SEGOSANA 75 mg kemény kapszula

SEGOSANA 75 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Segosana és milyen betegségek esetén alkalmazható?

- A Segosana-t felnőtteknél, serdülőknél, gyermekeknél és csecsemőknél (beleértve az időre született újszülötteket is) az influenza kezelésére alkalmazzák. Akkor szedhető, ha influenzás tünetei vannak és ismerten influenzavírus terjed a közösségében.
- A Segosana-t esettől függően elbírálva az influenza megelőzésére is felírhatják felnőttek, serdülők, gyermekek és 1 évesnél idősebb csecsemők számára- például akkor, ha előzőleg olyan személlyel került kapcsolatba, aki influenzás.
- A Segosana-t rendkívüli körülmények között megelőző kezelésre is felírhatják felnőttek, serdülők, gyermekek és csecsemők (beleértve az időre született újszülötteket is) számára, például, ha világméretű influenzajárvány (influenza-pandémia) van és a szezonális influenza elleni védőoltás nem nyújt megfelelő védelmet.

A Segosana oszeltamivirt tartalmaz, ami a neuraminidáz-gátló nevű gyógyszercsoportba tartozik. Ezek a gyógyszerek meggátolják az influenzavírus szétterjedését a szervezetben. Segítik az influenzavírus által okozott tünetek javulását vagy meggátolják ezek kialakulását.

Az influenza egy vírus által okozott fertőzés. Az influenza gyakori tünetei többek között a hirtelen fellépő láz (37,8 °C feletti testhőmérséklet), köhögés, orrfolyás vagy orrdugulás, fejfájás, izomfájdalom és nagyfokú fáradtságérzés. Ezeket a tüneteket más fertőzések is okozhatják. Valódi influenzafertőzés csak az évente jelentkező járványok alkalmával fordul elő, amikor az influenzavírus a helyi közösségben terjed. A járványos időszakon kívül az influenzaszerű tüneteket általában más típusú betegség idézi elő.


2. Tudnivalók a Segosana szedése előtt

Ne szedje a Segosana-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) az oszeltamivirre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Beszéljen kezelőorvosával, ha ez vonatkozik Önre, és ne szedje a Segosana-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Segosana szedése előtt a gyógyszert felíró orvosnak mindenképpen tudnia kell arról,
- ha Ön allergiás más gyógyszerekre.
- ha Önnek veseproblémái vannak. Ebben az esetben az adag módosítására lehet szükség.
- ha Önnek súlyos egészségügyi problémája van, amely azonnali orvosi ellátást igényel.
- ha Önnek nem működik az immunrendszere.
- ha Ön krónikus szívbetegségben vagy légzőrendszeri megbetegedésben szenved.

A Segosana-kezelés alatt azonnal forduljon orvoshoz:
- ha viselkedésbeli vagy hangulatváltozást (neuropszichiátriai események) észlel, különösen gyermekeknél vagy serdülőknél. Ezek ritka, de súlyos mellékhatások jelei lehetnek.

A Segosana nem influenza elleni védőoltás
A Segosana nem védőoltás: a fertőzést kezeli vagy meggátolja az influenzavírus szétterjedését. A védőoltás hatására megnő a szervezetében a vírus elleni ellenanyagok szintje. A Segosana nem változtatja meg az influenza elleni védőoltás hatásosságát, és előfordulhat, hogy kezelőorvosa mindkettőt felírja Önnek.

Egyéb gyógyszerek és a Segosana
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösen fontos ez, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- klórpropamid (cukorbetegség kezelésére használják),
- metotrexát (például reumás ízületi gyulladás kezelésére használják),
- fenilbutazon (fájdalom és gyulladás kezelésére használják),
- probenecid (köszvény kezelésére használják).

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, hogy el tudja dönteni, hogy a Segosana megfelelő-e az Ön számára.

A szoptatott csecsemőre gyakorolt hatás nem ismert. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat, így a kezelőorvos el tudja dönteni, hogy a Segosana megfelelő-e az Ön számára.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Segosana nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

A Segosana nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz kapszulánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Segosana-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Segosana szedését a lehető legkorábban el kell kezdeni, ideális esetben az influenza tüneteinek megjelenését követő két napon belül.

A készítmény ajánlott adagja

Influenza kezelésére naponta két adagot vegyen be. Célszerű általában egy adagot reggel, egy adagot este bevenni. Nagyon fontos, hogy a teljes, 5 napos kezelést befejezze, akkor is, ha már korábban kezdi jobban érezni magát.

Gyenge immunrendszerű betegeknél a kezelés 10 napig tart.

Influenza megelőzésére vagy fertőzött személlyel történő érintkezést követően naponta egy adagot vegyen be, 10 napon keresztül. A legjobb, ha reggel, a reggelivel együtt veszi be a gyógyszert.

Különleges helyzetekben, például az influenza széles körű elterjedésekor vagy gyenge immunrendszerű betegeknél a kezelést legfeljebb 6 vagy 12 hétig folytatják.

Az ajánlott adag a beteg testtömegétől függ. Mindig a kezelőorvos által előírt mennyiségű kapszulát vagy szuszpenziót kell használnia.

Felnőttek és 13 éves vagy annál idősebb serdülők


*Gyenge immunrendszerű betegeknél a kezelés 10 napig tart.


1-12 éves gyermekek


*Gyenge immunrendszerű gyermekeknél a kezelés 10 napig tart.
Ebből a készítményből 75 mg hatóanyagot tartalmazó kapszula áll rendelkezésre. Ha ennél kisebb dózisra van szükség, akkor egyéb oszeltamivir-tartalmú készítményt vagy a Segosana kapszulákból előállított szuszpenziót kell alkalmazni.

1 évesnél fiatalabb csecsemők (0-12 hónap)
Világméretű influenzajárvány (pandémia) idején, a várható előnyök és kockázatok mérlegelését követően a kezelőorvosnak kell döntenie arról, hogy alkalmazza-e a Segosana-t 1 évesnél fiatalabb csecsemőknél az influenza megelőzésére.



*Gyenge immunrendszerű csecsemőknél a kezelés 10 napig tart.
**mg testtömegkilogrammonként = a csecsemő testtömegének minden egyes kilogrammjára számított mg. Például:
ha egy 6 hónapos csecsemő testtömege 8 kg, az adag:
8 kg × 3 mg testtömegkilogrammonként = 24 mg


Az alkalmazás módja
A kapszulát egészben, vízzel kell lenyelni. Ne törje össze és ne rágja össze a kapszulát.

A Segosana-t étkezés közben vagy attól függetlenül is be lehet venni, az étkezés közben történő bevétellel azonban csökkenthető a hányinger vagy hányás kockázata.

Azok a betegek, akiknek nehézséget okoz a kapszula bevétele, alkalmazhatják a folyékony gyógyszerformát; kapható oszeltamivir por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény, amely azonban eltérő kereskedelmi néven kerül forgalomba. Amennyiben belsőleges szuszpenzióra van szüksége, de az nem beszerezhető a gyógyszertárból, akkor a kapszulákból Ön is elkészítheti a szuszpenziót. Lásd "Az oszeltamivir-szuszpenzió otthoni elkészítése" részt a betegtájékoztató végén.

Ha az előírtnál több Segosana-t vett be
Hagyja abba a Segosana szedését és azonnal forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez.

A túladagolási esetek többségében a betegek semmilyen mellékhatást nem jelentettek. Amikor mellékhatásokat jelentettek, azok a szokásos adagoknál észleltekhez hasonlóak voltak, ezek a 4. pontban kerültek feltüntetésre.

Túladagolás előfordulásáról gyakrabban számoltak be, amikor az oszeltamivirt gyermekeknek adták, mint amikor felnőtteknek vagy serdülőknek. A gyermekeknek szükséges Segosana szuszpenzió elkészítésekor és a Segosana kapszula vagy szuszpenzió gyermekeknek történő adagolásakor körültekintően kell eljárni.

Ha elfelejtette bevenni a Segosana-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kapszula pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Segosana szedését
Nincsenek mellékhatásai annak, ha idő előtt abbahagyja a Segosana szedését. Ha azonban a Segosana szedését előbb abbahagyja, mint ahogy azt kezelőorvosa előírta, az influenza tünetei visszatérhetnek. A kezelőorvosa által előírt kezelést mindig annak végéig be kell tartania.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alább felsorolt mellékhatások közül sokat az influenza is okozhat.

Az oszeltamivir forgalomba hozatalát követően, ritkán a következő súlyos mellékhatásokat jelentették:

- Anafilaxiás és anafilaktoid reakciók: súlyos allergiás reakciók, amelyek az arc és a bőr duzzanatával, viszkető kiütésekkel, alacsony vérnyomással és légzési nehézségekkel járnak.
- Májbetegségek (gyors és heves lefolyású májgyulladás, májműködési zavar és sárgaság): a bőr és a szemfehérje besárgulása, a széklet színének megváltozása, a viselkedés megváltozása.
- Angioneurotikus ödéma: a bőr hirtelen kialakuló súlyos duzzanata, amely elsősorban a fej és a nyak körül jelentkezik, beleértve a szemet és a nyelvet is, és légzési nehézséggel társul.
- Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis: szövődményekkel járó, akár életveszélyes allergiás reakció, a bőr külső és esetleg mélyebb részeinek súlyos gyulladása, amely lázzal, torokfájással, kimerültséggel és bőrkiütésekkel kezdődik, majd hólyagok kialakulásához, hámláshoz, a bőr nagy felületének leválásához vezet, és amely légzési nehézséggel és alacsony vérnyomással is járhat.
- Emésztőrendszeri vérzés: a vastagbél tartós vérzése vagy vérhányás.
- Neuropszichiátriai események, az alább leírtak szerint.

Ha Önnél ezek közül a tünetek közül bármelyik jelentkezik, azonnal kérjen orvosi segítséget.
Az oszeltamivir leggyakrabban jelentett (nagyon gyakori és gyakori) mellékhatásai a hányinger, hányás, hasfájás, gyomorrontás, fejfájás és a fájdalom. Ezek a mellékhatások leginkább az első adag bevétele után jelentkeznek és a kezelés folytatása során megszűnnek. Ilyen mellékhatások ritkábban jelentkeznek, ha a gyógyszert étkezés közben veszi be.

Ritka, de súlyos mellékhatások: azonnal kérjen orvosi segítséget (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Az oszeltamivir-kezelés során ritkán olyan eseményeket jelentettek, mint
- görcsrohamok és önkívületi állapot, beleértve az éberségi szint megváltozását;
- zavartság, szokatlan viselkedés;
- téveszmék, érzékcsalódások, nyugtalanság, szorongás, rémálmok.
Ezekről elsősorban gyermeknél és serdülőknél számoltak be, gyakran hirtelen kezdődtek és gyorsan megszűntek. Néhány esetben ezek a beteg saját maga által okozott sérüléséhez vezettek, melyek közül néhány halálos kimenetelű volt. Hasonló neuropszichiátriai eseményekről olyan influenzás betegek esetében is beszámoltak, akik nem szedtek oszeltamivirt.
- A betegeket, különösen a gyermekeket és serdülőket szoros megfigyelés alatt kell tartani a fentebb leírt viselkedésváltozások tekintetében.
Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja - különösen ha ez fiatalabb személynél fordul elő - azonnal kérjen orvosi segítséget.

Felnőttek és 13 éves vagy annál idősebb serdülők

Nagyon gyakori mellékhatások
(10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- fejfájás
- hányinger.

Gyakori mellékhatások
(10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- hörghurut
- herpesz
- köhögés
- szédülés
- láz
- fájdalom
- végtagfájdalom
- orrfolyás
- alvászavar
- torokfájás
- hasfájás
- fáradtság
- gyomortáji teltségérzet
- felső légúti fertőzés (az orr, torok és a melléküregek gyulladása)
- emésztési zavar
- hányás

Nem gyakori mellékhatások
(100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- allergiás reakciók
- megváltozott éberségi szint
- görcsrohamok
- szívritmuszavar
- az enyhétől a súlyos fokúig terjedő májműködési zavar
- bőrreakciók (a bőr gyulladása, vörös és viszkető bőrkiütés, hámló bőr)

Ritka mellékhatások
(1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a vérlemezkék alacsony száma a vérben (trombocitopénia)
- látászavar

1-12 éves gyermekek

Nagyon gyakori mellékhatások
(10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- köhögés
- orrdugulás
- hányás

Gyakori mellékhatások
(10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- kötőhártya-gyulladás (a szemek bevörösödése és szemváladékozás vagy -fájdalom)
- fülgyulladás és más fülbetegségek
- fejfájás
- hányinger
- orrfolyás
- hasi fájdalom
- gyomortáji teltségérzet
- emésztési zavar

Nem gyakori mellékhatások
(100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- bőrgyulladás
- dobhártya-rendellenesség

1 évesnél fiatalabb csecsemők
A 0-12 hónapos csecsemők esetén jelentett mellékhatások többnyire hasonlóak voltak az idősebb (1 éves vagy annál idősebb) gyermekeknél jelentett mellékhatásokhoz. Ezeken felül hasmenésről és pelenkakiütésről is beszámoltak.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Azonban
- ha Ön vagy gyermeke ismételten beteg lesz, vagy
- ha az influenza tünetei rosszabbodnak, vagy a láz tovább tart,
erről a lehető leghamarabb tájékoztassa kezelőorvosát.


Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Segosana-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszertárban elkészített szuszpenzió tárolása
Legfeljebb 25 °C-on tárolva 10 napig használható fel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Segosana?
- 75 mg oszeltamivirt tartalmaz (oszeltamivir-foszfát formájában) kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
kapszulatöltet: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, povidon K30, kroszkaramellóz-nátrium, talkum, nátrium-sztearil-fumarát;
kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172);
jelölőfesték: Black ink TEK SW 9008: sellak, propilénglikol, tömény ammóniaoldat, fekete vas-oxid (E172), kálium-hidroxid.

Milyen a Segosana külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
2-es méretű, átlátszatlan szürke, fekete csíkkal és "M" jelzéssel ellátott alsórészű és átlátszatlan világossárga, "75 mg" jelzéssel ellátott felső részű kemény zselatin kapszula.
A kapszula mérete kb. 17,66 mm.

A Segosana kemény kapszula 10 db-os buborékcsomagolásban kapható.

Információk a felhasználó számára
Azok számára, akiknek nehézséget okoz a kapszula bevétele, beleértve a nagyon fiatal gyermekeket is, az oszeltamivir por belsőleges szuszpenzióhoz gyógyszerformában is kapható, amely azonban eltérő kereskedelmi néven kerül forgalomba.
Amennyiben Önnek a folyékony gyógyszerformára van szüksége, de az nem beszerezhető, akkor a Segosana kapszulákból gyógyszertárakban is elkészíthető a szuszpenzió (lásd Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak című részt). Lehetőleg ezt a gyógyszertári készítményt kell használni.
Ha a gyógyszertári készítmény sem beszerezhető, akkor az oszeltamivir-szuszpenzió otthon is elkészíthető a kapszulákból.
Az influenza kezelésére, illetve megelőzésére ugyanazt az adagot alkalmazzák. Ami különbözik, az az adagolás gyakorisága.
Az oszeltamivir-szuszpenzió otthoni elkészítése
- Ha rendelkezésre áll a megfelelő hatáserősségű kapszula a szükséges adaghoz (egy 75 mg-os adag), nyissa szét a kapszulát, majd a tartalmát keverje össze 1 teáskanálnyi (vagy kevesebb) megfelelően édesített élelmiszerrel. Ez általában 1 évesnél idősebb gyermekeknél alkalmazható. Lásd a leírás felső részét.
- Ha kisebb adagokra van szüksége, az oszeltamivir-szuszpenzió kapszulákból történő elkészítéséhez további lépések szükségesek. Ez fiatalabb, alacsonyabb testtömegű gyermekeknél és csecsemőknél alkalmazható: nekik általában 30 mg-nál kisebb Segosana-adagra van szükségük. Lásd a leírás alsó részét.
Felnőttek, 13 éves vagy annál idősebb serdülők, valamint 40 kg vagy annál nagyobb testtömegű gyermekek
Egy 75 mg-os adag elkészítéséhez az alábbiak szükségesek:
- egy 75 mg-os Segosana kapszula
- éles olló
- egy kis tálka
- egy teáskanál (5 ml-es kanál)
- víz
- édes élelmiszer a por keserű ízének elfedésére.
Például: csokoládé- vagy cseresznyeszirup és desszertöntetek, például karamell- vagy tejkaramellöntet. Cukros vizet is készíthet: keverjen össze egy teáskanálnyi vizet háromnegyed (3/4) teáskanálnyi cukorral.
1. lépés: Ellenőrizze, hogy megfelelő-e az adag
Az alkalmazandó gyógyszer pontos mennyiségéhez a táblázat bal oldalán keresse meg a beteg testtömegét. Nézze meg a jobb oldali oszlopban, hogy mennyi kapszulát kell a betegnek adni egy egyszeri adagban. A mennyiség azonos az influenza kezelése, illetve megelőzése esetén.


Ez az adag nem alkalmazható 40 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekek esetén!
40 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekek számára a 75 mg-os adagnál kisebb adagot kell készítenie.
Lásd lent.
2. lépés: Öntse az összes port a tálkába
Tartsa a 75 mg-os kapszulát függőlegesen egy tálka fölé és ollóval óvatosan vágja le a lekerekített végét.
Öntse az összes port a tálkába.
Legyen óvatos a porral, mivel irritálhatja a bőrét és a szemét.

3. lépés: Édesítse meg a port és adja be az adagot
Tegyen egy kis mennyiségű - legfeljebb egy teáskanálnyi - édes élelmiszert a tálkában lévő porhoz.
Ez a Segosana por keserű ízének elfedésére szolgál.
Keverje jól össze az elegyet.

Azonnal adja be a betegnek a tálka teljes tartalmát.
Ha a tálkában marad valamennyi elegy, egy kis mennyiségű vízzel öblítse át a tálkát és mindet itassa meg a beteggel.
Ismételje meg ezt a folyamatot minden alkalommal, amikor a gyógyszert be kell adnia.
1 évesnél fiatalabb csecsemők és 40 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekek
Egy egyszeri kisebb adag elkészítéséhez az alábbiak szükségesek:
egy 75 mg-os Segosana kapszula
éles olló
két darab kisméretű tálka
egy nagyméretű szájfecskendő a víz kiméréséhez - 5 ml-es vagy 10 ml-es fecskendő
egy kisméretű szájfecskendő, 0,1 ml-es beosztással, az adag beadásához
teáskanál (5 ml-es kanál)
víz
édes élelmiszer a Segosana keserű ízének elfedésére.
Például: csokoládé- vagy cseresznyeszirup és desszertöntetek, például karamell- vagy tejkaramellöntet. Cukros vizet is készíthet: keverjen össze egy teáskanálnyi vizet háromnegyed (3/4) teáskanálnyi cukorral.
1. lépés: Öntse az összes port egy tálkába
Tartson egy 75 mg-os kapszulát függőlegesen az egyik tálka fölé, és ollóval óvatosan vágja le a lekerekített végét. Legyen óvatos a porral, mivel irritálhatja a bőrét és a szemét. Öntse az összes port a tálkába, függetlenül attól, hogy mekkora adagot kell elkészítenie.
Az adag azonos az influenza kezelése, illetve megelőzése esetén.

2. lépés: Adjon hozzá vizet a gyógyszer feloldásához
A nagyobb szájfecskendőbe szívjon fel 12,5 ml vizet.
Adja hozzá a vizet a tálkában lévő porhoz.

Keverje az elegyet teáskanállal kb. 2 percig.

Ne aggódjon, ha nem oldódik fel az összes por. A gyógyszer egyes segédanyagai nem oldódnak fel.
3. lépés: Gyermeke testtömege alapján határozza meg a pontos mennyiséget
Keresse meg gyermeke testtömegét a táblázat bal oldalán.
A táblázat jobb oldali oszlopa mutatja, hogy mennyit kell felszívnia a szuszpenzióból.
1 évesnél fiatalabb csecsemők (beleértve az időre született újszülötteket is)

1 éves vagy annál idősebb, 40 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekek


4. lépés: Szívja fel a szuszpenziót
Bizonyosodjon meg arról, hogy megfelelő méretű szájfecskendőt használ.
Az első tálkából szívja fel a szájfecskendőbe a folyadékelegy pontos mennyiségét.
Óvatosan szívja fel, nehogy légbuborékok kerüljenek bele.
A pontos adagot óvatosan fecskendezze bele a második tálkába.

5. lépés: Édesítse meg és adja be a gyermeknek
Tegyen egy kis mennyiségű - legfeljebb egy teáskanálnyi - édes élelmiszert a második tálkába.
Ez a Segosana keserű ízének elfedésére szolgál.
Keverje jól össze az édes élelmiszert és a Segosana szuszpenziót.

Azonnal adja be a gyermekének a második tálka teljes tartalmát (az édes élelmiszerrel elkevert Segosana szuszpenziót).
Ha a második tálkában marad valami, egy kis mennyiségű vízzel öblítse át a tálkát és mindet itassa meg a gyermekkel. Azoknak a gyermekeknek, akik nem tudnak tálkából inni az így kapott folyadék kanállal vagy cumisüveggel beadható.
Adjon a gyermekének valamilyen innivalót.
Az első tálkában megmaradt szuszpenziót dobja ki.
Ismételje meg ezt a folyamatot minden alkalommal, amikor a gyógyszert be kell adnia.
Kiszerelés: 10x PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-23663/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.
    • Hatóanyag: oseltamivir
    • ATC: Oseltamivir
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.