STUGERON 25 mg tabletta

STUGERON 25 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Stugeron és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Stugeron a következő esetekben alkalmazható gyógyszer:
- migrén kezelésére;
- egyensúlyzavarok - beleértve a forgó jellegű szédülés (vertigó), a fülcsengés (tinnitusz), az akaratlan szemmozgások (nisztagmus), a hányinger és a hányás - enyhítésére;
- utazási betegség kezelésére.
2. Tudnivalók a Stugeron alkalmazása előtt
Ne szedje a Stugeront
- Ha allergiás a cinnarizinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Stugeron szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Mint egyéb hisztaminok, így a Stugeron is okozhat gyomortáji fájdalmakat. Étkezés utáni bevételével a gyomorirritáció enyhíthető.
- Ha Parkinson-kórja van, kérdezze meg kezelőorvosát, aki eldönti, hogy szedhet-e Stugeront. Parkinson-kóros betegeknél az alapbetegség tünetei rosszabbodhatnak, ezért ezek a betegek csak akkor szedhetik a Stugeront, ha annak előnye meghaladja a betegség rosszabbodásának kockázatát.
- A kezelés elején a Stugeron álmosságot okozhat, ezért óvatosság szükséges, ha vele egyidejűleg alkoholt fogyasztanak, vagy a központi idegrendszer aktivitását csökkentő, vagy a depresszió kezelésére használt gyógyszereket (triciklusos antidepresszánsokat) alkalmaznak.
Egyéb gyógyszerek és a Stugeron
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Stugeron okozhat álmosságot, különösképpen a kezelés elején, ezért óvatosság szükséges, ha a Stugeron alkalmazásával egyidejűleg alkoholt fogyaszt, altatót, nyugtatót vagy egyéb, a központi idegrendszerre ható gyógyszereket (triciklusos antidepresszánsokat) is szed.
Ez a gyógyszer befolyásolhatja az allergiák vizsgálatára szolgáló bőrpróbák eredményét. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a vizsgálatot megelőző 4 napban Stugeront szedett.
A Stugeron egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az alkohol felerősítheti a Stugeron álmosságot okozó hatását.
A Stugeron gyomorpanaszokat okozhat. Az étkezések utáni bevétellel a gyomorirritáció csökkenthető. A Stugeront lehetőség szerint az étkezések után kell bevenni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne szedje a Stugeront a szoptatás ideje alatt!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mivel különösen a kezelés kezdetén álmosságot okozhat, járművezetés és veszélyes gépek kezelése során óvatosság szükséges.
A Stugeron laktóz-monohidrátot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Stugeront?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tablettá(ka)t egészben, vízzel kell bevenni.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Mint más antihisztaminok, a Stugeron is okozhat gyomortáji panaszokat, ezért ajánlott inkább étkezés után bevenni.
A készítmény szokásos adagja:
- migrén kezelésére - felnőtteknek háromszor 1 tabletta naponta.
- egyensúlyzavarok esetén felnőtteknek: háromszor 1 tabletta naponta.
- utazási betegség esetén:
- Felnőtteknek és 13 éves, vagy a feletti serdülőknek 1 tabletta legalább fél órával az utazás előtt, és ez az adag hat óránként ismételhető.
- Gyermekeknek 6 és 12 éves kor között a felnőtt adag fele javasolt.
Ha az előírtnál több Stugeront vett be
A Stugeron tablettát az orvos által előírt adagban, módon és ideig szabad alkalmazni. Ha az orvosa által előírt adagnál többet vett be gyógyszeréből azonnal forduljon orvoshoz, aki tudni fogja, mi a teendő.
Ha elfelejtette bevenni a Stugeront
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben és folytassa a kezelést.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A hatóanyaggal (cinnarizinnel) végzett klinikai vizsgálatok során az alábbi mellékhatásokat jelentették:
- gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): álmosság, hányinger és testsúlynövekedés;
- nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): fokozott álmosság, hányás, gyomortáji fájdalom, emésztési zavar, fokozott izzadás, fáradtság.
A cinnarizin forgalomba hozatala után az alábbi mellékhatásokat jelentették, nagyon ritka gyakorisággal (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- akaratlan (izom-) mozgások (diszkinézia, extrapiramidális zavarok, parkinzonizmus, remegés);
- a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése (kolesztatikus sárgaság);
- bőrelváltozások (lichenoid keratózis, lichen plánusz, szubakut kután lupusz eritematózusz);
- izommerevség.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Stugeront tárolni?
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Stugeron?
- A készítmény hatóanyaga 25 mg cinnarizin tablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, burgonyakeményítő, magnézium-sztearát, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (175 mg).
Milyen a Stugeron külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér, gyakorlatilag szagtalan, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású "STUGERON" jelzéssel, másik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta.
50 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 50x Törzskönyvi szám: OGYI-T-3459/01
STUGERON 25 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
  • Hatóanyag: cinnarizine
  • ATC: Cinnarizine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 5356 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)