RENITEC 10 mg tabletta

RENITEC 10 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Renitec és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Renitec az enalapril-maleátnak nevezett hatóanyagot tartalmazza, mely az angiotenzin-konvertáló enzimgátló (ACE-gátló) megnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Renitec-et az alábbiak esetén alkalmazzák:
- magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére
- szívelégtelenség (a szívműködés gyengülése) kezelésére. A kezelés csökkentheti a kórházi kezelések számát, és néhány betegnek meghosszabbítja az életét.
- a szívelégtelenség tüneteinek megelőzésére. E tünetek közé tartoznak: légszomj, könnyű fizikai igénybevételt, pl. sétát követő fáradtság, vagy boka- és lábduzzanat.
Ez a gyógyszer az erek tágításán keresztül hat, mely csökkenti a vérnyomást. A gyógyszer általában egy órán belül hatni kezd és a hatás legalább 24 óráig tart. Néhány betegnél a vérnyomásra gyakorolt legjobb hatás eléréséhez több hetes kezelésre van szükség.
2. Tudnivalók a Renitec alkalmazása előtt
Ne szedje a Renitec-et:
- ha allergiás az enalapril-maleátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek korábban allergiás reakciója volt erre vagy más hasonló (az ACE-gátlók közé tartozó) gyógyszerre.
- ha Önnél bármikor az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanata lépett fel, mely nyelési vagy légzési nehézséget okozott (angioödéma) örökletes vagy ismeretlen eredetű okból.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Renitec-et/lásd a "Terhesség" című részt.)
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt elkezdi szedni a Renitec-et, ha
- Ön szívbetegségben szenved.
- Önnek az agyi ereket érintő betegsége van.
- Ön vérképzőszervi megbetegedésben szenved, pl. alacsony fehérvérsejtszám vagy fehérvérsejtek hiánya (neutropénia/agranulocitózis), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), illetve csökkent vörösvértestszám (anémia).
- Önnek májbetegsége van.
- Önnek vesebetegsége van (vagy veseátültetésen esett át). Ezek a vér káliumszintjének emelkedését eredményezhetik, amely súlyos lehet. Kezelőorvosának esetleg módosítania kell az Ön által szedett Renitec adagját vagy figyelemmel kell kísérnie a vér káliumszintjét.
- Ön dialízis-kezelésben részesül.
- ha a közelmúltban erős hányás vagy súlyos hasmenés lépett fel Önnél.
- ha Ön sószegény diétát tart, káliumpótlókat, káliumspóroló készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed.
- ha Ön elmúlt 70 éves.
- ha Ön cukorbeteg. Az alacsony vércukorszint kiszűrése érdekében vércukorszintjét szigorú megfigyelés alatt kell tartani, főként a kezelés első hónapja során. A vér káliumszintje szintén megemelkedhet.
- ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ACE-gátlókra adott ilyen típusú reakciók fellépésének.
- ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).
- Önnek kollagén vaszkuláris betegsége van (pl. lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), az immunrendszert gyengítő kezelésben részesül, az allopurinol vagy prokainamid nevű gyógyszereket, illetve ezek bármely kombinációját szedi.
- Ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Renitec-et" pontban szereplő információkat.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A gyógyszer szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).
Tudnia kell, hogy ez a gyógyszer fekete bőrű betegeknél kevésbé hatásosan csökkenti a vérnyomást a nem fekete bőrű betegekhez képest.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha Ön orvosi beavatkozás előtt áll
Ha Ön az alábbi beavatkozások bármelyike előtt áll, közölje kezelőorvosával, hogy Renitec-et szed:
- bármilyen műtét vagy érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is).
- ha az LDL-aferézis néven ismert kezelésben fog részesülni, mely eltávolítja a koleszterint a vérből.
- ha deszenzibilizáló kezelést kap, hogy csökkenjenek a méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, a beavatkozás előtt beszéljen kezelőorvosával vagy fogorvosával.
Egyéb gyógyszerek és a Renitec
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket is. Erre azért van szükség, mert a Renitec befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását és egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Renitec hatását. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) vagy aliszkiren (lásd még a "Ne szedje a Renitec-et" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt.)
- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. béta-blokkolók), vízhajtók (diuretikumok),
- káliumtartalmú gyógyszerek (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is)
- cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek (beleértve a szájon át szedhető antidiabetikumokat és az inzulint)
- lítium (egyes depressziófajták kezelésére használt gyógyszer)
- depresszió kezelésére használt, "triciklikus antidepresszánsok" néven ismert gyógyszerek
- mentális problémákra használt, "antipszichotikumok" néven ismert gyógyszerek
- bizonyos köhögés és meghűlés elleni, valamint testsúlycsökkentő gyógyszerek, melyek a "szimpatomimetikumok" néven ismert hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák
- bizonyos fájdalomcsillapító vagy az artritisz kezelésére használt gyógyszerek, beleértve az aranyterápiát
- mTOR gátló gyógyszer (pl.: temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz), mivel az együttes alkalmazás megemelheti az angioödémának nevezett allergiás reakció kockázatát
- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, beleértve a COX-2 gátlókat (gyulladások csökkentésére és fájdalom csillapítására használt gyógyszerek)
- acetilszalicilsav
- vérrögök feloldására használt gyógyszerek (trombolitikumok)
- alkohol.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a Renitec szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Renitec egyidejű bevétele étellel itallal
A Renitec bevehető étellel együtt, illetve az étkezésektől függetlenül is. A Renitec-et legtöbben egy pohár vízzel veszik be.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Renitec helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Renitec szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni a Renitec-et a 3. terhességi hónap után sem, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a gyógyszert a terhesség harmadik hónapja után szedi.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A gyógyszer szedésének ideje alatt újszülöttek (a születést követő első hetekben) - és különösen a koraszülöttek - szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a gyógyszer szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer szedése alatt szédülhet vagy álmosságot érezhet. Ha ez bekövetkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen semmilyen munkaeszközt vagy gépet.
A Renitec laktózt tartalmaz
A Renitec laktózt tartalmaz, mely egy cukorfajta. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Renitec-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa a gyógyszer szedését, ameddig azt az orvos rendelte.
- Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.
Magas vérnyomás
- A kezdő adag a legtöbb betegnél napi egyszeri 5 - 20 mg.
- Néhány betegnek alacsonyabb kezdő adagra lehet szüksége.
- A hosszú távon általában használt adag napi egyszeri 20 mg.
- A hosszú távon használt legnagyobb adag napi egyszeri 40 mg.
Szívelégtelenség
- A kezdő adag általában napi egyszeri 2,5 mg.
- Orvosa ezt a mennyiséget fokozatosan fogja emelni, amíg el nem éri az Ön számára megfelelő adagot.
- A hosszú távon általában használt adag napi 20 mg, egyszerre vagy két részletben szedve.
- A hosszú távon használt legnagyobb adag napi 40 mg, két részletben szedve.
Vesebetegek
A gyógyszer adagolása az Ön veseműködésétől függően változik:
- közepesen súlyos vesebetegség - napi 5 - 10 mg
- súlyos vesebetegség - napi 2,5 mg
- ha Ön dialízis kezelésben részesül - napi 2,5 mg. A dialízismentes napokon az adagolás változhat, attól függően, hogy milyen alacsony a vérnyomása.
Idős betegek
A megfelelő adagolást kezelőorvosa fogja meghatározni az Ön veseműködése alapján.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A magas vérnyomásban szenvedő gyermekeknél Renitec használatával kapcsolatban szerzett tapasztalatok korlátozottak. Amennyiben a gyermek le tudja nyelni a tablettákat, az adagolást a gyermek testsúlya és vérnyomása alapján kell meghatározni. Az általában használt kezdő adagok a következők:
- 20 - 50 kg - napi 2,5 mg
- 50 kg felett - napi 5 mg.
Az adagolás a gyermek igényeitől függően változhat:
- 20 - 50 kg testsúlyú gyermekeknél legfeljebb napi 20 mg alkalmazható
- 50 kg testsúly feletti gyermekeknél legfeljebb napi 40 mg alkalmazható.
A gyógyszer nem javasolt újszülötteknek (a születést követő első hetekben) és vesebetegségben szenvedő gyermekeknek.
Ha az előírtnál több Renitec-et vett be
Ha az előírtnál több Renitec-et vett be, forduljon azonnal kezelőorvosához vagy menjen be egy kórházba. Vigye magával a gyógyszer dobozát is. Az alábbi tünetek léphetnek fel: szédelgés vagy szédülés. Ezek a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatt következhetnek be.
Ha elfelejtette bevenni a Renitec-et
- Ha elfelejt bevenni egy tablettát, ne pótolja a kihagyott adagot.
- A szokásos módon vegye be a következő adagot.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Renitec szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak kezelőorvosa erre nem utasítja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel a gyógyszer szedése mellett:
A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba a Renitec szedését, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:
- arca, ajka, nyelve vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
- keze, lábfeje vagy bokája megduzzad.
- csalánkiütés jelentkezik.
Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának. Ha a fentiek közül bármelyik bekövetkezik, hagyja abba a Renitec szedését és azonnal forduljon orvoshoz.
A gyógyszer szedésének megkezdésekor Ön szédelgést vagy szédülést tapasztalhat. Amennyiben ez bekövetkezik, segíthet, ha lefekszik. E tüneteket a vérnyomás csökkenése okozza, és a gyógyszer szedésének folytatásával javulás mutatkozik majd. Ha aggódik emiatt, forduljon kezelőorvosához.
Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- szédülés, gyengeség vagy hányinger
- homályos látás
- köhögés.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- alacsony vérnyomás hatására kialakuló szédülés, megváltozott szívritmus, szapora szívverés, angina vagy mellkasi fájdalom
- fejfájás, depresszió, ájulás, megváltozott ízérzékelés
- légszomj
- hasmenés, hasfájás
- fáradtság
- kiütések, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók
- magas káliumszint a vérben, megemelkedett kreatininszint a vérben (általában mindkettő vérvizsgálattal mutatható ki).
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- kipirulás
- hirtelen vérnyomáscsökkenés
- gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitáció)
- szívroham (mely bizonyos magas kockázatú - a szív vagy az agy véráramlási zavaraiban szenvedő - betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt lép fel)
- sztrók (mely magas kockázatú betegeknél lép fel, valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt)
- vérszegénység (anémia, ide értve az aplasztikus és hemolitikus anémiát)
- zavartság, álmatlanság vagy álmosság, idegesség
- bőrbizsergés vagy -zsibbadás
- (forgó jellegű) szédülés
- fülcsengés (tinnitusz)
- orrfolyás, torokfájás vagy rekedtség
- asztmával összefüggő mellkasi szorító érzés
- az emésztés lelassulása a belekben (ileusz), hasnyálmirigy-gyulladás
- hányás, gyomorrontás, székrekedés, anorexia
- gyomor-irritáció, szájszárazság, fekély
- izomgörcsök
- a vesefunkció beszűkülése, veseelégtelenség
- fokozott izzadás
- viszketés vagy csalánkiütés
- hajhullás
- általános rossz közérzet, láz
- impotencia
- magas fehérjeszint a vizeletben (vizeletvizsgálattal mutatható ki)
- alacsony vércukor- vagy vérnátrium-szint, magas vérkarbamid-szint (mindegyik vérvizsgálattal mutatható ki)
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Raynaud-jelenség, ahol a rossz vérkeringés következtében a kezek és lábak nagyon hidegek lehetnek és elfehéredhetnek
- a vér összetételének megváltozása, pl. alacsonyabb fehérvérsejtszám és vörösvértestszám, alacsonyabb hemoglobinszint, alacsonyabb vérlemezkeszám
- csontvelő-depresszió
- a nyaki, hónalji vagy ágyéki nyirokmirigyek duzzanata
- autoimmun megbetegedések
- rendellenes álmok vagy alvászavar
- folyadék vagy egyéb váladék összegyűlése a tüdőkben (röntgennel kimutatható)
- gyulladás az orrban
- a tüdők gyulladásos megbetegedése, mely légzési nehézséget okoz (tüdőgyulladás)
- az orcák, az íny, a nyelv, az ajkak és a torok gyulladása
- csökkent vizeletmennyiség
- céltáblára hasonlító bőrkiütések (eritéma multiforme)
- Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (súlyos bőrbetegség, melynek tünetei a bőr bevörösödése és hámlása, hólyagos vagy száraz bőrelváltozások), exfoliatív dermatitisz/eritroderma (a bőr felhólyagosodásával vagy hámlásával járó súlyos bőrkiütés), pemfigusz (vízzel teli apró hólyagok a bőrön)
- máj- vagy epehólyagproblémák, pl. alacsonyabb májfunkciós értékek, májgyulladás, sárgaság (a bőr vagy a szemek besárgulása), a májenzimek vagy bilirubin magasabb szintjei (vérvizsgálattal mutatható ki)
- a mellek megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia).
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- duzzanat a belekben (intesztinális angioödéma)
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- az antidiuretikus hormon túltermelődése, mely folyadék-visszatartást okoz és gyengeséget, fáradtságot vagy zavarodottságot eredményez
- Jelentésre került egy összetett mellékhatás, mely az alábbi tünetekből néhányat vagy mindet magában foglalhatja: láz, az erek gyulladása (szeroszitisz/vaszkulitisz), izomfájdalom (mialgia/mioszitisz), ízületi fájdalom (artralgia/artritisz). Előfordulhatnak kiütések, túlérzékenység a napfényre vagy egyéb bőrelváltozások.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Renitec-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A Renitec legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Renitec?
- A készítmény hatóanyaga az enalapril-maleát (2,5 mg, 5 mg, 10 mg vagy 20 mg tablettánként).
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (99 mg a 2,5 mg-os tablettában, 198 mg az 5 mg-os tablettában, 164 mg a 10 mg-os tablettában, 154 mg a 20 mg-os tablettában), nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő, hidegen duzzadó keményítő, magnézium-sztearát. A 10 mg-os tabletta vörös vas-oxidot (E172), míg a 20 mg-os tabletta vörös vas-oxidot (E172) és sárga vas-oxidot (E172) is tartalmaz.
Milyen a Renitec külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
2,5 mg tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalán "MSD 14" kódjelzéssel. Törési felülete fehér színű.
5 mg tabletta: fehér, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 712" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete fehér színű.
10 mg tabletta: hús színű, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 713" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete hús színű.
20 mg tabletta: barack színű, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 714" kódjelzéssel, másik oldalán bemetszéssel. Törési felülete barack színű.
A Renitec 2,5 mg, 5 mg, 10 mg és 20 mg tabletták 28 tablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4198/03
RENITEC 10 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Organon Hungary
  • Hatóanyag: enalapril
  • ATC: Enalapril
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 569 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: