IRBESARTAN SANDOZ 150 mg filmtabletta

IRBESARTAN SANDOZ 150 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA AZ ANGIOTENZIN-II RECEPTOR GÁTLÓKNAK NEVEZETT GYÓGYSZEREK CSOPORTJÁBA TARTOZIK. AZ ANGIOTENZIN-II EGY A SZERVEZETBEN TERMELŐDŐ ANYAG, AMELY A VÉREREK KÖTŐHELYEIHEZ KAPCSOLÓDVA ÉRÖSSZEHÚZÓDÁST IDÉZ ELŐ. ENNEK KÖVETKEZTÉBEN MEGEMELKEDIK A VÉRNYOMÁS. AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA MEGAKADÁLYOZZA, HOGY AZ ANGIOTENZIN-II AZ EREK KÖTŐDÉSI HELYEIHEZ KAPCSOLÓDJON, AMI AZ EREK ELERNYEDÉSÉHEZ ÉS A VÉRNYOMÁS CSÖKKENÉSÉHEZ VEZET. AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA LASSÍTJA A VESEMŰKÖDÉS ROMLÁSÁT A MAGAS VÉRNYOMÁSBAN ÉS A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEKNÉL.
AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTÁT A KÖVETKEZŐKRE HASZNÁLJÁK FELNŐTT BETEGEKNÉL:
- A MAGAS VÉRNYOMÁS (ESSZENCIÁLIS HIPERTÓNIA) KEZELÉSÉRE
- A VESE VÉDELMÉRE MAGAS VÉRNYOMÁSOS ÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEKNÉL, AMENNYIBEN LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEKKEL IGAZOLTÁK A VESEMŰKÖDÉS KÁROSODÁSÁT.
2. TUDNIVALÓK AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

NE SZEDJE AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTÁT
- HA ALLERGIÁS AZ IRBEZARTÁNRA VAGY A GYÓGYSZER BÁRMELY (6. PONTBAN FELSOROLT) EGYÉB ÖSSZETEVŐJÉRE
- HA TÖBB MINT 3 HÓNAPJA TERHES. (AZONBAN A TERHESSÉG KORAI SZAKASZÁBAN IS JOBB KERÜLNI AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA ALKALMAZÁSÁT - LÁSD "TERHESSÉG" CÍMŰ RÉSZT)
- HA CUKORBETEGSÉGBEN SZENVED VAGY VESEKÁROSODÁSA VAN ÉS ALISZKIRENNEL KEZELIK (AMI UGYANCSAK A MAGAS VÉRNYOMÁS KEZELÉSÉRE SZOLGÁLÓ GYÓGYSZER)
FIGYELMEZTETÉSEK ÉS ÓVINTÉZKEDÉSEK
AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT BESZÉLJEN KEZELŐORVOSÁVAL, AMENNYIBEN AZ ALÁBBIAK ÉRVÉNYESEK ÖNRE:
- HA SÚLYOS HÁNYÁSSAL VAGY HASMENÉSSEL JÁRÓ ÁLLAPOTBAN SZENVED,
- HA ÖN VESEBETEG,
- HA ÖN SZÍVBETEG,
- HA AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTÁT A CUKORBETEGSÉG ÁLTAL ELŐIDÉZETT VESEBETEGSÉG MIATT KAPJA. EBBEN AZ ESETBEN ORVOSA RENDSZERES VÉRVIZSGÁLATOKAT VÉGEZHET, FŐKÉNT A VÉR KÁLIUMSZINTJÉT FOGJA ELLENŐRIZNI A KÁROSODOTT VESEMŰKÖDÉS MIATT,
- HA OPERÁCIÓT (SEBÉSZETI MŰTÉTI BEAVATKOZÁST) TERVEZNEK ÖNNÉL VAGY ALTATÁSBAN/ÉRZÉSTELENÍTÉSBEN FOGJÁK RÉSZESÍTENI.
- HA ALISZKIRENT SZED.

FELTÉTLENÜL KÖZÖLJE ORVOSÁVAL, HA ÚGY GONDOLJA, HOGY TERHES, VAGY TERHES LEHET. AZ IRBESARTAN SANDOZ SZEDÉSE A KORAI TERHESSÉG IDŐSZAKÁBAN NEM AJÁNLOTT. NEM SZABAD SZEDNI A GYÓGYSZERT, HA TÖBB, MINT 3 HÓNAPJA TERHES, MINTHOGY SÚLYOS KÁROKAT OKOZHAT A MAGZATNAK, HA A TERHESSÉGNEK EBBEN A SZAKASZÁBAN SZEDI (LÁSD A "TERHESSÉG" CÍMŰ RÉSZT).

GYERMEKEK ÉS SERDÜLŐK:
EZ A GYÓGYSZER NEM ALKALMAZHATÓ GYERMEKEK ÉS SERDÜLŐKORÚAK ESETÉN, MIVEL BIZTONSÁGOSSÁGÁT ÉS HATÁSOSSÁGÁT EBBEN A KORCSOPORTBAN MÉG NEM IGAZOLTÁK TELJESEN.
EGYÉB GYÓGYSZEREK ÉS AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA
FELTÉTLENÜL TÁJÉKOZTASSA KEZELŐORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT A JELENLEG VAGY NEMRÉGIBEN SZEDETT VALAMINT SZEDNI TERVEZETT EGYÉB GYÓGYSZEREIRŐL.
ELŐFORDULHAT, HOGY KEZELŐORVOSÁNAK MEG KELL VÁLTOZTATNIA GYÓGYSZERE ADAGJÁT, VAGY EGYÉB ÓVINTÉZKEDÉSEKET KELL TENNIE AMENNYIBEN ÖN ALISZKIRENT SZED.
VÉRVIZSGÁLATOK SZÜKSÉGESEK, HA AZ ALÁBBIAKAT SZEDI:
- KÁLIUMPÓTLÓK,
- KÁLIUMOT TARTALMAZÓ SÓPÓTLÓ KÉSZÍTMÉNYEK,
- KÁLIUM-VISSZATARTÓ GYÓGYSZEREK (PL. BIZONYOS VÍZHAJTÓK),
- LÍTIUM TARTALMÚ GYÓGYSZEREK
HA BIZONYOS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓKAT, AZ ÚGYNEVEZETT NEM SZTEROID GYULLADÁSGÁTLÓKAT SZED, AZ IRBEZARTÁN HATÁSA CSÖKKENHET.

AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA EGYIDEJŰ ALKALMAZÁSA ÉTELLEL ÉS ITALLAL
AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA BEVEHETŐ ÉTKEZÉSKOR VAGY ATTÓL FÜGGETLENÜL IS.

TERHESSÉG ÉS SZOPTATÁS

TERHESSÉG
FELTÉTLENÜL KÖZÖLJE ORVOSÁVAL, HA ÚGY GONDOLJA, HOGY TERHES, VAGY TERHES LEHET. AZ ORVOS AZT FOGJA TANÁCSOLNI ÖNNEK, HOGY HAGYJA ABBA A GYÓGYSZER SZEDÉSÉT, MIELŐTT TEHERBE ESIK, VAGY AHOGY MEGTUDJA, HOGY TERHES ÉS HOGY AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA HELYETT EGY MÁSIK GYÓGYSZERT KEZDJEN EL SZEDNI. AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA SZEDÉSE NEM AJÁNLOTT A KORAI TERHESSÉG IDŐSZAKÁBAN. NEM SZABAD SZEDNI AZ IRBESARTAN SANDOZ-T A 3. TERHESSÉGI HÓNAP UTÁN, MERT SÚLYOS KÁROKAT OKOZHAT A MAGZATNAK.

SZOPTATÁS
KÖZÖLJE ORVOSÁVAL, AMENNYIBEN SZOPTAT, VAGY EL SZERETNÉ KEZDENI A SZOPTATÁST. AZ IRBESARTAN SANDOZ ALKALMAZÁSA NEM JAVASOLT SZOPTATÓ ANYÁKNAK. AMENNYIBEN SZOPTATNI SZERETNE, KEZELŐORVOSA MÁSIK KÉSZÍTMÉNYT VÁLASZTHAT AZ ÖN SZÁMÁRA, KÜLÖNÖSEN ABBAN AZ ESETBEN, HA GYERMEKE ÚJSZÜLÖTT VAGY KORASZÜLÖTT.
A KÉSZÍTMÉNY HATÁSAI A GÉPJÁRMŰVEZETÉSHEZ ÉS A GÉPEK KEZELÉSÉHEZ SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEKRE
A KÉSZÍTMÉNYNEK A GÉPJÁRMŰVEZETÉSHEZ ÉS GÉPEK KEZELÉSÉHEZ SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEKET BEFOLYÁSOLÓ HATÁSAIT NEM VIZSGÁLTÁK. AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA VALÓSZÍNŰLEG NEM BEFOLYÁSOLJA A GÉPJÁRMŰVEZETÉSHEZ ÉS A GÉPEK KEZELÉSÉHEZ SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEKET. A VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ KEZELÉS ALATT AZONBAN SZÉDÜLÉS VAGY KIMERÜLTSÉG ELŐFORDULHAT. AMENNYIBEN EZEKET TAPASZTALJA, BESZÉLJEN ORVOSÁVAL, MIELŐTT ILYEN TEVÉKENYSÉGEKBE FOGNA.
AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA LAKTÓZT TARTALMAZ. AMENNYIBEN KEZELŐORVOSA KORÁBBAN MÁR FIGYELMEZTETTE ÖNT, HOGY BIZONYOS CUKROKRA (PL.: LAKTÓZ) ÉRZÉKENY, KERESSE FEL ORVOSÁT, MIELŐTT ELKEZDI SZEDNI EZT A GYÓGYSZERT.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTÁT

AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTÁT MINDIG AZ ORVOS ÁLTAL ELMONDOTTAKNAK MEGFELELŐEN SZEDJE. AMENNYIBEN NEM BIZTOS AZ ADAGOLÁST ILLETŐEN, KÉRDEZZE MEG ORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT.
AZ ALKALMAZÁS MÓDJA
AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA SZÁJON ÁT ALKALMAZANDÓ. A TABLETTÁKAT ELEGENDŐ MENNYISÉGŰ (PL.: EGY POHÁR VÍZZEL) NYELJE LE. AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA BEVEHETŐ ÉTELLEL VAG ANÉLKÜL. PRÓBÁLJA MEG MINDEN NAP UGYANABBAN AZ IDŐPONTBAN BEVENNI A GYÓGYSZERT. FONTOS, HOGY ADDIG FOLYTASSA A TABLETTÁK SZEDÉSÉT, MÍG AZ ORVOS MÁSKÉPPEN NEM RENDELI.

- ALKALMAZÁS MAGASVÉRNYOMÁS-BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEK KEZELÉSE ESETÉN
- A KÉSZÍTMÉNY SZOKÁSOS ADAGJA NAPONTA EGYSZER 150 MG. AZ ADAG KÉSŐBB NAPI EGYSZER 300 MG-RA EMELHETŐ VÉRNYOMÁSÁTÓL FÜGGŐEN.
- ALKALMAZÁS VESEBETEGSÉGGEL JÁRÓ MAGASVÉRNYOMÁS-BETEGSÉGBEN ÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEK ESETÉN
- 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGBEN SZENVEDŐ MAGAS VÉRNYOMÁSOS BETEGEKNÉL A JAVASOLT FENNTARTÓ ADAG 300 MG NAPONTA EGYSZER A TÁRSULT VESEBETEGSÉG KEZELÉSÉRE.
- AZ ORVOS, KÜLÖNÖSEN A KEZELÉS KEZDETÉN, ALACSONYABB ADAGOT JAVASOLHAT BIZONYOS BETEGEK, PL. A MŰVESE (HEMODIALÍZIS) KEZELÉSBEN RÉSZESÜLŐK VAGY A 75 ÉV FELETTIEK SZÁMÁRA.
- A MAXIMÁLIS VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ HATÁST A KEZELÉS KEZDETÉTŐL SZÁMÍTOTT 4-6 HÉT MÚLVA KELL ELÉRNI.
- ALKALMAZÁS GYERMEKEKNÉL ÉS SERDÜLŐKNÉL
- AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA NEM ADHATÓ GYERMEKEKNEK ÉS 18 ÉV ALATTI SERDÜLŐKNEK. AMENNYIBEN GYERMEK NYEL LE TABLETTÁKAT, AZONNAL ÉRTESÍTSE AZ ORVOST.
- HA AZ ELŐÍRTNÁL TÖBB IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTÁT VETT BE:
- HA VÉLETLENÜL TÖBB TABLETTÁT VETT BE AZONNAL LÉPJEN KAPCSOLATBA KEZELŐORVOSÁVAL.

- HA ELFELEJTETTE BEVENNI AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTÁT:
- HA VÉLETLENÜL ELFELEJTI BEVENNI A NAPI ADAGJÁT, A SZOKÁSOS IDŐBEN VEGYE BE A KÖVETKEZŐ ADAGOT. NE VEGYEN BE KÉTSZERES ADAGOT AZ ELFELEJTETT ADAG PÓTLÁSÁRA.
- HA BÁRMILYEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN A KÉSZÍTMÉNY ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN, KÉRDEZZE MEG ORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT.

- 4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

- MINT MINDEN GYÓGYSZER, ÍGY EZ A GYÓGYSZER IS OKOZHAT MELLÉKHATÁSOKAT, AMELYEK AZONBAN NEM MINDENKINÉL JELENTKEZNEK.
- A MELLÉKHATÁSOK NÉMELYIKE OLYAN SÚLYOS LEHET, HOGY ORVOSI ELLÁTÁST IGÉNYEL.
- AKÁRCSAK MÁS HASONLÓ GYÓGYSZEREKNÉL, AZ IRBEZARTÁN SZEDÉSE SORÁN IS JELENTKEZHETNEK RITKÁN ALLERGIÁS BŐRREAKCIÓK (KIPIRULÁS, CSALÁNKIÜTÉS), TOVÁBBÁ AZ ARCRA, AJKAKRA ÉS/VAGY NYELVRE KITERJEDŐ VIZENYŐ.
- HA ÖNNÉL IS JELENTKEZNEK EZEK A TÜNETEK, VAGY ÚGY ÉRZI, HOGY NEHEZEN LÉLEGZIK, HAGYJA ABBA AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA SZEDÉSÉT ÉS AZONNAL FORDULJON ORVOSHOZ
- AZ IRBEZARTÁNNAL KEZELT BETEGEK KÖRÉBEN VÉGZETT KLINIKAI VIZSGÁLATOK SORÁN AZ ALÁBBI MELLÉKHATÁSOKRÓL SZÁMOLTAK BE
- NAGYON GYAKORI MELLÉKHATÁSOK (10-BŐL TÖBB MINT 1 BETEGET ÉRINT)
- HA ÖN MAGAS VÉRNYOMÁSBAN ÉS VESEBETEGSÉGGEL EGYÜTT JÁRÓ, 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGBEN SZENVED, A VÉRVIZSGÁLATI EREDMÉNYEK MAGASABB KÁLIUMSZINTET MUTATHATNAK.
- GYAKORI MELLÉKHATÁSOK (100-BÓL 1-10 BETEGET ÉRINT)
- SZÉDÜLÉS, ÉMELYGÉS/HÁNYÁS, KIMERÜLTSÉG ÉS EGY AZ IZMOK, ILLETVE A SZÍVIZOM MŰKÖDÉSÉT JELZŐ ENZIM (A KREATININ-KINÁZ ENZIM) EMELKEDETT SZINTJÉT MUTATÓ VÉRVIZSGÁLATI EREDMÉNYEK. MAGAS VÉRNYOMÁSBAN ÉS VESEBETEGSÉGGEL EGYÜTT JÁRÓ, 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEKNÉL FEKVŐ VAGY ÜLŐ HELYZETBŐL VALÓ FELÁLLÁSKOR BEKÖVETKEZŐ SZÉDÜLÉSRŐL, FEKVŐ VAGY ÜLŐ HELYZETBŐL VALÓ FELÁLLÁSKOR JELENTKEZŐ ALACSONY VÉRNYOMÁSRÓL, ÍZÜLETI, ILLETVE IZOMFÁJDALOMRÓL, ÉS A VÖRÖSVÉRSEJTEKBEN LÉVŐ EGYIK FEHÉRJE (HEMOGLOBIN) CSÖKKENT SZINTJÉRŐL UGYANCSAK BESZÁMOLTAK.
- NEM GYAKORI MELLÉKHATÁSOK (1 000-BŐL 1-10 BETEGET ÉRINT)
SZAPORA SZÍVVERÉS, BŐRPÍR, KÖHÖGÉS, HASMENÉS, GYOMORRONTÁS/GYOMORÉGÉS, SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAR, (A SZEXUÁLIS TELJESÍTŐKÉPESSÉG TERÉN JELENTKEZŐ PROBLÉMÁK), MELLKASI FÁJDALOM.

BIZONYOS MELLÉKHATÁSOKAT AZ IRBEZARTÁN FORGALOMBA HOZATALA ÓTA JELENTETTEK, AMELYEK ELŐFORDULÁSI GYAKORISÁGA AZONBAN NEM ISMERT. EZEK A MELLÉKHATÁSOK A KÖVETKEZŐK: FORGÓ JELLEGŰ SZÉDÜLÉS, FEJFÁJÁS, ÍZÉRZÉSZAVAR, FÜLCSENGÉS, IZOMGÖRCSÖK, IZMOKBAN ÉS ÍZÜLETEKBEN JELENTKEZŐ FÁJDALOM, KÓROS MÁJFUNKCIÓK, EMELKEDETT KÁLIUMSZINT A VÉRBEN, VESEMŰKÖDÉS KÁROSODÁSA, A KIS EREK, FŐKÉNT A BŐR EREINEK GYULLADÁSA (EZT AZ ÁLLAPOTOT LEUKOCITOKLASZTIKUS VASZKULÍTISZNEK NEVEZIK). SÁRGASÁGRÓL (A BŐR ÉS/VAGY A SZEMFEHÉRJE SÁRGÁS ELSZÍNEZŐDÉSE) IS BESZÁMOLTAK NEM GYAKORI ELŐFORDULÁSSAL.

HA ÖNNÉL BÁRMILYEN MELLÉKHATÁS JELENTKEZIK, TÁJÉKOZTASSA KEZELŐORVOSÁT VAGY GYÓGYSZERÉSZÉT!
EZ A BETEGTÁJÉKOZTATÓBAN FEL NEM SOROLT BÁRMILYEN LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSRA IS VONATKOZIK.
A MELLÉKHATÁSOKAT KÖZVETLENÜL A HATÓSÁG RÉSZÉRE IS BEJELENTHETI AZ V. FÜGGELÉKBEN TALÁLHATÓ ELÉRHETŐSÉGEKEN KERESZTÜL.
A MELLÉKHATÁSOK BEJELENTÉSÉVEL ÖN IS HOZZÁJÁRULHAT AHHOZ, HOGY MINÉL TÖBB INFORMÁCIÓ ÁLLJON RENDELKEZÉSRE A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN.
5. HOGYAN KELL AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTÁT TÁROLNI

A GYÓGYSZER GYERMEKEKTŐL ELZÁRVA TARTANDÓ!
A DOBOZON, A TARTÁLYON, VAGY A BUBORÉKCSOMAGOLÁSON FELTÜNTETETT LEJÁRATI IDŐ ("FELHASZNÁLHATÓ:", ILL. "FELH.:"JELZÉS) UTÁN NE SZEDJE EZT A GYÓGYSZERT. A LEJÁRATI IDŐ A MEGADOTT HÓNAP UTOLSÓ NAPJÁRA VONATKOZIK.
LEGFELJEBB 30 °C-ON TÁROLANDÓ.
A TARTÁLY ELSŐ FELNYITÁSA UTÁN 3 HÓNAPIG TÁROLHATÓ.
SEMMILYEN GYÓGYSZERT NE DOBJON A SZENNYVÍZBE VAGY HÁZTARTÁSI HULLADÉKBA.KÉRDEZZE MEG GYÓGYSZERÉSZÉT, HOGY MIT TEGYEN A MÁR NEM HASZNÁLT GYÓGYSZEREIVEL. EZEK AZ INTÉZKEDÉSEK ELŐSEGÍTIK A KÖRNYEZET VÉDELMÉT.
6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

MIT TARTALMAZ AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA
- A KÉSZÍTMÉNY HATÓANYAGA AZ IRBEZARTÁN. 75 MG, 150 MG VAGY 300 MG IRBEZARTÁNT TARTALMAZ FILMTABLETTÁNKÉNT.
- EGYÉB ÖSSZETEVŐK:
TABLETTA MAG
MIKROKRISTÁLYOS CELLULÓZ
LAKTÓZ-MONOHIDRÁT
KROSZKARMELLÓZ-NÁTRIUM
MAGNÉZIUM-SZTEARÁT,
VÍZMENTES KOLLOID SZILÍCIUM-DIOXID
HIPROMELLÓZ
TABLETTABEVONAT
HIPROMELLÓZ
HIDROXIPROLPILCELLULÓZ
MAKROGOL 6000
LAKTÓZ-MONOHIDRÁT
TITÁN-DIOXID (E 171)
TALKUM
MILYEN AZ IRBESARTAN SANDOZ FILMTABLETTA KÜLLEME ÉS MIT TARTALMAZ A CSOMAGOLÁS
AZ IRBESARTAN SANDOZ 75 MG FILMTABLETTA:
FEHÉR, OVÁLIS, MINDKÉT OLDALÁN DOMBORÚ FELÜLETŰ FILMTABLETTA, EGYIK OLDALÁN MÉLYNYOMÁSÚ "75" JELZÉSSEL, A MÁSIK OLDALÁN BEMETSZÉSSEL ELLÁTVA.
A BEMETSZÉS CSAK A LENYELÉS ELŐSEGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN A FILMTABLETTA KETTÉTÖRÉSÉRE, NEM PEDIG A FILMTABLETTA EGYENLŐ ADAGOKRA VALÓ OSZTÁSÁRA SZOLGÁL.
AZ IRBESARTAN SANDOZ 150 MG FILMTABLETTA:
FEHÉR, OVÁLIS, MINDKÉT OLDALÁN DOMBORÚ FELÜLETŰ FILMTABLETTA, EGYIK OLDALÁN MÉLYNYOMÁSÚ "150" JELZÉSSEL, MÁSIK OLDALÁN BEMETSZÉSSEL ELLÁTVA.
A BEMETSZÉS CSAK A LENYELÉS ELŐSEGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN A FILMTABLETTA KETTÉTÖRÉSÉRE, NEM PEDIG A FILMTABLETTA EGYENLŐ ADAGOKRA VALÓ OSZTÁSÁRA SZOLGÁL.
AZ IRBESARTAN SANDOZ 300 MG FILMTABLETTA:
FEHÉR, OVÁLIS, MINDKÉT OLDALÁN DOMBORÚ FELÜLETŰ FILMTABLETTA, EGYIK OLDALÁN MÉLYNYOMÁSÚ "300" JELZÉSSEL, MÁSIK OLDALÁN BEMETSZÉSSEL ELLÁTVA.
A BEMETSZÉS CSAK A LENYELÉS ELŐSEGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN A FILMTABLETTA KETTÉTÖRÉSÉRE, NEM PEDIG A FILMTABLETTA EGYENLŐ ADAGOKRA VALÓ OSZTÁSÁRA SZOLGÁL.
7, 10, 14, 20, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98 VAGY 100 DB FILMTABLETTA OPA/AL/PVC//AL VAGY PVC/PVDC//AL BUBORÉKCSOMAGOLÁSBAN ÉS DOBOZBAN
VAGY
56X1 DB ÉS 100X1 DB FILMTABLETTA OPA/AL/PVC//AL VAGY PVC/PVDC//AL ADAGONKÉNT PERFORÁLT BUBORÉKCSOMAGOLÁSBAN ÉS DOBOZBAN.
VAGY
100 DB VAGY 250 DB FILMTABLETTA CSAVAROS PP KUPAKKAL ELLÁTOTT HDPE TARTÁLYBAN ÉS DOBOZBAN.
NEM FELTÉTLENÜL MINDEGYIK KISZERELÉS KERÜL KERESKEDELMI FORGALOMBA.
Kiszerelés: 28x (opa/al/pvc//al) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21106/09
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: irbesartan
  • ATC: Irbesartan
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1093 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 28x (pvc/pvdc//al) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21106/10
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: irbesartan
  • ATC: Irbesartan
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1093Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 540 Ft
Kiszerelés: 30x (opa/al/pvc//al) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21106/11
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: irbesartan
  • ATC: Irbesartan
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)