CORVATON forte 4 mg tabletta

CORVATON forte 4 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Corvaton forte tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Corvaton forte tabletta hatóanyaga, a molszidomin, tágítja a szívkoszorúereket, ezáltal javítja a szívizom oxigénellátását. Ezen kívül a molszidomin a szív perifériás terhelésének csökkentésén keresztül csökkenti a szívmunkát, és csökkenti a szív oxigénigényét. A molszidomin egyidejűleg gátolja a vérlemezkék összecsapódását is.
A fentiek alapján a készítményt elsősorban a szívizom nem kielégítő oxigénellátása esetén alkalmazzák.

A Corvaton forte tablettát az alábbi betegségek esetén használják:
- Stabil vagy instabil angina pektorisz (a szívkoszorúerek keringési zavarai miatt kialakuló szívtáji fájdalom), egyidejűleg fennálló balkamra elégtelenség esetén.
- Szívinfarktus heveny szakában fellépő angina pektorisz (koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom), a keringés helyreállítását követően.
- Angina pektorisz olyan eseteiben, amikor egyéb szer nem javallt, nem elég hatásos vagy a beteg nem jól tűri, valamint előrehaladott korú betegek kezelése.


2. Tudnivalók a Corvaton forte tabletta szedése előtt

Ne szedje a Corvaton forte tablettát:
- ha allergiás a molszidominra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- nagyon alacsony vérnyomás esetén,
- heveny perifériás keringési elégtelenség esetén,
- hirtelen fellépő szívkoszorúérgörcs okozta mellkasi fájdalom megszüntetésére,
- szoptatás ideje alatt,
- szildenafil, tadalafil, vardenafil hatóanyagú tablettával egyidejűleg, a vérnyomáscsökkentő hatások fokozódásának veszélye miatt,
- oldható (szolubilis) guanilát-cikláz (sGC) stimulátornak nevezett gyógyszerekkel egyidejűleg (pl. riociugat, a tüdő ereiben kialakuló magas vérnyomás /pulmonális artériás hipertónia/ kezelésére szolgáló gyógyszer) a vérnyomáscsökkentő hatások fokozódásának veszélye miatt.


Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Corvaton forte tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Corvaton forte tabletta egyedi orvosi elbírálás alapján, fokozott elővigyázatossággal adható
Ha a szív elégtelen működése szívizombetegség, szívburokgyulladás vagy a szívkamrabillentyűk szűkülete miatt alakult ki.

Gyakoribb orvosi ellenőrzés, szükség esetén az adag csökkentése javasolt azon betegeknek, akik számára a túlzott mértékű vérnyomásesés veszélyt jelenthet.

A kezelőorvosnak gyakrabban kell ellenőriznie azokat a betegeket, akik számára a túlzott mértékű vérnyomásesés veszélyt jelenthet.

Nemrégiben lezajlott szívinfarktus esetén a Corvaton forte tablettát csak a keringés helyreállítását követően, szoros orvosi felügyelet és a keringés állandó ellenőrzése mellett szabad alkalmazni.

Egyéb gyógyszerek és a Corvaton forte tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A Corvaton forte tabletta nem szedhető egyidejűleg oldható (szolubilis) guanilát-cikláz (sGC) stimulátornak nevezett gyógyszerekkel (lásd a "Ne szedje a Corvaton forte tablettát" című részt).
- A Corvaton forte tabletta és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. az értágító nitrátok, kálcium-antagonisták, béta-receptor blokkolók), vagy egyéb, vérnyomáscsökkentő hatással rendelkező gyógyszerek (pl. dezipramin, noritriptilin, dotiepin, dezipramin: depresszió ellenes, ún. triciklikus antidepresszánsok, vagy a skizofrénia kezelésére szolgáló, ún. antipszichotikus gyógyszerek, pl. klórpromazin, dietazin, haloperidol, olanzapin, risperidon, tiapridal, domperidon) egyidejű alkalmazása esetén a Corvaton forte tabletta vérnyomáscsökkentő hatása felerősödhet.
- A Corvaton forte tabletta és a merevedési zavarok kezelésére alkalmazott, ún. foszfodiészteráz-5-gátlót (pl. szildenafil, tadalafil, vardenafil) tartalmazó gyógyszerek egyidejű alkalmazása a vérnyomáscsökkentő hatás igen nagy mértékű erősödését okozhatja (lásd a "Ne szedje a Corvaton forte tablettát" című részt).
- A Corvaton forte tabletta és az érszűkítő hatással rendelkező ergot alkaloidok (pl. ergotamin, dihidroergotamin) együttes alkalmazását kerülni kell, mivel egymás hatását gátolhatják.

A Corvaton forte egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A tabletta bevétele az étkezésektől függetlenül történhet.
Az alkohol erősítheti a Corvaton forte tabletta vérnyomáscsökkentő hatását.

Terhesség, szoptatás, és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a hatóanyagra (molszidomin) vonatkozóan.
Terhesség alatt az orvos csak kivételes esetben, az előny/kockázat gondos mérlegelése után rendeli, ezért a terhességről a kezelőorvost tájékoztatni kell.
Szoptatás idején nem alkalmazható (a molszidomin átjut az anyatejbe).

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Elsősorban a kezelés kezdetén a gyógyszer néhány mellékhatása (pl. szédülés) ronthatja a koncentráló képességet és a reakcióidőt. Amennyiben Önnél jelentkeznek a fenti tünetek, ne vezessen gépjárművet és ne végezzen baleseti veszéllyel járó munkát.


A Corvaton forte tabletta tejcukrot tartalmaz
A Corvaton forte tabletta 260 mg tejcukrot (laktóz-monohidrát) is tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Corvaton forte tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:
Naponta 2×1/2 Corvaton forte tabletta (4 mg molszidomin).

Amennyiben szükséges, az adag felemelhető naponta 3×1/2 Corvaton forte tablettára (6 mg molszidomin).

Súlyosabb esetben azonban szükséges lehet naponta 3×1 tabletta (12 mg molszidomin) vagy akár 4×1 tabletta (16 mg molszidomin) bevétele is.

A tablettákat szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A tabletták bevétele történhet étkezés előtt, közben vagy után is.

Ha az előírtnál több Corvaton forte tablettát vett be
Ha egy alkalommal az előírt adagnál egy tablettával többet vett be, elegendő akkor a kezelőorvos tanácsát kérni, ha mellékhatás jelentkezik.
Ha a gyógyszerből véletlenül nagy mennyiséget vett be, és/vagy túladagolás tünetei jelentkeznek, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
A túladagolás tünetei: vérnyomásesés, lassabb szívverés, gyengeség, szédülés, kábultság, ájulás vagy sokk.

Ha elfelejtette bevenni a Corvaton forte tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. A kezelőorvos által előírt adaggal folytassa a kezelést.

Ha idő előtt abbahagyja a Corvaton forte tabletta szedését
A kezelőorvos tudta és beleegyezése nélkül ne hagyja abba a Corvaton forte tabletta szedését, mert állapota súlyosbodhat.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyógyszer egyes mellékhatásai bizonyos körülmények között életveszélyesek lehetnek. Ezért hagyja abba a Corvaton forte tabletta szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz az alábbi, súlyos mellékhatások fellépése esetén, illetve ha a továbbiakban felsorolt bármelyik egyéb mellékhatás hirtelen vagy súlyos mértékben jelentkezik:

-- Anafilaxiás sokk (ez általában arc- nyelv- és/vagy gégeduzzanattal, légszomjjal járó állapot, ami életveszélyes sokkig fokozódhat) (nem ismert gyakoriságú mellékhatás),

-- Súlyos tünetekkel (pl. a keringés összeomlásával, ájulással vagy sokkal) járó, nagymértékű vérnyomásesés (ritka gyakoriságú mellékhatás)

-- Túlérzékenységi reakciók (pl. allergiás bőrtünetek, hörgőgörcs következtében fellépő nehézlégzés) (ritka gyakoriságú mellékhatás).
Egyéb mellékhatások:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érint):
- vérnyomáscsökkenés, szédülés (az adag csökkentését, ill. a kezelés megszakítását teheti szükségessé)

Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1-10 beteget érint):
- fejfájás (többnyire a kezelés folyamán megszűnik)

Ritka:
- szédülés.
-- hányinger.

Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg gyakoriság):
- a vérlemezkék számának kóros csökkenése (trombocitopénia).


Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Corvaton forte tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Corvaton forte tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 4 mg molszidomin tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, kroszpovidon, makrogol 6000, laktóz-monohidrát (260 mg)

Milyen a Corvaton forte tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, ill. csaknem fehér színű, hosszúkás alakú, mindkét oldalán domború, egyik oldalon a bemetszés fölött "MFG" jelzéssel, alatta HOECHST cég jelzésével ellátott, a másik oldalon a bemetszés fölött HOECHST" cég jelzésével, alatta "MFG" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér színű.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás: 30 db tabletta átlátszó, zöld PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4067/02
CORVATON forte 4 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: CHEPLAPHARM Arzneimittel
  • Hatóanyag: molsidomine
  • ATC: Molsidomine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 658Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 132 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.