DUACTAN 40 mg/5 mg filmtabletta

DUACTAN 40 mg/5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Duactan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Duactan két hatóanyagot tartalmaz: olmezartán-medoxomilt és amlodipint (amlodipin-bezilát formájában). Mindkét hatóanyag magasvérnyomás-betegség kezelésére szolgál.

- Az olmezartán-medoxomil az úgynevezett "angiotenzin II-receptor-antagonista" gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek az erek tágításával, az érfal simaizomzatának ellazítása révén csökkentik a vérnyomást.

- Az amlodipin az úgynevezett "kalciumcsatorna-blokkoló" gyógyszerek csoportjába tartozik. Az amlodipin gátolja a kalciumnak az érfalba történő beáramlását. Ez megakadályozza az erek szűkülését, ezáltal is csökkentve a vérnyomást.

Mindkét hatóanyag hatása hozzájárul a vérerek szűkülésének megakadályozásához, így az erek kitágulnak és a vérnyomás lecsökken.

A Duactan-t magasvérnyomás-betegség kezelésére alkalmazzák olyan betegeknél, akiknek a vérnyomása csak olmezartán-medoxomillel vagy csak amlodopinnel nem állítható be megfelelően.


2. Tudnivalók a Duactan szedése előtt

Ne szedje a Duactan-t:
 ha allergiás az olmezartán-medoxomilra, az amlodipinre vagy a kalciumcsatorna-blokkolók egy speciális csoportjára, a dihidropiridinekre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
Ha úgy gondolja, hogy allergiás lehet, forduljon kezelőorvosához, mielőtt elkezdené szedni a Duactan-t.
 ha több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Duactan-t, lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt.)
 ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap;
 ha súlyos májkárosodása van, ha nem megfelelő az epeelválasztása vagy az epe elvezetése az epehólyagból (például epekő miatt), vagy ha Ön sárgaságban szenved (sárgás elszíneződése van a bőrén és a szemein);
 ha nagyon alacsony a vérnyomása;
 ha szöveteinek vérellátása nem megfelelő, aminek tünete például az alacsony vérnyomás, a lassú pulzus, a felgyorsult szívverés (sokk, beleértve a kardiogén sokkot). A kardiogén sokk súlyos szívproblémák okozta sokkos állapotot jelent.
 ha a szívből a vér kiáramlása akadályozott. Ez akkor fordulhat elő, ha a szívből a vért elszállító ér (aorta) beszűkül (aortasztenózis).
 ha alacsony a szív verőtérfogata (mely légszomjban vagy a végtagok megduzzadásában nyilvánul meg) szívroham után (akut miokardiális infarktus).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Duactan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön a következő, magasvérnyomás-betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
- aliszkirén.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a "Ne szedje a Duactan-t" pontban szereplő információkat.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi betegségek valamelyikében szenved:
 vesebetegségek és veseátültetést követő állapotok,
 májbetegség,
 szívelégtelenség, vagy szívbillentyű-, illetve szívizomproblémák,
 súlyos hányás, hasmenés, nagy adag vízhajtóval (diuretikumokkal) történő kezelés vagy sószegény diéta esetén,
 a vér káliumszintjének megemelkedése esetén,
 mellékvesékkel (a vese feletti hormontermelő mirigyekkel) kapcsolatos problémák.

Keresse fel kezelőorvosát, ha súlyos, tartós hasmenést tapasztal, ami jelentős fogyást okoz. Orvosa kiértékeli az Ön tüneteit és dönt a további vérnyomáscsökkentő kezelésről.

Mint minden vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszer, ez a kezelés is a vérnyomás nagymértékű csökkenését okozhatja, ami a szív- vagy az agy vérátáramlási zavaraiban szenvedő betegeknél szívrohamhoz vagy sztrókhoz (agyi érkatasztrófa) vezethet. Kezelőorvosa ezért gondosan fogja ellenőrizni az Ön vérnyomását.

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Duactan szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).

Gyermekek és serdülők (18 évesnél fiatalabbak)
A Duactan nem ajánlott 18 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek.

Egyéb gyógyszerek és a Duactan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (antihipertenzívumok), mivel a Duactan hatása fokozódhat. Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Duactan-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Káliumpótlók, káliumtartalmú sópótlók, vízhajtók (diuretikumok) vagy heparin (véralvadásgátló; a vérrögök kialakulásának megelőzésére). Ezen gyógyszerek Duactan-nal egyidejűleg történő alkalmazása megnövelheti a kálium vérszintjét.
Lítium (hangulatbeli ingadozások és a depresszió bizonyos fajtáinak kezelésére szolgáló gyógyszer) Duactan-nal egyidejűleg történő alkalmazása fokozhatja a lítium toxicitását. Amennyiben lítiumot kell szednie, kezelőorvosa el fogja rendelni a lítium vérszintjének rendszeres mérését.
Nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok, a fájdalmat, duzzanatot, és a gyulladás - beleértve az artritiszt - egyéb tüneteit enyhítő gyógyszerek) Duactan-nal egyidejűleg történő alkalmazása megnövelheti a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát. Az NSAID-ok csökkenthetik a Duactan hatását.
Koleszevelám-hidroklorid, egy, a vér koleszterinszintjét csökkentő készítmény, mivel ez csökkentheti a Duactan hatását. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa azt javasolja Önnek, hogy a Duactan filmtablettát legalább 4 órával a koleszevelám-hidroklorid alkalmazása előtt vegye be.
Bizonyos savlekötő gyógyszerek (melyek gyomorrontás vagy gyomorégés elleni gyógyszerek), mivel a Duactan hatását enyhén csökkenthetik.
HIV/AIDS-ellenes (például ritonavir, indinavir, nelfinavir) vagy gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (például ketokonazol, itrakonazol).
Diltiazem, verapamil (szívritmuszavarok és magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek).
Rifampicin, eritromicin, klaritromicin (antibiotikumok), tuberkulózis (tbc) vagy egyéb fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek.
Közönséges orbáncfű - Hypericum perforatum (egy gyógynövény).
Dantrolén (súlyos testhőmérséklet-rendellenességek kezelésére szolgáló infúzió).
Szimvasztatin, a vér koleszterinszintjének és a vérzsírok (trigliceridek) szintjének csökkentésére szolgáló gyógyszer.
Takrolimusz, szirolimusz, temszirolimusz, everolimusz és ciklosporin: a szervezet immunválaszát módosító gyógyszerek, amelyek szervátültetés esetén elősegítik a szerv befogadását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Duactan egyidejű bevétele étellel és itallal
A Duactan-t beveheti étellel vagy anélkül is. A tablettát folyadékkal (mint például egy pohár vízzel) nyelje le. Lehetőség szerint minden nap azonos időpontban vegye be a napi adagot, például reggelizéskor.
Ha Duactan-t szed, ne fogyasszon grépfrútot vagy grépfrútlevet. A grépfrút vagy grépfrútlé fogyasztása ugyanis az amlodipin hatóanyag vérszintjének emelkedéséhez vezethet, ami kiszámíthatatlan mértékben fokozhatja a Duactan vérnyomáscsökkentő hatását.

Idősek
Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a vérnyomását a gyógyszer adagjának emelésekor, hogy biztosítsa, hogy az Ön vérnyomása ne legyen túl alacsony.

Fekete bőrű betegek
Mint más hasonló gyógyszerek esetében, a Duactan vérnyomáscsökkentő hatása is valamivel gyengébb lehet fekete bőrű betegeknél.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes és hogy a Duactan helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Duactan szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Duactan-t, ha több mint 3 hónapos terhes, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Ha a Duactan-kezelés ideje alatt esik teherbe, kérjük, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.

Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az amlodipin kis mennyiségben igazoltan átjut az anyatejbe.
A Duactan alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A magas vérnyomás kezelése során előfordulhat álmosság, hányinger, szédülés vagy fejfájás. Ha hasonló tüneteket észlel magán, ne vezessen gépjárművet, ill. ne végezzen munkát veszélyes gépekkel, amíg a tünetek el nem múlnak. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.

A Duactan nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Duactan-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta.
 A Duactan-t beveheti étellel vagy anélkül is. A tablettát folyadékkal (például egy pohár vízzel) nyelje le. Ne rágja szét a tablettát. Ne vegye be grépfrútlével a tablettát.
 Lehetőség szerint minden nap azonos időpontban vegye be a napi adagot, például a reggelinél.

Ha az előírtnál több Duactan-t vett be
Ha az előírtnál több tablettát vett be, az alacsony vérnyomás következő tünetei jelentkezhetnek: szédülés, gyors vagy lassú szívverés.
Ha az előírtnál több tablettát vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyel néhány tablettát, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, és vigye magával gyógyszerét és ezt a betegtájékoztatót is.

Folyadék-felhalmozódás alakulhat ki a tüdejében (tüdőödéma), ami nehézlégzést okozhat. Ez a gyógyszer bevétele után akár 24-48 órával is kialakulhat.

Ha elfelejtette bevenni a Duactan-t
Ha elfelejtette bevenni a napi adagját, akkor vegye be az előírt adagot a következő napon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Duactan szedését
Fontos, hogy folytassa a Duactan szedését, hacsak kezelőorvosa nem utasítja a gyógyszerszedés abbahagyására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha mégis jelentkeznek, gyakran enyhék és nem teszik szükségessé a kezelés megszakítását.

Habár nem sokaknál jelentkezik, az alábbi mellékhatások súlyosak lehetnek:

A Duactan-kezelés ideje alatt akár az egész testet érintő viszketéssel és kiütéssel járó allergiás reakció jelentkezhet arc-, száj- és/vagy gégeduzzanattal (hangképző szerv). Ha ezt tapasztalja, hagyja abba a Duactan szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.

A Duactan a vérnyomás túlzott csökkenését válthatja ki az erre hajlamos egyéneknél vagy az allergiás reakció eredményeként. Ez súlyos szédülést vagy ájulást okozhat. Ha ezt tapasztalja, hagyja abba a Duactan szedését, azonnal forduljon kezelőorvosához, és feküdjön le vízszintesen.

Nem ismert gyakoriság: Ha a szemfehérje sárgás elszíneződését, sötét vizeletet vagy bőrviszketést észlel, még akkor is, ha már régebben kezdte a Duactan-kezelést, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, aki a tünetek értékelése alapján eldönti, hogyan folytassa a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését.

A Duactan további lehetséges mellékhatásai:

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szédülés, fejfájás, a boka, a lábfejek, a lábszárak, a kezek vagy a karok duzzanata; fáradtság.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Felálláskor jelentkező szédülés, kimerültség, a kezek vagy a lábfejek zsibbadása vagy bizsergése; forgó jellegű szédülés, szívdobogásérzés; szapora szívverés; alacsony vérnyomás tünetei, mint például szédülés; kábultság; nehézlégzés; köhögés; hányinger; hányás; emésztési panaszok; hasmenés; székrekedés; szájszárazság; gyomortáji fájdalom; bőrkiütés; izomgörcsök; a karokban és lábakban jelentkező fájdalom; hátfájás, sűrű vizeletürítési inger; szexuális inaktivitás; merevedési zavarok; gyengeség.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményeiben a következő változásokat tapasztalták:
a vér káliumszintjének növekedése vagy csökkenése, a vér kreatininszintjének növekedése, a vér húgysavszintjének emelkedése, májfunkciós értékének növekedése (a gamma-glutamil-transzferáz-szint emelkedése).

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Gyógyszer-túlérzékenység; ájulás; arcpír és meleg érzet az arcon; vörös, viszkető kiütések a bőrön (csalánkiütés); az arc megduzzadása.

Mellékhatások melyeket a külön-külön alkalmazott olmezartán-medoxomil vagy amlodipin alkalmazása során jelentettek, de a Duactan-nal nem, vagy nem nagyobb gyakorisággal fordultak elő:

Olmezartán-medoxomil
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Bronchitis; torokfájás; orrfolyás vagy orrdugulás; köhögés; hasfájás; gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz); hasmenés; emésztési panaszok; hányinger; csont- és ízületi fájdalom; hátfájás; vérvizelés; húgyúti fertőzés; mellkasi fájdalom; influenzaszerű tünetek; fájdalom. Vérvizsgálati eredmények eltérései, mint például a vérzsírok szintjének növekedése (hipertrigliceridémia), megnövekedett vér karbamid- vagy húgysavszint és a szérumban a máj- és izomenzimek szintjének növekedése.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
A vérlemezkék számának csökkenése, amely azt eredményezheti, hogy a betegnek könnyebben lehetnek véraláfutásai vagy a vérzési idő megnyúlik. Gyors allergiás reakciók, melyek az egész testre kiterjedhetnek és légzési problémát, valamint gyors vérnyomásesést okoznak, mely akár ájuláshoz is vezethet (anafilaxiás reakciók), fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, mely angina pektoriszként ismert; viszketés, bőrkiütés; allergiás bőrkiütés, hólyagos kiütés, az arc megduzzadása, izomfájdalom; rossz közérzet.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Az arc, a száj és a gége (hangképző szerv) megduzzadása; akut vesekárosodás és veseelégtelenség; letargia.

Amlodipin

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet)
Ödéma (vizenyő, vízvisszatartás)

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Hasi fájdalom; hányinger; bokaduzzanat; álmosság; kipirulás, látászavarok (beleértve a kettőslátást és a homályos látást is), szívdobogásérzés, hasmenés, székrekedés, emésztési zavarok, izomgörcsök, gyengeség, nehézlégzés.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Nyugtalan alvás; alvászavarok; hangulatbeli ingadozások, beleértve a szorongást is; depresszió; ingerlékenység; hidegrázás; az ízérzékelés megváltozása; ájulás; fülcsengés; az angina pektorisz súlyosbodása (fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban); szabálytalan szívverés; orrfolyás vagy orrdugulás; hajhullás; lilás pöttyök vagy foltok a bőrön apró bőrvérzések következtében (purpura); bőrelszíneződés; túlzott izzadás; bőrkiütés; viszketés; vörös, viszkető kiütések a bőrön (csalánkiütés); izom- és ízületi fájdalom; vizeletürítési nehézségek; éjjeli sürgető vizeletürítési kényszer; fokozott vizeletürítési késztetés; emlőduzzanat férfiaknál; mellkasi fájdalom; fájdalom; rossz közérzet; a testtömeg növekedése vagy csökkenése.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Zavartság.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
A vér fehérvérsejtszámának csökkenése, amely a fertőzések esélyét megnövelheti; bizonyos típusú, vérsejtek (vérlemezkék) csökkent száma, ami fokozott véraláfutás-képződéssel, illetve elhúzódó vérzési idővel járhat; a vércukorszint megemelkedése; az izmok fokozott feszülése; vagy a passszív mozgatás elleni fokozott ellenállása (fokozott izomtónus); a kéz vagy a láb bizsergése vagy zsibbadása; szívroham; szabálytalan szívverés; az erek gyulladása; májgyulladás vagy hasnyálmirigygyulladás, gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz); az íny megvastagodása; megemelkedett májenzimek; a bőr és a szem sárgasága; a bőr fokozott fényérzékenysége; allergiás reakciók (viszketés, kiütés, az arc, az ajak, a gége (hangképző szerv) duzzanata) viszketéssel és kiütéssel, súlyos bőrreakciók, beleértve az intenzív bőrkiütést, csalánkiütést, az egész testre kiterjedő bőrpírt, erős viszketést, hólyagosodást, hámlást és bőrduzzanatot, a nyálkahártyák gyulladását (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), amelyek esetenként életveszélyesek is lehetnek.

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Remegés, merev testtartás, maszkszerű arc, lassú mozdulatok és csoszogó, kiegyensúlyozatlan járás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban


5. Hogyan kell a Duactan-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP:) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Duactan?
Hatóanyagok: olmezartán-medoxomil és amlodipin (amlodipin-bezilát formájában).

Duactan 20 mg/5 mg filmtabletta
20 mg olmezartán-medoxomilt és 5 mg amlodipint (amlodipint-bezilát formájában) tartalmaz filmtablettánként.
Duactan 40 mg/5 mg filmtabletta
Egy filmtabletta 40 mg olmezartán-medoxomilt és 5 mg amlodipint (amlodipin-bezilát formájában) tartalmaz.
Duactan 40 mg/10 mg filmtabletta
Egy filmtabletta 40 mg olmezartán-medoxomilt és 10 mg amlodipint (amlodipin-bezilát formájában) tartalmaz.

Egyéb összetevők
Tablettamag: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: poli(vinil-alkohol), makrogol 3350, talkum, titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172) (Duactan 40 mg/5 mg filmtabletta és a Duactan 40 mg/10 mg filmtabletta esetében) és vörös vas-oxid (E 172) (Duactan 40 mg/10 mg filmtabletta esetében).

Milyen a Duactan készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Duactan 20 mg/5 mg filmtabletta:
Fehér, kerek, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán C73 bevéséssel ellátva.
Duactan 40 mg/5 mg filmtabletta:
Krém színű, kerek, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán C75 bevéséssel ellátva.
Duactan 40 mg/10 mg filmtabletta:
Barnás vörös színű, kerek, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán C77 bevéséssel ellátva.

14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 90 db, 98 db, 10×28 db vagy 10×30 db filmtabletta OPA/Al/PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

10 × 1 db, 50 × 1 db vagy 500 × 1 db filmtabletta egyadagos kiszerelésben perforált buborékcsomagolásban és dobozban,

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20884/11
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Menarini International Operations Luxembourg S.A.
    • Hatóanyag: olmesartan, amlodipine
    • ATC: Olmesartan medoxomil és amlodipine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.