RANEXA 375 mg retard tabletta

RANEXA 375 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RANEXA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Latixát más gyógyszerekkel együtt angina pectoris kezelésére használják, ami egyfajta mellkasi fájdalom és diszkomfort érzés, ami a felsőtestben a nyak és a has felső része között bárhol jelentkezhet, és gyakran terhelés vagy túlzott aktivitás váltja ki.
2. TUDNIVALÓK A RANEXA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Latixát
- ha allergiás (túlérzékeny) a ranolazinra vagy a Ranexa egyéb, e betegtájékoztató 6. pontjában felsorolt összetevőjére;
- ha súlyos fokú vesekárosodása van;
- ha közepes vagy súlyos fokú májkárosodása van;
- ha bizonyos gyógyszereket használ bakteriális fertőzések (klaritromicin, telitromicin), gombás fertőzések (itrakonazol, ketokonazol, vorikonazol, pozaconazol), HIV-fertőzés (proteáz- inhibitorok), depresszió (nefazodon) vagy szívritmuszavar kezelésére (kinidin, dofetilid vagy sotalol).
A Ranexa fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Ranexa szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát,
- ha enyhe, közepes fokú vesekárosodása van,
- ha enyhe fokú májkárosodása van;
- ha bármikor a normálistól eltérő EKG-lelete volt,
- ha ön időskorú;
- ha önnek alacsony a testsúlya (60 kg vagy kevesebb),
- ha szívelégtelensége van.
Kezelőorvosa alacsonyabb dózist rendelhet az ön számára, vagy más óvintézkedéseket tehet, ha a fentiek bármelyike érvényes önre.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Ha Latixát szed, ne alkalmazza az alábbi gyógyszereket:
- bizonyos gyógyszereket bakteriális fertőzések (klaritromicin, telitromicin), gombás fertőzések (itrakonazol, ketokonazol, vorikonazol, pozaconazol), HIV-fertőzés (proteáz-inhibitorok), depresszió (nefazodon) vagy szívritmuszavar kezelésére (például kinidin, dofetilid vagy sotalol).
A Ranexa szedése előtt tájékoztassa kezelő orvosát vagy gyógyszerészét, ha
- bizonyos gyógyszereket szed bakteriális fertőzések (erytromicin) vagy gombás fertőzések ellen (flukonazol), gyógyszert szed valamilyen átültetett szerv kilökődésének megakadályozására (ciklosporin) vagy valamilyen szívgyógyszert, például diltiazemet vagy verapamilt. Ezek a gyógyszerek növelhetik azoknak a mellékhatásoknak - például szédülés, hányinger vagy hányás - a számát, amelyek a Ranexa lehetséges mellékhatásai (lásd 4. pont). Az orvos alacsonyabb adag alkalmazása mellett dönthet.
- gyógyszereket szed epilepszia vagy más neurológiai betegségek (például fenitoin, carbamazepin vagy fenobarbitál) kezelésére; valamilyen fertőzés (például tuberkulózis) miatt rifampicint, vagy gyógynövénykészítményként orbáncfüvet szed, mivel e gyógyszerek hatására a Ranexa kevésbé hatásos lesz;
- digoxin-tartalmú gyógyszereket alkalmaz, mivel orvosa módosíthatja ezek adagját, amíg Latixát szed.
- allergiák (például terfenadin, asztemizol, mizolastin), szívritmuszavar (például dizopiramid, prokainamid) és depresszió (például imipramin, doxepin, amitriptilin) kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszereket szed, mivel ezek a gyógyszerek befolyásolhatják EKG-ját;
- bizonyos depresszió (bupropion), pszichózis, HIV-fertőzés (például efavirenz) vagy rák elleni gyógyszereket (például ciklofoszfamid) szed.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Ranexa egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Ranexa bevehető étellel vagy étkezés nélkül is. A Ranexa-kezelés időtartama alatt nem fogyaszthat grapefruit-levet.
Terhesség
Ha ön terhes, nem szabad alkalmaznia a Latixát, csak akkor, ha orvosa azt tanácsolja.
Szoptatás
Ha szoptat, nem szedheti a Latixát. Ha szoptat, forduljon tanácsért orvosához. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelıorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Latixának a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Gépjárművezetés és gépek kezelése előtt forduljon orvosához tanácsért.
A Ranexa mellékhatásokat, például szédülést (gyakori), és homályos látást (nem gyakori) okozhat, ami befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, a tünetek teljes rendezıdéséig ne vezessen gépjárműveket vagy kezeljen gépeket.
Fontos információk a Ranexa egyes összetevőiről
Az 500 mg-os retard tabletta E110 azo színezőanyagot, a 750 mg-os retard tabletta E102 azo színezőanyagot tartalmaz. E színezőanyagok allergiás reakciókat válthatnak ki.
A 750 mg-os retard tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben orvosa arról tájékoztatta, hogy önnél valamely cukrokkal szemben intolerancia áll fenn, a gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A LATIXÁT?
A Latixát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A tablettákat mindig egyben, vízzel kell bevenni. A tablettákat nem szabad összetörni, szopogatni, összerágni vagy félbetörni, mivel ez befolyásolhatja a gyógyszer felszabadulását szervezetében.
A bevezető adag naponta kétszer 375 mg. 2-4 hét elteltével orvosa megemelheti az adagot a megfelelő hatás elérése érdekében. A Ranexa maximális napi adagja naponta kétszer 750 mg.
Fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha mellékhatásokat tapasztal, mint például szédülés vagy hányinger, vagy hányás. Orvosa csökkentheti adagját vagy, ha ez nem elegendő, megszakíthatja a Ranexa- kezelést.
A 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők nem szedhetik a Latixát.
Ha az előírtnál több Latixát vett be
Ha véletlenül túl sok Ranexa tablettát vagy az orvosa által javasoltnál nagyobb adagot vett be, haladéktalanul tájékoztassa orvosát. Ha nem tud kapcsolatba lépni orvosával, keresse fel a legközelebbi baleseti és sürgősségi osztályt. Vigye magával a maradék tablettákat, beleértve az üveget és a dobozt is, hogy a kórházi személyzet könnyen megállapíthassa, hogy mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Latixát
Ha kihagyott egy dózist, azonnal vegye be, amint ez eszébe jut, kivéve, ha már majdnem eljött az ideje a következő adag bevételének. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Ranexa is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek általában enyhék vagy mérsékeltek.
Hagyja abba a Ranexa szedését és haladéktalanul keresse fel orvosát, ha az angioedema alábbi tüneteit tapasztalja, ami ritkán elıforduló, de súlyos panaszegyüttes lehet:
- az arc, a nyelv vagy a torok feldagadása
- nyelési nehézség
- bőrkiütés vagy nehézlégzés
Tájékoztassa orvosát, ha olyan gyakori mellékhatásokat észlel, mint a szédülés vagy a hányinger vagy hányás. Orvosa csökkentheti adagját vagy leállíthatja a Ranexa-kezelést.
Az egyéb jelentkező mellékhatások a következők lehetnek:
Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 betegnél fordul elő):
Székrekedés
Szédülés
Fejfájás
Hányinger, hányás
Gyengeségérzés
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 betegnél fordul elő):
Szorongás, alvászavar
Homályos látás, látászavarok
Változások az érzékelésben (tapintás vagy ízlelés), remegés, fáradságérzés, nehézkesség, álmosság vagy aluszékonyság, gyengeség vagy ájulás, felálláskor szédülés
Sötét vizelet, véres vizelet, nehéz vizelés
Kiszáradás
Nehézlégzés, köhögés, orrvérzés
Erős izzadás, viszketés
Duzzanat vagy felfúvódottság érzése
Hőhullámok, alacsony vérnyomás
A vérben lévő kreatinin- vagy karbamid-szint növekedése, a thrombocyták vagy fehérvérsejtek számának növekedése, az EKG-vizsgálat eredményének változásai
Ízületek duzzanata, végtagfájdalom
Az étvágy elvesztése és/vagy súlycsökkenés
Izomgörcs
Fülzúgás és/vagy szédülés érzése
Gyomorfájdalom vagy diszkomfort érzés, emésztési zavar, szájszárazság vagy szél
Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 betegnél fordul elő):
Abnormális laboratóriumi értékek a máj esetében
A szagérzékelés megváltozása, a száj és az ajkak érzéketlensége, halláskárosodás
Hideg veríték, bőrkiütés
Felálláskor a vérnyomás csökkenése
Csökkent tudati szint vagy eszméletvesztés
Dezorientáció
Hidegérzés a kezekben és a lábakban
Csalánkiütés, allergiás bőrreakció
Impotencia
Hasnyálmirigy- vagy bélgyulladás
Emlékezetvesztés
Összeszoruló torok
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A LATIXÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tabletták buborékfóliáján, a dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Latixát.
A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Ranexa
A Ranexa hatóanyaga a ranolazin. Tablettánként 375 mg, 500 mg vagy 750 mg ranolazint tartalmaz.
Egyéb összetevők: hipromellóz, magnézium-sztearát, metakrilsav-etilakrilát kopolimer, mikrokristályos cellulóz, nátrium-hidroxid, titán-dioxid és karnauba viasz.
A tabletta hatáserősségétől függően a tabletta bevonata tartalmaz még:
375 mg tabletta: polietilén-glikolt, poliszorbát 80-at, Kék #2/Indigókármin alumínium lakkot (E132)
500 mg tabletta: polietilén-glikolt, poliszorbát 80-at, Sárga #6/Narancssárga FCF alumínium lakkot (E110)
750 mg tabletta: glicerol-triacetátot, laktóz-monohidrátot, Kék #1/Brillantkék FCF alumínium lakkot (E133) és Sárga #5/Tartrazin alumínium lakkot (E102)
Milyen a Ranexa készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Ranexa retard tabletta ovális alakú.
A 375 mg tabletta halványkék színű, egyik oldalán CVT375 bevéséssel.
Az 500 mg tabletta világos narancssárga színű, egyik oldalán CVT500 bevéséssel.
A 750 mg tabletta halványzöld színű, egyik oldalán CVT750 bevéséssel.
A Latixát kartondobozban, 30, 60 vagy 100 tablettát tartalmazó buborékfólia-csomagolásban, vagy 60 tablettát tartalmazó műanyag üvegekben szállítják. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 100x (buborékfólia) Törzskönyvi szám: EU/1/08/462/008
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Menarini International Operations Luxembourg S.A.
  • Hatóanyag: ranolazine
  • ATC: Ranolazine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)