PONVORY 20 mg filmtabletta

PONVORY 20 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ponvory, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Ponvory?
A Ponvory hatóanyagként ponezimodot tartalmaz. A ponezimod a szfingozin 1-foszfát (S1P)-receptor-modulátoroknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Ponvory?
A Ponvory-t a "szklerózis multiplex relapszáló formáinak" kezelésére alkalmazzák, aktív betegségben szenvedő felnőtteknél. Aktív a betegség a szklerózis multiplex relapszáló formáiban, amikor az relapszusban van (a tünetek fokozott mértékben jelentkeznek), vagy amikor az MR (mágneses rezonancia vizsgálat) eredménye gyulladás jeleit mutatja.

Mi az a szklerózis multiplex?
A szklerózis multiplex (SM) az agyban és a gerincvelőben lévő idegeket (a "központi idegrendszert") érinti.

Szklerózis multiplexben az immunrendszer (a szervezet egyik fő védekezőrendszere) nem működik megfelelően. Az immunrendszer megtámadja az idegsejtek körüli védőréteget (mielinhüvelynek hívják) - ez gyulladást okoz. A mielinhüvelynek ez a lebomlása megakadályozza, hogy az idegek megfelelően működjenek.

A szklerózis multiplex tünetei attól függnek, hogy az agy és a gerincvelő mely területei érintettek. Ezek közé tartozhatnak járás- és egyensúly problémák, gyengeség, zsibbadás, kettős látás és homályos látás, koordinációs zavar és húgyhólyagproblémák.

A relapszus tünetei teljesen eltűnhetnek, amikor a relapszusnak vége - de bizonyos problémák megmaradhatnak.

Hogyan hat a Ponvory?
A Ponvory csökkenti a keringő limfociták számát, amelyek az immunrendszer működésében érintett fehérvérsejtek. Ezt úgy éri el, hogy benttartja azokat a nyirokszervekben (nyirokcsomók). Ez azt jelenti, hogy kevesebb limfocita áll rendelkezésre ahhoz, hogy megtámadja az agyban és a gerincvelőben lévő idegek körüli mielinhüvelyt.

A szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél a csökkenő idegkárosodás csökkenti a rohamok (relapszusok) számát, és lelassítja a betegség súlyosbodását.


2. Tudnivalók a Ponvory alkalmazása előtt

Ne szedje a Ponvory-t,
- ha allergiás a ponezimodra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha kezelőorvosa azt mondta Önnek, hogy Önnek súlyosan legyengült az immunrendszere.
- ha Önnek szívrohama, instabil anginának nevezett mellkasi fájdalma, sztrókja (agyi érkatasztrófa), mini sztrókja (átmeneti vérkeringési zavarral járó agyi történés, TIA) vagy bizonyos típusú szívelégtelensége volt az elmúlt 6 hónapban.
- ha Önnek bizonyos típusú szívblokkja (a szív kóros EKG-görbéje (elektrokardiogram), rendszerint lassú szívveréssel) vagy szabálytalan vagy kóros szívverése van ("arritmia" vagy szívritmuszavar), kivéve, ha Önnek pacemaker-e van.
- ha Önnek súlyos, aktív fertőzése vagy aktív, krónikus fertőzése van.
- ha Önnek aktív rákos daganata van.
- ha Önnek közepesen súlyos vagy súlyos májbetegsége van.
- ha Ön terhes vagy olyan fogamzóképes nő, aki nem használ hatékony fogamzásgátlást.

Ha nem biztos benne, hogy ezek bármelyike igaz Önre, a Ponvory szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával a Ponvory szedése előtt, ha:
- szívritmuszavara van, vagy kóros vagy lassú a szívverése,
- valaha sztrókja volt, vagy az agyban lévő erekkel összefüggő, egyéb betegségei voltak,
- vagy hirtelen elájult (szinkópe),
- láza vagy fertőzése van,
- Önnek az immunrendszere egy betegség miatt nem működik megfelelően, vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek gyengítik az immunrendszerét.
- soha nem volt bárányhimlője (varicella), vagy nem kapott védőoltást a bárányhimlő ellen. Lehet, hogy kezelőorvosa vérvizsgálatot végeztet a bárányhimlő vírus kimutatására. Előfordulhat, hogy Önnek a bárányhimlő elleni teljes oltási sorozatot meg kell kapnia, majd 1 hónapot várnia a Ponvory szedésének elkezdése előtt.
- légzési problémái vannak (mint például súlyos légzőszervi megbetegedés, tüdőfibrózis vagy krónikus obstruktív tüdőbetegség),
- májbetegsége van,
- cukorbetegsége van. A makulaödéma (lásd alább) kialakulásának esélye magasabb a cukorbetegeknél.
- szembetegsége van - különösen a szem "uveitisznek" nevezett gyulladása,
- magas a vérnyomása.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre (vagy nem biztos benne,) akkor a Ponvory szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a Ponvory szedése alatt az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:

Lassú szívverés (bradikardia vagy bradiarritmia)

A Ponvory lelassíthatja az Ön szívverését - különösen, miután bevette az első adagot. Mielőtt beveszi a Ponvory első adagját, vagy mielőtt újrakezdi a Ponvory-t a kezelés megszakítása után, elektrokardiogram-vizsgálatot kell végezni Önnél (EKG, ellenőrizni a szíve elektromos aktivitását).
- Ha Önnél a szívverés lelassulása miatt fokozott a mellékhatások kockázata, kezelőorvosa a Ponvory első adagjának bevétele után legalább 4 órán keresztül ellenőrizheti az Ön szívfrekvenciáját és vérnyomását.
- A 4. óra végén EKG-vizsgálat is történni fog Önnél. Ha Önnek még mindig nagyon lassú a szívverése, vagy csökken a szívfrekvenciája, előfordulhat, hogy Önt tovább is ellenőrizni kell, amíg ezek megszűnnek.

Fertőzések

A Ponvory fokozhatja Önnél a súlyos fertőzések kockázatát, amelyek életveszélyesek lehetnek. A Ponvory csökkenti a vérében lévő limfociták számát. Ezek a sejtek küzdenek a fertőzések ellen. A számuk rendszerint a kezelés leállítását követően 1 héten belül normalizálódik majd. Mielőtt elkezdi szedni a Ponvory-t, kezelőorvosának át kell néznie az Ön friss vérvizsgálati eredményében a fehérvérsejtek számát.

Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a Ponvory-kezelés alatt vagy a Ponvory utolsó adagja után 1 hétig ezek közül a fertőzésre utaló tünetek közül bármelyik jelentkezik:
- láz,
- fáradtság,
- testszerte jelentkező fájdalom,
- hidegrázás,
- hányinger,
- hányás,
- lázzal kísért fejfájás, tarkómerevség, fényérzékenység, hányinger, zavartság (ezek az agyhártyagyulladás tünetei lehetnek, ami az agy és a gerincvelőt borító hártya fertőzése).

Makulaödéma

A Ponvory látászavart okozhat, amit makulaödémának neveznek (folyadék felgyülemlése a szemfenéken (ideghártya), ami látászavart okozhat, beleértve a vakságot is).

A makulaödéma tünetei hasonlóak lehetnek, mint egy szklerózis multiplexes roham látási tünetei (látóideg-gyulladásnak nevezik). Az elején előfordulhat, hogy semmilyen tünete sincs. Mindenképpen mondjon el kezelőorvosának minden, a látásában bekövetkező változást. Ha makulaödéma alakul ki, az rendszerint a Ponvory szedésének elkezdését követő első 6 hónapban kezdődik.

Mielőtt elkezdi szedni a Ponvory-t, kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön látását, és bármikor máskor is, ha a kezelés alatt a látásában bekövetkező változást észlel. Önnél magasabb a makulaödéma kockázata, ha Önnek diabétesze van, vagy valaha uveitisznek nevezett gyulladás volt a szemében.

Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha az alábbiak bármelyikét észleli:
- homályos foltok vagy árnyékok a látótér közepén,
- vak terület a látótér közepén,
- fényérzékenység,
- szokatlanul színes látvány.

Májbetegségek

A Ponvory májbetegségeket okozhat. Mielőtt elkezdi szedni a Ponvory-t, kezelőorvosának vérvizsgálatokat kell végeznie, hogy ellenőrizze az Ön májműködését.

Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha a májbetegség alábbi tüneteinek bármelyikét észleli:
- hányinger,
- hányás,
- hasi fájdalom,
- fáradtság,
- étvágytalanság,
- bőrének vagy a szeme fehérjéjének besárgulása,
- sötét vizelet.

Emelkedett vérnyomás

Mivel a Ponvory emelheti az Ön vérnyomását, kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérnyomását a Ponvory-kezelés alatt.

Napozás és a napfénnyel szembeni védelem

Mivel a Ponvory növelheti a bőrrák kockázatát, korlátoznia kell a napfény és az UV-fény (ultraibolya sugárzás) bőrére jutását úgy, hogy:
- védőruházatot visel,
- rendszeresen magas fényvédőfaktorú naptejet alkalmaz.

Légzési zavarok

Néhány embernek, aki Ponvory-t szed, légszomja alakul ki. Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha újonnan kialakuló vagy súlyosbodó légzési zavarokat észlel.

Az agyban lévő erek vizenyője vagy szűkülete

Egy PRES-nek (poszterior reverzibilis enkefalopátia szindróma) nevezett betegség fordult elő a Ponvory-hoz hasonló hatással rendelkező gyógyszerek mellett. Amikor abbahagyja a Ponvory szedését, akkor a PRES tünetei rendszerint javulnak. Ugyanakkor ha kezeletlen marad, sztrókhoz vezethet.

Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:
- hirtelen kialakuló, erős fejfájás,
- hirtelen kialakuló zavartság,
- hirtelen kialakuló látásvesztés, vagy egyéb, a látásában bekövetkező változás,
- görcsrohamok.

A szklerózis multiplex rosszabbodása a Ponvory abbahagyása után

Amikor a Ponvory-t abbahagyják, a szklerózis multiplex tünetei visszatérhetnek. Ezek a kezelés előtti vagy alatti tünetekhez képest súlyosbodhatnak. Mindig beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná a Ponvory szedését. Mondja el kezelőorvosának, ha a Ponvory abbahagyása után a szklerózis multiplex tünetei súlyosbodnak.

Gyermekek és serdülők
A Ponvory-t nem vizsgálták gyermekeknél és serdülőknél, ezért alkalmazása 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Ponvory
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a receptre kapható gyógyszereket, a vény nélkül kapható készítményeket, a vitaminokat és a gyógynövénykészítményeket is. Különösen fontos, hogy elmondja kezelőorvosának, ha az alábbiakat szedi:

- gyógyszerek, amelyek beállítják a szívritmusát (antiarritmiás gyógyszerek), a vérnyomását (vérnyomáscsökkentők) vagy a szívritmusát (mint például a kalciumcsatorna-blokkoló vagy béta-blokkoló gyógyszerek, amelyek lelassíthatják a szívverését).
- az immunrendszerre gyakorolt összeadódó hatás miatt azok a gyógyszerek, amelyek befolyásolják az Ön immunrendszerét.

Vakcinák és a Ponvory
Mondja el kezelőorvosának, ha nemrégiben bármilyen védőoltást kapott, vagy ha védőoltás beadását tervezik Önnél. A Ponvory-kezelés alatt Önnek kerülnie kell az élő kórokozókat tartalmazó védőoltásokat. Ha Ön élő kórokozókat tartalmazó védőoltást kap, Ön megkaphatja azt a fertőzést, amit a vakcina megelőzni szándékozik. A Ponvory-t az élő kórokozókat tartalmazó védőoltás előtt 1 héttel, valamint utána 4 hétig le kell állítani. Ezenkívül előfordulhat, hogy más védőoltások sem hatnak olyan jól, amikor a Ponvory-kezelés alatt adják.

Terhesség, fogamzásgátlás és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség

- Terhesség alatt ne alkalmazza a Ponvory-t! Ha a Ponvory-t terhesség alatt alkalmazzák, fennáll a még meg nem született gyermek károsodásának kockázata.
- Ne alkalmazza, ha teherbe próbál esni, vagy ha Ön olyan nő, aki teherbe eshet, és nem használ hatékony fogamzásgátlást.

Fogamzóképes nők / Fogamzásgátlás nők esetében

Ha Ön fogamzóképes nő:
- A Ponvory-kezelés elkezdése előtt kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a meg nem született gyermeket érő károsodás kockázatáról, és terhességi tesztet kell végeznie, hogy ellenőrizze, Ön nem terhes.
- A Ponvory szedése alatt és a szedésének abbahagyása után még 1 hétig hatásos fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.
Beszéljen kezelőorvosával a megbízható fogamzásgátló módszerekről.

Ha a Ponvory szedése alatt teherbe esik, hagyja abba a Ponvory szedését, és azonnal szóljon kezelőorvosának!

Ha Ön a Ponvory szedésének abbahagyása után 1 héten belül esik teherbe, beszéljen kezelőorvosával.

Szoptatás

A Ponvory szedése alatt nem szabad szoptatnia. Ennek az az oka, hogy a gyermekénél elkerülje a mellékhatások kockázatát, mivel a Ponvory átjuthat az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Ponvory várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Ponvory laktózt tartalmaz
A Ponvory laktózt (tejcukrot) tartalmaz, ami egy cukorfajta. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Ponvory nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Ponvory-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Hogyan kell szedni?
- A Ponvory-t pontosan úgy szedje, ahogy azt kezelőorvosa mondta Önnek. Ne változtasson az adagján, és ne hagyja abba a Ponvory szedését, kivéve, ha kezelőorvosa azt mondja Önnek.
- Minden nap csak egy tablettát vegyen be. Azért, hogy könnyebben eszébe jusson bevenni a gyógyszert, azt minden nap ugyanabban az időben kell bevennie.
- Étkezés közben vagy attól függetlenül is be lehet venni.

Kezelésindító csomag (14 napos)
- A Ponvory-kezelést kizárólag a kezelésindító csomag alkalmazásával kezdje, amellyel az Ön adagja fokozatosan emelhető fel 14 nap alatt. A titrálási fázis célja, hogy a kezelés elkezdésekor csökkentsen minden, a szívverés lassulása miatti mellékhatást.
- Írja fel a Ponvory kezelésindító csomagjára az 1. nap mellé azt a dátumot, amikor elkezdi szedni a gyógyszert.
- Kövesse a 14 napos terápiás előírást.





Fenntartó adag
- Miután befejezi a kezelésindító csomagban lévő tabletták szedését, a kezelést a 20 mg-os fenntartó adaggal folytassa.
- A Ponvory 20 mg buborékcsomagoláson az 1. hét mellé írja oda azt a dátumot, amikor elkezdi szedni a 20 mg-os fenntartó adagot.

Ha az előírtnál több Ponvory-t vett be
Ha az előírtnál több Ponvory-t vett be, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, vagy azonnal menjen kórházba. Vigye magával a gyógyszer csomagolását és ezt a betegtájékoztatót.

Ha elfelejtette bevenni a Ponvory-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
- Ha egymás után akár 3 Ponvory tablettát felejtett el bevenni, miközben a kezelésindító csomagot vagy a fenntartó adagot szedi, akkor folytathatja a kezelést az első, kihagyott adag szedésével. Vegyen be 1 tablettát, amint eszébe jut, majd vegyen be naponta 1 tablettát, hogy folytassa a kezelésindító csomagban lévő adaggal vagy a tervezett fenntartó adaggal.
- Ha egymás után 4 vagy több Ponvory tablettát felejtett el bevenni, miközben a kezelésindító csomagot vagy a fenntartó adagot szedi, a kezelést újra egy új, 14 napos, kezelésindító csomaggal kell elkezdenie. Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha 4 vagy több Ponvory adagot felejtett el bevenni.
Írja fel a dátumot, amikor elkezdi szedni a gyógyszert, így tudni fogja, ha egymás után kihagy 4 vagy több adagot.

Ne hagyja abba úgy a Ponvory szedését, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával.
Ha egymás után 4 vagy több napra abbahagyta, ne kezdje újra a Ponvory szedését anélkül, hogy tanácsot kérne kezelőorvosától. A kezelését egy új kezelésindító csomaggal kell majd újrakezdenie.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek vagy súlyossá válhatnak

Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az alább felsorolt mellékhatások bármelyikét észleli, mert ezek súlyos mellékhatások tünetei lehetnek:

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- húgyúti fertőzés,
- hörghurut,
- influenza,
- az orrüreg, a torok vagy a tüdők vírusfertőzése (vírusos légúti fertőzés),
- vírusfertőzés,
- herpes zoster vírusfertőzés (övsömör),
- a tüdők fertőzése (tüdőgyulladás),
- forgó jellegű szédülés (vertigó),
- láz,
- folyadék felhalmozódás a szemfenéken (ideghártya), ami a látásban bekövetkező változást okozhat, beleértve a vakságot is (makulaödéma),
- görcsök (görcsrohamok).

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- lassú szívverés (bradikardia).

Egyéb mellékhatások

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- az orrüreg, a melléküregek vagy a torok vírusfertőzése (nazofaringitisz, légúti fertőzés),
- a májenzimek emelkedett vérszintje (májbetegségek jele),
- a limfocitáknak nevezett fehérvérsejt típus alacsony száma - (limfopénia).

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- magas vérnyomás (hipertónia),
- hátfájás,
- kifejezett fáradtság,
- szédülés,
- légszomj (diszpnoé),
- magas koleszterinszint a vérben (hiperkoleszterinémia),
- ízületi fájdalom (artralgia),
- kar vagy alsó végtagi fájdalom,
- depresszió,
- alvászavar (inszomnia),
- köhögés,
- viszkető orr, orrfolyás vagy orrdugulás (rinitisz), fertőzött vagy irritált garat (faringitisz, laringitisz), orrmelléküreg fertőzés (szinuszitisz),
- szorongás,
- csökkent érzékelés vagy érzékenység, különösen a bőr esetén (hipesztézia),
- egy fehérje emelkedett szintje a vérben, ami fertőzésre vagy gyulladásra utalhat (emelkedett C-reaktív protein-szint),
- álmosság (szomnolencia),
- emésztési zavar (diszpepszia),
- a kezek, bokák vagy a lábak vizenyője (perifériás ödéma),
- migrén,
- szalagrándulás,
- kellemetlen érzés a mellkasban.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- magas káliumszint a vérben (hiperkalémia),
- duzzadt ízület,
- szájszárazság.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Ponvory-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ponvory?
- A hatóanyag a ponezimod.

- Egyéb összetevők:
Tabletta mag

Kroszkarmellóz-nátrium, laktóz-monohidrát (lásd "A Ponvory laktózt tartalmaz"),
magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, Povidon K30, vízmentes kolloid szilícium-dioxid és nátrium-lauril-szulfát.

Tabletta bevonat

Hipromellóz 2910, laktóz-monohidrát, Makrogol 3350, titán-dioxid és triacetin.

Ponvory 3 mg filmtabletta
Vörös vas-oxid (E172) és sárga vas-oxid (E172)

Ponvory 4 mg filmtabletta
Vörös vas-oxid (E172) és fekete vas-oxid (E172)

Ponvory 5 mg filmtabletta
Fekete vas-oxid (E172) és sárga vas-oxid (E172)

Ponvory 7 mg filmtabletta
Vörös vas-oxid (E172) és sárga vas-oxid (E172)

Ponvory 8 mg filmtabletta
Vörös vas-oxid (E172) és fekete vas-oxid (E172)

Ponvory 9 mg filmtabletta
Vörös vas-oxid (E172) és fekete vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172)

Ponvory 10 mg filmtabletta
Vörös vas-oxid (E172) és sárga vas-oxid (E172)

Ponvory 20 mg filmtabletta
Sárga vas-oxid (E172)

Milyen a Ponvory külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Ponvory 2 mg filmtabletta fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború, 5 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "2" és egy ív a másik oldalán.

A Ponvory 3 mg filmtabletta vörös színű, kerek, mindkét oldalán domború, 5 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "3" és egy ív a másik oldalán.

A Ponvory 4 mg filmtabletta bíbor színű, kerek, mindkét oldalán domború, 5 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "4" és egy ív a másik oldalán.

A Ponvory 5 mg filmtabletta zöld színű, kerek, mindkét oldalán domború, 8,6 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "5" és egy ív és egy "A" a másik oldalán.

A Ponvory 6 mg filmtabletta fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború, 8,6 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "6" és egy ív és egy "A" a másik oldalán.

A Ponvory 7 mg filmtabletta vörös színű, kerek, mindkét oldalán domború, 8,6 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "7" és egy ív és egy "A" a másik oldalán.

A Ponvory 8 mg filmtabletta bíbor színű, kerek, mindkét oldalán domború, 8,6 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "8" és egy ív és egy "A" a másik oldalán.

A Ponvory 9 mg filmtabletta barna színű, kerek, mindkét oldalán domború, 8,6 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "9" és egy ív és egy "A" a másik oldalán.

A Ponvory 10 mg filmtabletta narancssárga színű, kerek, mindkét oldalán domború, 8,6 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "10" és egy ív és egy "A" a másik oldalán.

A Ponvory 20 mg filmtabletta sárga színű, kerek, mindkét oldalán domború, 8,6 mm átmérőjű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "20" és egy ív és egy "A" a másik oldalán.

Ponvory kezelésindító csomag (tárca kiszerelés)

A 2 hetes terápiás rend szerinti, 14 filmtablettát tartalmazó csomagolás tartalma:
2 db 2 mg-os filmtabletta
2 db 3 mg-os filmtabletta
2 db 4 mg-os filmtabletta
1 db 5 mg-os filmtabletta
1 db 6 mg-os filmtabletta
1 db 7 mg-os filmtabletta
1 db 8 mg-os filmtabletta
1 db 9 mg-os filmtabletta
3 db 10 mg-os filmtabletta

Ponvory 20 mg filmtabletta (fenntartó csomag) (tárca kiszerelés)

4 hetes terápiás kezelésre elegendő, 28 db filmtablettát tartalmazó csomag vagy 12 hetes terápiás kezelésre elegendő, 84 db (3 × 28 db-os csomagolás) filmtablettát tartalmazó gyűjtőcsomagolás.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: EU/1/21/1550/002
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Janssen-Cilag International
    • Hatóanyag: ponesimod
    • ATC: Ponesimod
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy fátyolfelhős időre számíthatunk. A szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 6 és 14 fok között valószínű. Ma már 28 fok is lehet, ingerültséget okozhat a hirtelen jött meleg.