiségű hatékony, a véralvadás során felhasználható faktor, így a véralvadás lassabb lesz. A jól beállított Syncumar-kezelés időtartama alatt állandó és egyenletes véralvadásgátlás alakul ki, mely csökkenti a vérrögképződés és a nagyobb vérzések bekövetkezésének valószínűségét.
A Syncumar felnőttek esetében használható:
- a különféle betegségek következtében a visszerekben (vénákban) kialakuló véralvadékok képződésének (mélyvénás trombózis), ill. az ezekből leszakadó és a tüdő ereiben megakadó rögök (pulmonalis embólia) kialakulásának megelőzésére és következményeinek kezelésére,
- a szívben, ill. a verőerekben kialakuló véralvadékok képződésének és az ezekből leszakadó és a különböző szervekben (agy, végtagok, hasi erek, vese) megakadó rögök, ún. embóliák okozta érelzáródás kialakulásának megelőzésére olyan felnőtteknél, akiknél az alábbi betegségek bármelyike előfordul:
- pitvarfibrilláció,
- a bal szívfélben a pitvar-kamrai határon lévő kéthegyű billentyű szűkülete a vér kóros visszaáramlásával, vagy anélkül (mitrális sztenózis és/vagy mitrális regurgitáció),
- a szívüregek kitágulásával járó szízizombántalom (dilatatív kardiomiopátia)
- biológiai és mechanikus műbillentyű-beültetés utáni állapot,
- a kórelőzményben szereplő szívinfarktus.
- Szívinfarktus másodlagos megelőzése.
A Syncumar adagja betegenként változhat és a kezelés során ugyanannál a betegnél sem mindig állandó. A Syncumar véralvadásgátló hatását a protrombinidő (PI), ill. a nemzetközi normalizált arány, vagyis az International Normalised Ratio (INR) mérésével határozzák meg. Minél nagyobb az INR értéke, annál lassabb a véralvadás. A gyógyszer szedésének kezdetén, vagyis a terápiás adag beállításakor, gyakrabban (akár hetente többször is), később ritkábban (kéthetente, havonta) kell meghatározni az INR-t. A véralvadásgátlás mértékét kifejező INR-érték általában 2-3 között mozog. Kezelőorvosa indokolt esetben ennél nagyobb értéket is szükségesnek tarthat.
A betegtájékoztató 2.-3. pontjában az egyes szakaszok mellett a 1. táblázatban szereplő jelzéseket találja, melyek a gyógyszer helyes alkalmazására és a véralvadásgátlás kialakulásával kapcsolatos veszélyekre hívják fel a figyelmét.
ttaaSyncumarmite1-t1.tab
2. Tudnivalók a Syncumar alkalmazása előtt
Ne szedje a Syncumar-t, amennyiben
- allergiás (túlérzékeny) a gyógyszer hatóanyagára, egyéb kumarin-származékokra vagy bármely segédanyagára,
- Ön várandós,
- testének bármely részéből vérzik, pl. sebekből, testbe helyezett eszközökből, sérülésekből,
- kiterjedt, súlyos sérülései vannak,
- bármilyen más okból Önnél már véralvadásgátló kezelést kezdtek el és azt jelenleg is folytatják,
- a közelmúltban a fejében (a koponyaűrben) vérzés következett be vagy olyan elváltozások állnak fenn, melyek az ilyen típusú vérzés kialakulásának kockázatát fokozzák (pl. agyi értágulat, ún. intrakraniális aneurizma)
- gerinckörüli érzéstelenítést végeztek a gyógyszer megkezdését megelőző 1 napon belül, vagy ún. epidurális katétere van (pl. fájdalomcsillapítás céljából)
- ha nem lehet elvégezni a kezelés ellenőrzéséhez szükséges INR vizsgálatokat (általában együttműködésre valamely okból képtelen betegek esetében)
- a következők valamelyike érvényes az Ön esetében és kezelőorvosának véleménye szerint a nem kaphat Syncumar-kezelést, mivel a kezelés következtében kialakuló vérzés veszélye meghaladja a kezelésből származó lehetséges előnyöket:
- az orvos értékelése szerint jelentős a vérlemezkék számának csökkenése, vagy -működési zavaruk áll fenn - mely fokozza a vérzés veszélyét;
- kórelőzménye arra utal, hogy - bármely betegség miatt -gyakran elesik vagy ennek valószínűsége magas - mivel vérzésforrásként szereplő külső, vagy belső sérülések alakulhatnak ki;
- lehetséges vagy igazolt vérzési hajlama van - mely fokozza a vérzés veszélyét;
- has-, vagy mellhártyája rosszindulatú daganat terjedése miatt gyulladásban van,
- a vékonybélbe vezetett szondán át táplálják,
- belei bármely szakaszán kesztyűujjszerű kitüremkedések vannak (ún. divertikulitisz)
- bőrén át bárhol szövetminta nyerése céljából tűvel megszúrták (pl. a gerinccsatornából folyadék vagy a májból szövetminta vételére, ún. lumbálpukció ill. májbiopszia)
- lehetséges vagy igazolt vérképzőszervi betegsége van - mely fokozza a vérzés veszélyét;
- a közelmúltban központi idegrendszeri (pl. agy, vagy gerincműtét) vagy szemészeti sebészeti beavatkozást (szemműtét) végeztek,
- kiterjedt szöveti érintettséggel járó, szövetkárosító hatású sebészeti beavatkozást (égéssebészeti beavatkozások és más altatásban végzett műtétek) végeztek, vagy tudja, hogy végezni fognak a kezelése során - melyek fokozzák a vérzés veszélyét;
- a húgyutakból, légutakból, ill. a tápcsatornából vérzik, vagy ezekben fekélyképződés zajlik, vagy akárcsak a lehetősége is fennáll, hogy ez bekövetkezik - mert a véralvadásgátlás hatására megindulhat, vagy fokozódhat a vérzés;
- nem vagy eredménytelenül kezelt magasvérnyomás-betegségben (ún. malignus hipertónia) szenved és vérnyomása tartósan magas - mely fokozza az agyvérzés veszélyét;
- súlyos máj- vagy vesekárosodásban szenved - mely fokozza a vérzés veszélyét;
- akut szívburok-gyulladása van - mely fokozza a vérzés veszélyét;
- a szívburokban folyadék van - mely fokozza a vérzés veszélyét;
- a szív vagy a vérerek kisebb, nagyobb területen jelentősen kitágultak - ún. aneurizma, mely elszakadhat;
- fertőzéses szívbelhártya-gyulladása van- mely fokozza a vérzés veszélyét;
- tüdő-, prosztata- vagy méhműtétet követően fokozódott a véralvadék feloldódása (ún. fokozott fibrinolízis áll fenn) - mely fokozza a vérzés veszélyét;
- már alkalmaztak Önnél más, a Syncumar-hoz hasonló gyógyszert (ún. K-vitamin-antagonistát, pl. warfarint) és a kezelés során bőr- vagy lágyszövet-elhalás alakult ki.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Syncumar alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Fogamzóképes korban lévő nőknél a kezelés megkezdése előtt terhességi tesztet kell végezni az esetleges terhesség tisztázása végett.
ttaaSyncumarmite1-t2.tab
Valamely véralvadásgátlóról egy másikra való áttérés nagymértékben megnöveli a vérzés kockázatát az áttérés időszakában, amikor a két gyógyszert egyszerre adják.

ttaaSyncumarmite1-t3.tab
A kezelés megkezdése előtt a gyógyszert rendelő orvost tájékoztatni kell minden korábbi, illetve jelenleg fennálló betegségről, valamint a máj- és vesefunkció, a kiindulási protrombinidő és a vércsoport meghatározása szükséges.
Gyermekek és serdülők
A Syncumar csak felnőttek kezelésére alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és a Syncumar
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket és étrendkiegészítőket is.
A Syncumar-ral folytatott kezelés idején kizárólag olyan gyógyszereket szabad szednie, melyek alkalmazásával kezelőorvosa egyetértett, ill. melyek előírtak az Ön számára.

ttaaSyncumarmite1-t4.tab
A Syncumar tabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

Szeszesitalok fogyasztása:
A Syncumar szedésének idején legfeljebb napi 150 ml könnyű bor, vagy más - hasonló alkohol-tartalmú, napi adagban legfeljebb kb. 15 g etilalkoholt tartalmazó - nem tömény ital fogyasztható.
K1-vitamin-szükséglet:
Étrendje mindennap tartalmazzon férfiaknál 120 mikrogramm, nőknél 90 mikrogramm K1-vitamint. Ennyi K-vitamin fogyasztása elegendő. Ezt a mennyiséget mind a négy évszakban naponta el kell fogyasztani. Fontos, hogy a Syncumar-kezelés során az étrend K-vitamin tartalma legyen egyenletes.
ttaaSyncumarmite1-t5.tab
K-vitamin-tartalmú élelmiszerek, étrendkiegészítők, tápszerek
A nagy mennyiségű K1-vitamint tartalmaznak a friss és szárított zöldleveles növények. Általánosságban mondható, hogy minél zöldebb a levél, melyből az étel készül, annál magasabb a K1-vitamin tartalma (pl. kel, zsázsa, spenót, bazsalikom, endívia, metélőhagyma, újhagyma, kelbimbó, fejes saláta, brokkoli, kelkáposzta).
Kérjük, olvassa el az élelmiszerek, étrendkiegészítők, tápszerek címkéjén található információt, hogy tartalmaznak-e K-vitamint. A csontritkulás megelőzésére javasolt étrendkiegészítők és az ún. multivitamin-készítmények tartalmaznak gyakran K-vitaminokat.
Csak akkor fogyasszon ilyen összetevőket tartalmazó élelmiszereket, étrendkiegészítőket, tápszereket, ha egészsége védelmében feltétlenül szüksége van rá és ha kezelőorvosa is egyetért ezzel.
ttaaSyncumarmite1-t6.tab
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény szedése terhesség alatt ellenjavallt (magzatkárosító hatás előfordulása, vérzésveszély miatt)!
Fogamzóképes nőknek biztonságos - lehetőleg kettős, pl. kondom és pesszárium, vagy méhen belüli eszköz - fogamzásgátló módszer alkalmazása szükséges a Syncumar tabletta szedése folyamán.
Amennyiben Syncumar-kezelés alatt áll és gyermeket szeretne, kezelőorvosa segítségével gondosan válassza meg a fogantatás időpontját. A fogantatás előtt a Syncumar-kezelést abba kell hagyni és a gyógyszer kiürüléséhez kellően hosszú időszakot kell hagyni.
Fennálló terhességét vagy akár a terhesség gyanúját azonnal tudassa kezelőorvosával.
A szoptatás ideje alatt, kivételes esetben, orvosi javaslatra és az anya és a gyermek rendszeres, gyakori orvosi ellenőrzése mellett alkalmazható. Az esetleges - gyermekben kialakuló - véralvadásgátló hatás megelőzése végett a gyermeknek megelőző K1-vitamin-kezelést kell adni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Syncumar tabletta hatással lenne a gépjárművezetésre, vagy a baleseti veszéllyel járó munka végzésére.
A Syncumar laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer tejcukrot (laktóz) tartalmaz. Egy Syncumar mite 1 mg tabletta 48,3 mg laktózt tartalmaz.Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell a Syncumart alkalmazni?

A Syncumar tablettát mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Az orvos által előírt napi adagot egyszerre, azonos időben, szájon át kell bevenni.
A gyógyszer szokásos adagja a kezelés megkezdésekor 4 mg körül van (4 db Syncumar mite 1 mg tabletta), melyet néhány napig injekcióban adott véralvadás-csökkentővel kombinálnak. Ezután a Syncumar-t a felére (2 mg) csökkenthetik. Általában ennyi a fenntartó adag is. A jól beállított kezelés jellemzője az, hogy a 3. hónaptól havonta vagy gyakrabban végzett INR meghatározások eredménye fél év adatait összegezve (pl. a 4.-9. hónap időszakában legalább 7 mérés eredményét tekintve) 2,0-3,0 között van a mérések legalább 60%-ában (legalább 5 esetben). Amennyiben fél éves időszakban a mérések kevesebb, mint 60%-ában van az INR értéke a megállapított tartományban, akkor finomítani kell a beállítást.
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését kezelőorvosa jóváhagyása nélkül. Önkényesen ne változtassa meg a Syncumar tabletta adagját, mert veszélyes szövődmények léphetnek fel (trombózis, embólia vagy vérzés)!
A kezelés időtartama:
A véralvadásgátló kezelés az alapbetegség típusától függően 3-6 hónaptól akár évekig is tarthat, fenntartása akár a teljes élettartam alatt szükséges lehet.
ttaaSyncumarmite1-t7.tab
ttaaSyncumarmite1-t8.tab
ttaaSyncumarmite1-t9.tab
Betegségek:
A kezelés folyamán a kezelőorvost tájékoztatni kell a közbejött betegségekről (még a legenyhébbnek tűnőkről is, mint hasmenés, láz).
ttaaSyncumarmite1-t10.tab
A kezelés során alkalmazott egyéb gyógyszerek (lásd még 2. pont):
A kezelés folyamán a kezelőorvost tájékoztatni kell, ha bármilyen - akár vény nélkül kapható - új gyógyszert kezd szedni, vagy a régiek közül valamelyiket abbahagyja, mert szükségessé válhat a Syncumar adag módosítása. Amennyiben szükséges, kezelőorvosa ilyenkor INR-ellenőrzést ír elő és ennek alapján megváltoztathatja a korábban javasolt gyógyszeradagot. A gyakran alkalmazott gyógyszerek (pl. láz- és fájdalomcsillapítók) használatáról egyeztessen előre kezelőorvosával. Így biztosabban tud dönteni, ha sürgős esetben gyógyszert kell bevenni.
ttaaSyncumarmite1-t11.tab
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Syncumar gyermekek és serdülők kezelésére nem alkalmazható.


ttaaSyncumarmite1-t12.tab
ttaaSyncumarmite1-t13.tab
Ha idő előtt abbahagyja a Syncumar alkalmazását
A Syncumar alkalmazását csak kezelőorvosának egyetértésével hagyja abba. Növeli a vérrögképződés és leszakadás kockázatát, ha a tervezett kezelési időt nem tartja be.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Syncumar is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő):
Vérzés (orr- vagy fogínyvérzés, vagy véraláfutás); valamint véres vizelet, fekete vagy véres széklet, fokozott vagy elnyújtott menstruációs vérzés. Kórházi ellátást igénylő jelentős vérzések is lehetnek. Vérszegénység.
Ritka mellékhatások (10 000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő):
Allergiás reakciók (csalánkiütés, bőrkiütés) érgyulladás, koleszterin-embolizáció a lábujjak lila elszíneződésével (\"lila ujj\" szindróma), étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás, májenzimek szintjének átmeneti emelkedése, hajhullás, vérzéses bőrelhalás (lilásvörös és fájdalmas bőrelváltozások a talpon és lábujjakon). Láz.
Nem ismert mellékhatások (előfordulási gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Fehérvérsejtek hiánya, ún. eozinofil sejtek felszaporodása, fejfájás, érfali meszesedés, fájdalmas bőrkiütés. A Syncumar ritka esetekben súlyos bőrproblémákat okozhat, ideértve a kalcifilaxist is, amely fájdalmas bőrkiütéssel kezdődhet, de súlyos szövődményekhez vezethet. Ez a mellékhatás gyakrabban jelentkezik súlyos vesebetegségben szenvedő betegeknél.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Syncumar-t tárolni?
Syncumar mite 1 mg tabletta:
Legfeljebb 15-30 °C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Syncumar tabletta?
- A készítmény hatóanyaga:
Syncumar mite 1 mg tabletta: 1 mg acenokumarol tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Syncumar mite 1 mg tabletta: magnézium-sztearát, zselatin, talkum, burgonya-keményítő, laktóz-monohidrát (48,3 mg).
Milyen a Syncumar tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Syncumar mite 1 mg tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán lapos, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású \"SYNCU\" jelöléssel, másik oldalán törővonallal ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás:
Syncumar mite 1 mg tabletta:
3×10 db, ill. 6 x 10 db, ill. 9 x 10 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+17, +25 °C
Minimum:
+11, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt észak felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan alakulnak ki záporok.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!