OPDUALAG 240 mg/80 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz

OPDUALAG 240 mg/80 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Opdualag, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Opdualag előrehaladott melanoma (egyfajta bőrrák, amely a test más részeire is átterjedhet) kezelésére alkalmazott rákgyógyszer. Felnőtteknél és legalább 12 éves serdülőknél alkalmazható.

Az Opdualag két hatóanyagot tartalmaz: nivolumabot és relatlimabot. E két hatóanyag egyaránt monoklonális ellenanyag; arra tervezett fehérje, hogy felismerjen egy speciális célmolekulát a testben, és kötődjön hozzá. A nivolumab egy PD-1 nevű célfehérjéhez kapcsolódik. A relatlimab egy LAG-3 nevű célfehérjéhez kapcsolódik.

A PD-1 és LAG-3 le tudja állítani a T-sejtek működését (ez a fehérvérsejteknek egy olyan típusa, amely az immunrendszernek, a szervezet természetes védekezőmechanizmusának a részét képezi). Azzal, hogy a nivolumab és relatlimab a két fehérjéhez kötődik, gátolja azok működését, és megakadályozza a T-sejtek leállítását. Ez segít fokozni a T-sejtek melanoma sejtek elleni aktivitását.


2. Mit kell tudnia, mielőtt beadják Önnek az Opdualagot

Ne alkalmazza az Opdualagot:

- ha allergiás a nivolumabra, relatlimabra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Beszéljen kezelőorvosával, ha nem biztos ebben.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Opdualag alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, mivel az az alábbiakat okozhatja:
- Tüdőbetegségek, mint például légzési nehézség vagy köhögés. Ezek a tüdő gyulladásának tünetei lehetnek (pneumonitisz vagy intersticiális tüdőbetegség).
- Hasmenés (híg, laza vagy puha széklet) vagy a belek gyulladása (kolitisz) olyan tünetekkel, mint például a hasi fájdalom és a nyákos vagy véres széklet.
- Májgyulladás (hepatitisz). A májgyulladás okozta jelek és tünetek közé tartozhatnak a kóros májfunkciós vizsgálati eredmények, a szem vagy a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság), a jobb oldalon jelentkező hasi fájdalom vagy a fáradtság.
- A vesék gyulladása vagy betegségei. A jelek és tünetek közé tartozhatnak a kóros vesefunkciós vizsgálati eredmények vagy a vizelet mennyiségének csökkenése.
- A hormontermelő mirigyek problémái (beleértve az agyalapi mirigyet, a pajzsmirigyet és a mellékveséket), amelyek befolyásolhatják ezen mirigyek működését. Ezeknek a mirigyeknek a nem megfelelő működéséből eredő jelek és tünetek közé tartozhat a kimerültség (túlzott fáradtság), testtömegváltozás vagy fejfájás és látászavarok.
- Cukorbetegség, beleértve egy súlyos, a vérben lévő sav miatt kialakuló néha életveszélyes problémát (diabéteszes ketoacidózis). A tünetek közé tartozhat a szokásosnál nagyobb éhség- vagy szomjúságérzet, gyakoribb vizeletürítés, fogyás, fáradtságérzet vagy gondolkodási nehézség, édes vagy gyümölcsös szagú lehelet, édes vagy fémes íz a szájban, illetve a vizelet vagy az izzadság eltérő szaga, hányinger vagy hányás, gyomorfájdalom, valamint mély vagy szapora légzés.
- A bőr gyulladása, ami súlyos bőrreakciókhoz vezethet (toxikus epidermális nekrolízis és Stevens-Johnson-szindróma néven ismert). A súlyos bőrreakciókra utaló jelek és tünetek közé tartozhat a bőrkiütés, a viszketés és a bőrhámlás (amely akár halálos is lehet).
- A szívizom gyulladása (myocarditis). A jelek és tünetek közé tartozhat a mellkasi fájdalom, szabálytalan és/vagy szapora pulzus, kimerültség, a bokák duzzanata vagy légszomj.
- Hemofagocitás limfohisztiocitózis. Ez egy ritka betegség, amelynél az immunrendszer túl sok, egyébként normális, a fertőzések ellen fellépő sejtet, úgynevezett hisztiocitát és limfocitát termel. A tünetek közé tartozik a megnagyobbodott máj és/vagy lép, a bőrkiütés, a duzzadt nyirokcsomók, a légzési problémák, véraláfutások kialakulása iránti hajlam, továbbá veseelváltozások és szívproblémák.
- Átültetett szerv kilökődése.
- Graft-versus-host betegség őssejt-transzplantáció után (amikor egy donor transzplantált sejtjei megtámadják az Ön saját sejtjeit). Ha ilyen transzplantációban részesült, kezelőorvosa mérlegelni fogja, hogy kaphat-e Opdualag-kezelést. A Graft-versus-host betegség súlyos lehet és halált okozhat.
- Infúziós reakciók, melyek közé tartozhat a légszomj, viszketés vagy bőrkiütés, szédülés vagy láz.

Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha ezek közül a jelek és tünetek közül bármelyik jelentkezik vagy azok súlyosbodnak. Ne próbálja meg a tüneteit saját maga más gyógyszerekkel kezelni. Kezelőorvosa
- a szövődmények megelőzése és a tünetei enyhítése érdekében más gyógyszereket adhat,
- kihagyhatja az Opdualag következő adagját,
- vagy végleg leállíthatja az Ön Opdualag-kezelését.
Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek a jelek és tünetek néha később jelentkeznek, és lehet, hogy csak hetekkel vagy hónapokkal az utolsó adag beadása után alakulnak ki. A kezelés előtt kezelőorvosa ellenőrizni fogja az általános egészségi állapotát. A kezelése alatt vérvizsgálatok is történnek majd Önnél.

Egyeztessen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, mielőtt beadják Önnek az Opdualagot:
- Ha egy aktív autoimmun betegsége van (egy olyan betegség, amelyben a szervezet a saját sejtjeit támadja meg).
- Ha a szemében van melanoma.
- Ha azt mondták Önnek, hogy a daganat átterjedt az agyára.
- Ha az utóbbi időben olyan gyógyszereket szedett, amelyek elnyomják az immunrendszere működését.

Gyermekek és serdülők
Az Opdualag nem alkalmazható 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

Egyéb gyógyszerek és az Opdualag
Mielőtt Opdualagot kap, mondja el kezelőorvosának, ha bármilyen olyan gyógyszert szed, amely elnyomja az immunrendszere működését, mint például a kortikoszteroidok, mivel ezek a gyógyszerek befolyásolhatják az Opdualag hatását. Ugyanakkor, ha már kezelik az Opdualaggal, lehet, hogy kezelőorvosa kortikoszteroidokat ad Önnek azoknak a lehetséges mellékhatásoknak a csökkentése érdekében, amelyek a kezelés alatt alakulhatnak ki Önnél.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, illetve szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ne szedjen semmilyen más gyógyszert a kezelés alatt úgy, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ne alkalmazza az Opdualagot, ha terhes, csak akkor, ha kezelőorvosa kifejezetten azt mondja Önnek. Az Opdualag terhes nőkre gyakorolt hatásai nem ismertek, de lehetséges, hogy a hatóanyagok, a nivolumab és a relatlimab károsíthatja a meg nem született gyermeket.
- Ha Ön fogamzóképes nő, akkor az Opdualag-kezelés ideje alatt és az utolsó Opdualag-adagot követően legalább 5 hónapig hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia.
- Amennyiben teherbe esik az Opdualag alkalmazása alatt, mondja el kezelőorvosának.

Nem ismert, hogy az Opdualag bejuthat-e az anyatejbe, és hatással lehet-e a szoptatott gyermekre. Az Opdualag-kezelés alatt vagy után történő szoptatás előtt az előnyökkel és kockázatokkal kapcsolatban beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Opdualag kismértékben befolyásolja az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ugyanakkor ezen tevékenységek végzése közben mindaddig elővigyázatosság szükséges, amíg nem biztos abban, hogy az Opdualag nem hat Önre hátrányosan.

Betegkártya
A betegtájékoztató fontosabb információit megtalálja a Betegkártyán is, amit kezelőorvosa átad Önnek. Fontos, hogy a Betegkártyát mindig magánál tartsa és mutassa meg partnerének vagy gondozóinak.


3. Hogyan kell alkalmazni az Opdualagot?

Mennyi Opdualagot adnak be?
A készítmény infúzióval beadott, ajánlott adagja felnőtteknél és legalább 12 éves serdülőknél 480 mg nivolumab és 160 mg relatlimab 4 hetente. Ezt az adagolást a legalább 30 kg testtömegű serdülőkre vonatkozóan határozták meg.

Az Ön adagjától függően az alkalmazás előtt megfelelő mennyiségű Opdualagot hígíthatnak fel 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid oldatos injekcióval vagy 50 mg/ml (5%-os) glükóz oldatos injekcióval. Az Opdualag hígítatlanul is alkalmazható.

Hogyan adják be az Opdualagot?
Az Opdualag-kezelést egy tapasztalt orvos felügyelete alatt kórházban vagy rendelőben fogja megkapni.

Az Opdualagot infúzió formájában (csepegtetéssel) egy gyűjtőerébe fogják beadni 4 hetente. Az egyes infúziók beadása körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Kezelőorvosa addig fogja folytatni az Opdualaggal való kezelését, amíg kedvező hatása van Önre, vagy amíg a mellékhatások túlságosan súlyossá nem válnak.

Ha kimaradt egy adag Opdualag
Nagyon fontos, hogy annak érdekében, hogy megkapja az Opdualagot, elmenjen a kezelésre minden megbeszélt időpontban. Ha kihagy egy tervezett időpontot, kérdezze meg kezelőorvosát, mikorra ütemezi a következő adagot.

Ha idő előtt abbahagyja az Opdualag alkalmazását
Lehet, hogy a kezelés abbahagyása leállítja a gyógyszer hatását. Ne hagyja abba az Opdualag-kezelést, csak akkor, ha ezt megbeszélte a kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Kezelőorvosa meg fogja beszélni ezeket Önnel, és elmagyarázza a kezelése kockázatait és előnyeit.

Figyeljen a gyulladás fontos tüneteire (ezeket a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című 2. pont ismerteti). Az Opdualag az Ön immunrendszerére hat, és a szervezete egyes részein gyulladást okozhat. A gyulladás súlyosan károsíthatja a szervezetét, és néhány gyulladásos betegség életveszélyes lehet, és kezelést vagy az Opdualag abbahagyását teszi szükségessé.

Az alábbi mellékhatásokról számoltak be az Opdualag mellett:

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):
- húgyúti (a testnek a vizeletet összegyűjtő és ürítő részei) fertőzés;
- csökkent vörösvértestszám (oxigént szállít) és fehérvérsejtszám (limfociták, neutrofilek, leukociták; fontosak a fertőzések leküzdésében);
- pajzsmirigy-alulműködés (ami fáradtságot vagy hízást okozhat);
- csökkent étvágy;
- fejfájás;
- légzési nehézség, köhögés;
- hasmenés (híg, laza vagy puha széklet), hányás; hányinger; hasi fájdalom; székrekedés;
- bőrkiütés (néha hólyagokkal), a bőr elszíneződése foltokban (vitiligo), viszketés;
- izomfájdalom, csont- és ízületi fájdalom;
- fáradtság vagy gyengeség, láz.
A kezelőorvosa által végzett tesztek eredményének eltérései az alábbiakat jelezhetik:
- kóros májfunkció (a májenzimek emelkedett vérszintje, mint az alkalikus foszfatáz, glutamát-oxálacetát transzamináz, glutamát-piruvát-transzamináz);
- kóros vesefunkció (a kreatinin emelkedett vérszintje);
- alacsony nátrium és magnéziumszint, valamint alacsony vagy magas kalcium- és káliumszint.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- felső légúti (az orr és a felső légutak) fertőzések;
- alacsony vérlemezkeszám (a véralvadást segítő sejtek), egyes fehérvérsejtek emelkedett száma;
- a mellékvesék által termelt hormonok csökkent elválasztása (ezek a mirigyek a vesék felett helyezkednek el), az agy alapján elhelyezkedő agyalapi mirigy gyulladása, a pajzsmirigy túlműködése, a pajzsmirigy gyulladása;
- cukorbetegség, alacsony vércukorszint; fogyás, a mellékterméknek számító húgysav magas szintje a vérben, az albumin nevű fehérje alacsony szintje a vérben, kiszáradás;
- zavart állapot;
- a karok és az alsó végtagok zsibbadását, gyengeségét, bizsergését vagy égő fájdalmát okozó ideggyulladás, szédülés, megváltozott ízérzés;
- szemgyulladás (ami fájdalommal és kivörösödéssel, látási problémákkal vagy homályos látással jár), látászavarok, szemszárazság, túlzott könnyezés;
- a szívizom gyulladása;
- vénagyulladás, ami bőrpírt, nyomásérzékenységet és duzzanatot okozhat;
- a tüdők gyulladása (pneumonitisz), amit köhögés és nehézlégzés jellemez; orrdugulás;
- bélgyulladás (kolitisz), hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorgyulladás (gasztritisz), nyelési nehézség, fekélyek a szájüregben és ajakherpesz; szájszárazság;
- májgyulladás (hepatitisz);
- szokatlan hajhullás vagy hajgyengülés (alopecia), izolált bőrnövekedési terület, ami bepirosodik és viszket (lichenoid keratózis), fényérzékenység, bőrszárazság;
- fájdalmas ízületek (artritisz), izomgörcsök, izomgyengeség;
- veseelégtelenség (a vizelet mennyiségének vagy színének megváltozása, véres vizelet, duzzad bokák, étvágytalanság), magas fehérjeszint a vizeletben;
- vizenyő (duzzanat), influenzaszerű tünetek, hidegrázás;
- a gyógyszer alkalmazásával összefüggő reakciók.
A kezelőorvosa által végzett tesztek eredményének eltérései az alábbiakat jelezhetik:
- kóros májfunkció (a bilirubin bomlástermék emelkedett vérszintje, a gamma-glutamil-transzferáz májenzim emelkedett vérszintje);
- emelkedett nátrium- és magnéziumszint;
- emelkedett troponinszint (a szív sérülésekor a vérbe jutó fehérje);
- a glükózt (cukrot) lebontó enzim (laktát-dehidrogenáz), a zsírokat lebontó enzim (lipáz), a keményítőt lebontó enzim (amiláz) emelkedett szintje.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a szőrtüszők gyulladása és fertőzése;
- olyan betegség, amikor a vörösvértestek gyorsabban esnek szét, mint ahogy termelődnek (hemolitikus anémia);
- az agyalapi mirigy alulműködése; a nemi hormonokat termelő mirigyek alulműködése;
- az agy gyulladása, ami zavartsággal, lázzal, memóriaproblémákkal vagy rohamokkal (agyvelőgyulladás) járhat, az idegek átmeneti gyulladása, amely fájdalmat, gyengeséget és végtagbénulást vált ki (Guillain-Barré-szindróma), látóideg-gyulladás, ami teljes vagy részleges látásvesztéssel járhat;
- gyulladásos rendellenesség, ami a szemet, a bőrt és a dobhártyát, az agyat és a gerincvelőt érinti (Vogt-Koyanagi-Harada -betegség), szemvörösség;
- folyadékgyülem a szív körül;
- asthma;
- a nyelőcső (a torok és a gyomor közötti út) gyulladása;
- epevezeték-gyulladás;
- bőrkiütések és felhólyagzódás a lábon, karon és a hason (pemphigoid), megvastagodott piros bőrfoltokkal járó bőrbetegség, gyakran ezüstös hámlással (pikkelysömör), csalánkiütés (viszkető, göbcsés bőrkiütés);
- izomgyulladás, ami gyengeséggel, duzzanattal és fájdalommal jár, olyan betegség, melynél az immunrendszer megtámadja a test nedvesítő mirigyeit, például a könnyet és a nyálat (Sjögren-szindróma), izomgyulladás, amely fájdalommal vagy merevséggel jár, ízületi gyulladás (fájdalmas ízületi betegség), olyan betegség, melynél az immunrendszer megtámadja saját szöveteit, kiterjedt gyulladást és szövetkárosodást okozva az érintett szervekben, például az ízületekben, a bőrben, az agyban, a tüdőben, a vesékben és az erekben (szisztémás lupus erythematosus);
- vesegyulladás;
- spermahiány az ondóban.
A kezelőorvosa által végzett tesztek eredményének eltérései az alábbiakat jelezhetik:
- a C-reaktív fehérje szintjének emelkedése;
- gyors vérsüllyedés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Opdualagot tárolni?

Az Opdualagot kórházban vagy rendelőintézetben fogja megkapni, és annak tárolásáért az egészségügyi szakemberek felelősek.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az injekciós üveg címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó.

Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveg a külső dobozban tartandó.
A bontatlan injekciós üveg ellenőrzött, legfeljebb 25 °C-os szobahőmérsékleten, legfeljebb 72 órán át tárolható.

A fel nem használt infúziós oldat ismételt felhasználás céljára nem tárolható. Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Opdualag?
- A készítmény hatóanyagai a nivolumab és a relatlimab.
A koncentrátum oldatos infúzióhoz 12 mg nivolumabot és 4 mg relatlimabot tartalmaz milliliterenként.
240 mg nivolumabot és 80 mg relatlimabot tartalmaz 20 ml koncentrátumot tartalmazó injekciós üvegenként.

- Egyéb összetevők: hisztidin, hisztidin-hidroklorid-monohidrát, szacharóz, pentetinsav, poliszorbát 80 (E433) és injekcióhoz való víz.

Milyen az Opdualag külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Opdualag-koncentrátum oldatos infúzióhoz (steril koncentrátum) egy tiszta vagy opaleszkáló, színtelen vagy halványsárga színű folyadék, amely lényegében részecskementes.
Dobozonként egy injekciós üveg kerül kiszerelésre.
Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: EU/1/22/1679/001
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG
    • Hatóanyag: nivolumab, relatlimab
    • ATC: Nivolumab és relatlimab
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy fátyolfelhős időre számíthatunk. A szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 6 és 14 fok között valószínű. Ma már 28 fok is lehet, ingerültséget okozhat a hirtelen jött meleg.