OMNIC TOCAS 0,4 mg retard filmtabletta

OMNIC TOCAS 0,4 mg retard filmtabletta betegtájékoztatója

1.. Milyen típusú gyógyszer az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta hatóanyaga a tamszulozin. Ez egy α1-adreno-receptor blokkoló, ami csökkenti a dülmirigy (prosztata) és a húgycső simaizmainak feszülését. Ezáltal könnyebben jut át a vizelet a húgycsövön és elősegíti a vizelést. Egyúttal a sürgető vizelési ingert is enyhíti.

Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát a férfiak jóindulatú prosztata megnagyobbodásával összefüggő (jóindulatú prosztata hiperplázia) alsó húgyúti panaszainak kezelésére alkalmazzák. Ezek a panaszok lehetnek vizelési nehézség (gyenge vizeletsugár), vizeletszivárgás, gyakori és sürgős vizelési inger éjszaka és nappal is.


2. Tudnivalók az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát
- Ha allergiás (túlérzékeny) a tamszulozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. A túlérzékenység a test lágyszöveteinek (pl. torok vagy nyelv) hirtelen helyi duzzadásaként, nehézlégzésként, illetve viszketésként és kiütésként jelentkezhet (angioödéma).
- Ha súlyos májbetegségben szenved.
- Ha helyzetváltoztatáskor szédül, mert (leüléskor vagy felálláskor) leesik a vérnyomása.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Önnek időközönként rendszeres orvosi vizsgálatra van szüksége, hogy ellenőrizzék a kezelt betegsége alakulását.
- Mint az ilyen típusú más gyógyszerek alkalmazásakor, az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta szedése során is ritkán ájulás következhet be. A gyengeség vagy a szédülés első jeleinek észlelésekor le kell ülni vagy feküdni, amíg jobban nem lesz.
- Ha súlyos vesebetegsége van, tájékoztassa kezelőorvosát.
- Ha szürkehályog (katarakta) vagy a megnövekedett szembelnyomás (zöldhályog) miatt szemműtét előtt áll, kérjük, mondja el a szemészorvosnak, hogy az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát szedi, szedte korábban vagy a szedését tervezi. A szemsebész így a megfelelő elővigyázatossággal tud eljárni, mind a gyógyszerelésben, mind a műtéti eljárásban. Kérdezze meg orvosát, hogy elhalassza-e a gyógyszerszedést vagy ideiglenesen abbahagyja-e a gyógyszer szedését a szürkehályog (katarakta) vagy a megnövekedett szembelnyomás (zöldhályog) műtét előtt.
Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével

Gyermekek és serdülők
Ne alkalmazzák ezt a gyógyszert gyermekeknél vagy 18 évesnél fiatalabb serdülőkorúaknál, ugyanis ebben a betegpopulációban a gyógyszernek nincs indikációja, a biztonságosság, hatásosság nem igazolt.

Egyéb gyógyszerek és az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta
Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta más, azonos csoportba tartozó (α1-adrenoreceptor blokkoló) gyógyszerekkel együtt szedve nem várt vérnyomásesést okozhat.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha Önt egyidejűleg olyan gyógyszerekkel kezelik, melyek megnövelhetik az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta kiürülését a szervezetéből (például: ketokonazol, eritromicin).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos étellel vagy itallal
Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát étkezés előtt vagy étkezés közben is beveheti.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Az Omnic Tocas nők részére nem javallt.

Férfiakban rendellenes ejakulációt figyeltek meg. Ez azt jelenti, hogy az ondó nem távozik a húgycsövön keresztül, hanem a húgyhólyagba kerül (retrográd ejakuláció); csökken az ejakulátum mennyisége, illetve az hiányzik (ejakulációs zavar). Ez fájdalmatlan jelenség.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert, hogy az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta hátrányosan befolyásolná a gépjárművezetést és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkor figyelembe kell vennie, hogy szédülés előfordulhat, ilyen esetben nem folytatható olyan tevékenység, amely figyelmet igényel.


3. Hogyan kell szedni az Omnic Tocas 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszulát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja naponta 1 filmtabletta. Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető, de lehetőleg azonos napszakban kell szedni.
A tablettát egészben, széttörés és szétrágás nélkül kell lenyelni.

Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta hatóanyaga fokozatosan szabadul fel a speciálisan megtervezett tabletta formából, miután a tablettát lenyelte. Lehetséges, hogy a széklete tabletta maradékot tartalmaz. Miután a hatóanyag már felszabadult, nincs veszélye annak, hogy a tabletta kevésbé hatékony.

Az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát általában hosszútávú alkalmazásra rendelik. A húgyhólyagra és a vizelésre gyakorolt hatás a hosszútávú kezelés során fennmarad.

Ha az előírtnál több Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát vett be:
Túl sok Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta bevétele nem várt vérnyomáseséshez és szapora szívveréshez vezethet, amelyet szédülés kísér. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha túl sok Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát vett be.

Ha elfelejtette bevenni az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát:
Ha elfelejti bevenni az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát a szokásos időben, ugyanazon a napon még vegye be a kimaradt tablettát. Ha az egész nap folyamán elmulasztotta a gyógyszer bevételét, azt másnap ne pótolja, csak folytassa a gyógyszer szedését az előírás szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Az Omnic Tocas-kezelés megszakításakor jelentkező hatások:
Az Omnic Tocas-kezelés idő előtti megszakításakor az eredeti panaszok visszatérhetnek.
Ezért szedje orvos által előírt időtartamig, még akkor is, ha a panaszai elmúltak.
Mindig beszélje meg orvosával, ha a kezelést be akarja fejezni.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer,így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A lehetséges mellékhatásokat az alábbi kategóriák szerint soroljuk fel:
Nagyon gyakori mellékhatások: 10-ből több mint 1 beteget érinthet.
Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet.
Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet.
Ritka mellékhatások: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet.
Nagyon ritka mellékhatások: 10000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet.

Gyakori:
Szédülés (különösen leüléskor és felálláskor), ejakulációs zavarok

Nem gyakori:
Fejfájás, erős szívdobogásérzés (a szív észrevehetően gyorsabban ver a normálisnál), néha szédüléssel is járó vérnyomásesés pl. ülő vagy fekvő testhelyzetből való felálláskor, orrdugulás vagy orrfolyás (rinitisz), hasmenés, hányinger, hányás, székrekedés, gyengeség (aszténia), kiütés, viszketés, csalánkiütés (urtikária)

Ritka:
Ájulás és a test lágyszöveteinek (pl. torok vagy nyelv) hirtelen helyi duzzadása, nehézlégzés, illetve viszketés és kiütés, gyakran allergiás reakcióként (angioödéma)

Nagyon ritka:
Fájdalmas, hosszan tartó, akaratlan erekció, amihez azonnali orvosi beavatkozás szükséges (priapizmus), bőrkiütés, az ajkak, szem, száj, orrjáratok vagy nemiszervek bőr gyulladása és/vagy felhólyagosodása (Stevens-Johnson-szindróma).

Nem ismert (a gyakoriság rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
homályos látás, látászavar, orrvérzés, súlyos bőrkiütés (eritéma multiforme, exfoliativ dermatitisz), retrográd ejakuláció és ejakuláció képtelenség (lásd 2. pont), szabálytalan rendellenes szívritmus (pitvarfibrilláció, aritmia, tahikardia), nehézlégzés (diszpnoé), szájszárazság.
Ha szürkehályog (katarakta) vagy a megnövekedett szembelnyomás (zöldhályog) miatt megműtik a szemét, és az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtablettát szedi, vagy szedte korábban, lehetséges, hogy a pupillái nehezen tágulnak és a szivárványhártya (szemének kör alakú színes része) petyhüdt lesz a beavatkozáskor.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Omnic Tocas 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszulát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 0,40 mg tamszulozin-hidroklorid retard filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztrearát, makrogol 8000, makrogol 7000000
Bevonat: Opadry yellow O3F22733 (hipromellóz 6mPa.s, makrogol 8000, sárga vas-oxid (E172)

Milyen az Omnic Tocas 0,4 mg retard filmtabletta külleme, és mit tartalmaz a csomagolás
Retard filmtabletta: kerek, sárga, filmbevonatú, retard filmtabletta egyik oldalán "04" jelzéssel ellátva.

10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 60 db, 90 db, 100 db vagy 200 db filmtabletta PA/Al/PVC-Al/PVC/PVDC buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9839/01
OMNIC TOCAS 0,4 mg retard filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Astellas Pharma
  • Hatóanyag: tamsulosin
  • ATC: Tamsulosin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 2847Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 2421 Ft
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.