CLOPIDOGREL ACTAVIS 75 mg filmtabletta

CLOPIDOGREL ACTAVIS 75 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Clopidogrel Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Clopidogrel Actavis a vérlemezkék összetapadása ellen ható gyógyszerek csoportjába tartozik. A vérlemezkék nagyon apró részecskék a vérben, melyek a véralvadáskor összetapadnak. Az összetapadás ellen ható gyógyszerek, az összetapadást megakadályozva, csökkentik a vérrögképződés lehetőségét (ezt a folyamatot trombózisnak nevezik).
A Clopidogrel Actavis-t felnőttek szedik a vérrögképződés (trombusok) megakadályozására az elmeszesedett erekben (artériákban). Ez a folyamat az aterotrombózis, mely aterotrombotikus eseményekhez vezethet (úgymint a szélütés, szívroham vagy halál).
A Clopidogrel Actavis-t azért írtak fel Önnek a vérrögképződés megakadályozása, valamint a fenti súlyos események kockázatának csökkentése érdekében, mert:
- az Ön artériái elmeszesedtek (az állapotot ateroszklerózisnak is nevezik), és
- szívrohama, szélütése volt, vagy úgynevezett perifériás artériás betegsége van, vagy
- súlyos mellkasi fájdalmat, úgynevezett "instabil anginát" vagy "miokardiális infarktust" (szívroham) tapasztalt. Ennek az állapotnak a kezelésére orvosa már felhelyezhetett Önnek egy sönt nevű eszközt az elzáródott, illetve beszűkült verőérbe, hogy helyreállítsa a hatékony véráramlást. Önnek acetilszalicilsavat (számos fájdalomcsillapító, lázcsillapító és vérhígító gyógyszerben található vegyület) is kapnia kell orvosától.
- szívritmuszavara van, amelyet "pitvarfibrilláció"-nak neveznek, és szájon át nem szedhet véralvadásgátló (" antikoaguláns") gyógyszereket (K-vitamin-antagonisták), amelyek megelőzik az új vérrögök képződését, és megakadályozzák a már meglévők további növekedését. Orvosának tájékoztatnia kell Önt, hogy ennek az állapotnak a kezelésében a szájon át szedett véralvadásgátlók, az úgynevezett "orális antikoagulánsok" hatékonyabbak, mint az acetilszalicilsav vagy az Clopidogrel Actavis és acetilszalicilsav kombináció. Orvosának a Clopidogrel Actavis-t és az acetilszalicilsavat együtt kell felírnia Önnek abban az esetben, ha szájon át nem szedhet véralvadásgátlókat (antikoagulánsokat).
- Tudnivalók a Clopidogrel Actavis szedése előtt

- Ne szedje a Clopidogrel Actavis-t:
- ha allergiás a klopidogrélre, a szójaolajra, a földimogyoró olajra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha olyan betegsége van, ami jelenleg vérzést okoz, mint pl. a gyomorfekély vagy vérzés az agyban;
- ha súlyos májbetegsége van.
- Ha úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik vonatkozik Önre, vagy ha bármilyen kétsége van, a Clopidogrel Actavis szedésének elkezdése előtt keresse fel kezelőorvosát.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Clopidogrel Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alább felsorolt állapotok közül bármelyik vonatkozik Önre:
- ha vérzés veszélye áll fenn:
- ami belső vérzés (pl. gyomorfekély) kockázatát jelentő kóros állapot
- olyan vérképzőszervi betegség, ami belső vérzést idézhet elő (vérzés a szervezet bármelyik szövetében, szervében vagy ízületében)
- a közelmúltban súlyos sérülése volt
- közelmúltban sebészeti beavatkozása (beleértve a fogászati beavatkozást is) volt,
- a következő hét napban tervezett sebészeti beavatkozás (fogászati is)
- ha vérrög miatti érelzáródása volt az egyik agyi artériájában (oxigénhiánnyal összefüggő szélütés) az elmúlt hét napban
- ha vese- vagy májbetegsége van
- ha a betegsége kezelésére adott bármilyen gyógyszerrel szemben allergiája alakult ki.
- A Clopidogrel Actavis-kezelés alatt:
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha sebészeti beavatkozást terveznek (beleértve a fogászatit is) Önnél.
- Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha Önnél olyan tünetek (amit trombotikus trombocitopéniás purpura néven is ismernek) jelentkeznének, mint a láz és a bőrvérzés, mely a bőr alatt apró, piros, tűhegynyi pontokként jelentkezik, megmagyarázhatatlan, különösen erős fáradtságérzéssel, zavartsággal és a bőr vagy szemek sárgás elszíneződésével (sárgaság), - vagy ezen tünetek nélkül is, megjelenhet (lásd a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot).
- Ha megvágja magát vagy megsérül, a szokásosnál kicsit hosszabb ideig tarthat a vérzés elállítása. Ez összefüggésben van a gyógyszer hatásával, mely gátolja a vérrögök kialakulását. Kisebb vágások, sérülések esetén, pl. megvágja magát valamivel, akár borotválkozás közben is, ennek nincs különösebb jelentősége. Ugyanakkor, ha bármilyen kétsége támad, azonnal keresse fel kezelőorvosát (lásd a 4. pont "Lehetséges mellékhatások " pontot).
- Kezelőorvosa vérvizsgálatot rendelhet el.
- Gyermekek és serdülők
- A Clopidogrel Actavis nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőkorúaknál.
- Egyéb gyógyszerek és a Clopidogrel Actavis
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Néhány egyéb gyógyszer befolyásolhatja a Clopidogrel Actavis használatát és fordítva.
- Különösen fontos az orvos tájékoztatása, ha az alábbiakat szedi:
- szájon át szedett véralvadásgátló készítmény, vagyis vérrögképződést csökkentő gyógyszer.
- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, amit az izmok vagy ízületek fájdalmas és/vagy gyulladásos állapotainak kezelésére használnak,
- heparin vagy egyéb, injekció formájában alkalmazott véralvadásgátló gyógyszer
- omeprazol, ezomeprazol, vagy cimetidin, amely gyógyszerek gyomorrontás kezelésére szolgálnak.
- flukonazol, vorikonazol, ciprofloxacin vagy kloramfenicol, bakteriális- vagy gombafertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- fluoxetin, fluvoxamin, vagy moklobemid, ezek depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek,
- karbamazepin vagy oxkarbazepin, az epilepszia bizonyos formáinak kezelésére szolgáló gyógyszerek,
- tiklopidin, egy másik, vérlemezke-összecsapódást gátló szer.
Ha valaha súlyos mellkasi fájdalmat érzett (instabil angina vagy szívroham), a Clopidogrel Actavis-t acetilszalicilsavval - amely számos fájdalomcsillapító, lázcsillapító és vérhígító gyógyszerben található vegyület - együtt is rendelheti az orvos. Acetilszalicilsav alkalmankénti bevétele (nem több, mint 1000 mg 24 óra alatt) általában nem okoz gondot, de más körülmények közötti tartós szedését meg kell beszélni a kezelőorvosával.
A Clopidogrel Actavis egyidejű bevétele étellel és itallal
A Clopidogrel Actavis étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
A készítményt lehetőleg ne szedje terhesség alatt.
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Amennyiben a Clopidogrel Actavis szedése során terhes lesz, azonnal keresse fel orvosát, mivel nem ajánlott terhesség idején klopidogrélt szedni.
Nem szoptathat, amíg ezt a gyógyszert szedi.
Ha Ön szoptat vagy szoptatni fog, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Clopidogrel Actavis valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépekkel történő munkavégzéshez szükséges képességeket.
A Clopidogrel Actavis laktózt és szójaolajat tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (pl. a laktózra) érzékeny, beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
Ne szedje a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
2. Hogyan kell szedni a Clopidogrel Actavis-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha súlyos mellkasi fájdalma volt (instabil angina vagy szívroham), orvosa a kezelés kezdetén egyszer 300 mg klopidogrélt (1 db 300 mg-os vagy 4 db 75 mg-os Clopidogrel-Actavis tabletta) adhat Önnek, majd a továbbiakban a szokásos napi adag egy 75 mg-os Clopidogrel Actavis tabletta, amelyet szájon át, étkezés közben vagy attól függetlenül, minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni.
A Clopidogrel Actavis-t a kezelőorvos által előírt ideig kell szednie.
Ha az előírtnál több Clopidogrel Actavis-t vett be
Keresse fel orvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, a megnövekedett vérzési kockázat miatt.
Ha elfelejtette bevenni a Clopidogrel Actavis-t
Ha elfelejtette bevenni a Clopidogrel Actavis-t, de eszébe jutott a szokásos bevételi időponttól számított 12 órán belül, akkor rögtön vegye be gyógyszerét. Ezután a következő tabletta bevétele a másnapi szokásos időpontban történjen.
Ha több, mint 12 óra telt el, akkor egyszerűen a következő szokásos időpontban vegye be az egyszeri adagot. Nem szabad kétszeres adagot bevenni, a kihagyott tabletta pótlására.
A 14, 28, 30, 56 és 60 tablettát tartalmazó kiszereléseknél a buborékcsomagolásra nyomtatott naptár segítségével ellenőrizni tudja, hogy melyik napon vett be utoljára Clopidogrel Actavis tablettát.
Ha idő előtt abbahagyja a Clopidogrel Actavis szedését
Ne szakítsa meg a kezelést, csak akkor, ha erre kezelőorvosa utasítja. A kezelés megszakítása előtt keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha:

- láz, fertőzés tünetei vagy nagyfokú fáradtság jelentkezik. Ezeknek a hátterében a vérben található sejtek ritkán előforduló csökkenése állhat.
- májműködés zavarára utaló tünetek jelentkeznek, mint például a bőr, illetve a szem sárgás elszíneződése (sárgaság); ezek együtt járhatnak vérzéssel, illetve zavartsággal (lásd a 2. "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot).
- Szájüregi duzzanat vagy bőrelváltozások, mint például bőrkiütések, viszketés, hólyagos bőrelváltozások. Ezek allergiás reakciók tünetei lehetnek.
A Clopidogrel Actavis szedése során jelentkező leggyakoribb mellékhatás a vérzés.
A vérzés jelentkezhet gyomor vagy bélvérzés, bevérzések a bőrön, vérömleny (szokatlan vérzés vagy bőr alatti véraláfutás), orrvérzés, vérvizelés formájában. Néhány esetben a szem bevérzését, koponyaűri vérzést, tüdő-, vagy ízületi vérzést jelentettek.
Ha azt tapasztalja, hogy a Clopidogrel Actavis
szedése közben hosszabb ideig tart a vérzés
Ha megvágja magát, vagy megsérül, a szokásosnál hosszabb ideig tarthat a vérzés elállítása. Ez összefüggésben van a gyógyszer hatásával, mely megakadályozza a vérrögök kialakulását. Kisebb vágásoknak, sérüléseknek, pl. megvágja magát valamivel, akár borotválkozás közben is, általában nincs különösebb jelentősége. Ugyanakkor, ha a vérzés aggodalmat kelt Önben, azonnal keresse fel kezelőorvosát (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").

A Clopidogrel Actavis szedésekor jelentett egyéb mellékhatások a következők:

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek): Hasmenés, hasi fájdalom, emésztési zavar vagy gyomorégés.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek): Fejfájás, gyomorfekély, hányás, hányinger, székrekedés, fokozott gázképződés a gyomorban és a belekben, bőrkiütés, viszketés, szédülés, fülcsengés vagy zsibbadás.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek): Forgó jellegű szédülés.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Sárgaság, súlyos hasi fájdalom hátfájással, vagy anélkül; láz, esetenként köhögéssel jelentkező légzési nehézségek; testszerte jelentkező allergiás reakció (pl. az egész testre kiterjedő hőhullám-érzet, amely általános rosszulléttel jár, és egészen az ájulásig súlyosbodhat); szájüregi duzzanat; hólyagos bőrelváltozások; bőr allergia; szájnyálkahártya gyulladás (sztomatitisz); vérnyomáscsökkenés; zavartság; hallucinációk; ízületi fájdalom; izomfájdalom, az ételek ízének megváltozása.
Emellett kezelőorvosa eltéréseket észlelhet a vér és vizeletvizsgálati eredményeiben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Clopidogrel Actavis-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert.
PVC/PE/PVDC-Alumínium buborékcsomagolásban: legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Buborékcsomagolás (Alumínium/Alumínium) és HDPE tabletta tartályban: legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Clopidogrel Actavis
A készítmény hatóanyaga a klopidogrél (klopidogrél-biszulfát formájában). Minden filmtabletta 75 mg klopidogrélt tartalmaz.
Egyéb összetevők:
- Tablettamag: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon (A típusú), glicerin dibehenát, talkum
- Tabletta bevonat: polivinil alkohol, talkum, makrogol 3350, lecitin (szójaolaj) (E322), titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172).
Milyen a Clopidogrel Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Filmtabletta.
Rózsaszín, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán "I" véséssel. Átmérő: kb. 9 mm.
Kiszerelések:
Buborékcsomagolás: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90 és 100 darab tabletta
Tabletta tartály: 100 tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x (Al/Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-21097/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
  • Hatóanyag: clopidogrel
  • ATC: Clopidogrel
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 756Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 227 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 756 Ft
Kiszerelés: 28x (PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21097/04
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
  • Hatóanyag: clopidogrel
  • ATC: Clopidogrel
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 30x (Al/Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-21097/05
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
  • Hatóanyag: clopidogrel
  • ATC: Clopidogrel
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: