NULOJIX 250 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

NULOJIX 250 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NULOJIX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A NULOJIX-ben lévő hatóanyag a belatacept, ami az immunrendszer működését gátló, immunszuppresszánsoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek az immunrendszer működését, a szervezet természetes védekező képességét csökkentik. Felnőtteknél alkalmazzák annak megakadályozására, hogy az immunrendszer megtámadja az átültetett vesét és annak kilökődését okozza. Más immunszuppresszív gyógyszerekkel, köztük mikofenolsavval és kortikoszteroidokkal együtt alkalmazzák. Ajánlott továbbá egy interleukin (IL)-2 receptor gátló alkalmazása is a transzplantáció utáni első héten.
2. TUDNIVALÓK A NULOJIX ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a NULOJIX-et
- ha allergiás (túlérzékeny) a belataceptre vagy a NULOJIX egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).
Belatacepttel összefüggésben jelentkező allergiás reakciókat jelentettek a klinikai vizsgálatokban.
- ha NEM volt kitéve Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzésnek, vagy nem biztos, hogy volt ilyen fertőzése, akkor Önt tilos NULOJIX-szel kezelni. Az EBV vírus okozza a mirigylázat. Ha nem volt ilyen vírus fertőzése, Önnél nagy a rákos daganatok egyik fajtájának, az úgynevezett transzplantáció utáni, kóros fehérvérsejt szaporulattal járó betegség (PTLD) kialakulásának a kockázata. Ha nem biztos benne, hogy fertőződött-e korábban a vírussal, akkor beszéljen kezelőorvosával.
A NULOJIX fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Transzplantáció utáni, kóros fehérvérsejt szaporulattal járó betegség
A NULOJIX-kezelés mellett megnő Önnél a transzplantáció utáni, fehérvérsejt szaporulattal járó betegségnek (PTLD-nek) nevezett rákos daganat kialakulásának a kockázata. A NULOJIX-kezelés mellett ez gyakrabban alakul ki az agyban, és halálos kimenetelű lehet. Az alábbi esetekben az embereknél nagyobb a PTLD kialakulásának kockázata:
- ha nem volt kitéve Epstein-Barr vírus fertőzésnek a transzplantációt megelőzően.
- ha egy citomegalovírus (CMV) nevű vírussal fertőzött.
- ha az akut szervkilökődés kezelésére olyan, a T-sejtek számát csökkentő kezelést kapott, mint például a timocita-ellenes globulin. A T-sejtek olyan sejtek, amelyek a szervezet betegségekkel és fertőzésekkel szembeni ellenállóképességének fenntartásáért felelősek. Ezek az átültetett vese kilökődését idézhetik elő.
- Ha nem biztos benne, hogy ezek az esetek érintik-e Önt, akkor beszéljen kezelőorvosával.
Súlyos fertőzések
A NULOJIX-kezelés mellett súlyos fertőzések alakulhatnak ki, és ezek halálos kimenetelűek lehetnek. A NULOJIX gyengíti a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. A súlyos fertőzések közé tartozhat:
- a tüdőbaj (tuberkulózis),
- a citomegalovírus (CMV) egy olyan vírus, ami a szövetek és a vér súlyos fertőzéseit okozhatja,
- övsömör,
- más herpesz vírus okozta fertőzések.
Vannak az agy egy ritka típusú, progresszív multifokális leukoenkefalopátiának (PML-nek) nevezett fertőzéséről szóló beszámolók, ami olyan betegeknél fordult elő, akik NULOJIX-et kaptak. A PML gyakran vezet súlyos mozgásképtelenséghez vagy halálhoz.
Beszéljen családjának vagy gondozójának az Ön kezeléséről. Olyan tünetei is lehetnek, amelyeket lehet, hogy saját maga nem vesz észre. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell vizsgálnia az Ön tüneteit, hogy kizárja a PML-t, a PTLD-t vagy más fertőzéseket. Kérjük, a tünetek felsorolását nézze meg a 4. pontban: Lehetséges mellékhatások.
Bőrrák
A NULOJIX alkalmazása alatt kerülje a napfényt és az ultraibolya (UV) sugárzást. Viseljen védőruházatot és alkalmazzon magas fényvédő faktorú naptejet. A NULOJIX-et alkalmazó embereknél magasabb bizonyos egyéb típusú rákos daganatok, különösen a bőrrák kialakulásának a kockázata.
Vérrög képződése az átültetett veséjében
Attól függően, hogy milyen veseátültetést kapott, a vérrögképződés nagyobb kockázata állhat fenn az átültetett veséjében.
Alkalmazás májátültetésnél
A NULOJIX alkalmazása nem javasolt, ha Önnek májátültetése volt.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A NULOJIX-et nem vizsgálták 18 évnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél, ezért a NULOJIX ebben a korcsoportban nem javasolt.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni a NULOJIX alkalmazása alatt, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az élő kórokozót tartalmazó védőoltások beadását kerülni kell NULOJIX alkalmazása mellett. Mondja el kezelőorvosának, ha védőoltást kell kapnia. Kezelőorvosa tanácsot ad Önnek, mit tegyen.
Terhesség és szoptatás
Amennyiben teherbe esik a NULOJIX alkalmazása alatt, mondja el kezelőorvosának.
Ne alkalmazza a NULOJIX-et, ha terhes, csak akkor, ha kezelőorvosa kifejezetten azt javasolta Önnek. A NULOJIX terhes nőkre gyakorolt hatása nem ismert. A NULOJIX alkalmazása alatt tilos teherbe esnie. Ha Ön fogamzóképes nő, akkor a NULOJIX-kezelés alatt és az utolsó adaggal végzett kezelést követően még 8 hétig hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia, mivel az embrionális/magzati fejlődésre gyakorolt lehetséges kockázat nem ismert. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a megbízható fogamzásgátlással kapcsolatosan.
A NULOJIX-kezelés alatt abba kell hagynia a szoptatást. Nem ismeretes, hogy a hatóanyag, a belatacept kiválasztódik-e az emberi anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A NULOJIX kismértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ugyanakkor nem vezethet gépjárművet vagy nem kezelhet semmilyen gépet, ha fáradtnak érzi magát vagy nincs jól, miután megkapta a NULOJIX-et.
Fontos információk a NULOJIX egyes összetevőiről
Mondja el kezelőorvosának, ha alacsony nátriumtartalmú (kevés sót tartalmazó) étrendet tart, mielőtt NULOJIX-szel kezelik.
A gyógyszer 0,65 mmol (vagy 15 mg) nátriumot tartalmaz, ami 1,95 mmol (vagy 45 mg) nátriumnak felel meg a három injekciós üvegből álló maximális adag esetén.
3. HOGYAN KELL A NULOJIX-ET ALKALMAZNI?
A NULOJIX-kezelést egy vesetranszplantációban jártas szakember fogja felírni és felügyelni. A NULOJIX-et egy egészségügyi szakember fogja beadni Önnek.
Cseppinfúzió formájában egy gyűjtőerébe (vénájába) fogják beadni, kb. 30 perc alatt.
A javasolt adag az Ön kilogrammban mért testtömegén alapul, és az orvos fogja majd kiszámítani. Az adag és a kezelés gyakorisága az alábbiakban kerül megadásra.
Az orvosok és egészségügyi szakemberek számára szóló a NULOJIX adag kiszámítására, elkészítésére és beadására vonatkozó információ a betegtájékoztató végén található.

Ha az előírtnál több NULOJIX-et kapott
Ha ilyen előfordul, kezelőorvosa ellenőrizni fogja Önnél a mellékhatások okozta panaszokat vagy tüneteket, és ha szükséges, kezeli azokat.
Ha elfelejtette alkalmazni a NULOJIX-et
Nagyon fontos, hogy annak érdekében, hogy megkapja a NULOJIX-et, elmenjen a kezelésre minden megbeszélt időpontban. Ha a tervezett időpontban nem kapta meg a NULOJIX-et, kérdezze meg kezelőorvosát, mikorra ütemezi a következő adagot.
Ha idő előtt abbahagyja a NULOJIX alkalmazását
Ha idő előtt abbahagyja a NULOJIX alkalmazását, szervezete kilökheti az átültetett vesét. A NULOJIX abbahagyásáról hozott döntést meg kell beszélni kezelőorvosával, és rendszerint egy másik kezelést kell kezdeni.
Ha a NULOJIX-kezelést hosszú időre abbahagyja és semmilyen másik gyógyszert sem szed a kilökődés megelőzése érdekében, majd a kezelést újra elkezdi, nem ismert, hogy a belatacept ugyanolyan hatásos lesz-e, mint előtte.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a NULOJIX is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Azonban a NULOJIX okozhat olyan súlyos mellékhatásokat, amelyeket lehet, hogy kezelni kell.
Beszéljen családjának vagy gondozójának az Ön kezeléséről, mert olyan tünetei is lehetnek, amelyeket lehet, hogy saját maga nem vesz észre.
Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha Ön vagy a családja az alább felsorolt tünetek bármelyikét észleli:
Idegrendszeri tünetek: memóriazavar, beszéd- és kommunikációs zavarok, hangulat- vagy viselkedésváltozások, zavartság vagy az izomműködés szabályozásának képtelensége, a test egyik oldalán kialakuló gyengeség, a látásban bekövetkező változások, vagy fejfájás.
Fertőzés tünetei: láz, megmagyarázhatatlan fogyás, megnagyobbodott nyirokcsomók, megfázásos tünetek, például orrfolyás vagy torokfájás, köpetürítéssel járó köhögés, véres köpet, fülfájás, vörös berepedések vagy sérülések a bőrön, melyek környezete meleg és gennyesen váladékoznak.
Vesét és húgyhólyagot érintő tünetek: érzékenység az átültetett vese területén, vizeletürítési zavar, a termelődő vizelet mennyiségének megváltozása, véres vizelet, vizelés közben jelentkező fájdalom vagy égő érzés.
Emésztőrendszeri tünetek: nyelési fájdalom, fájdalmas szájüregi fekélyek, fehér foltok a szájüregben vagy a garatban, gyomorpanaszok, hasi fájdalom, hányás, vagy hasmenés.
Bőrelváltozások: váratlanul kialakuló véraláfutás vagy vérzés, szabálytalan szélű barna vagy fekete bőrelváltozások, vagy az elváltozás egy része nem úgy néz ki, mint a többi, egy anyajegy méretének és színének a megváltozása, vagy újonnan kialakuló bőrelváltozás vagy dudor.
Az allergiás reakciók tünetei a következők lehetnek (teljes felsorolás nélkül): kiütés, a bőr kipirosodása, csalánkiütés, viszketés, az ajak, nyelv, arc vagy a test bármelyik részének duzzanata, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, vagy sípoló légzés.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érintenek a 3 éves kezelés alatt):
- húgyhólyag vagy vesefertőzés, felső légúti fertőzés, citomegalovírus fertőzés (ami a vér és a szövetek súlyos fertőzéseit okozhatja), láz, köhögés, hörghurut,
- légszomj,
- székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom,
- magas vérnyomás, alacsony vérnyomás,
- fejfájás, alvászavar, idegesség vagy szorongás, a kezek és a lábak feldagadása,
- ízületi fájdalom, hátfájás, végtagfájdalom,
- vizeletürítés közben jelentkező fájdalom, vér a vizeletben. A laboratóriumi vizsgálatok jelezhetik:
- alacsony vörösvértestszám vagy vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám,
- a vérben lévő kreatinin mennyiségének a növekedése (a veseműködés értékelésére való vérvizsgálat), a vizeletben lévő fehérje mennyiségének a növekedése,
- különböző sók és elektrolitok szintjének változása a vérben,
- a koleszterin és a triglicerid (vérzsírok) mennyiségének növekedése,
- magas vércukorszint.
Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1 - 10 beteget érintenek a 3 éves kezelés alatt):
- a bőr rákos és nem rákos daganatai,
- a vérnyomás veszélyes megemelkedése, ami kezeletlenül ájuláshoz, kómához és halálhoz vezethet,
- sztrók (szélütés),
- szövetelhalás a vérellátás hiánya miatt,
- májgyulladás (citolítikus hepatítisz),
- vesekárosodás,
- folyadék a tüdőkben és sípoló légzés, mellkasi fájdalom vagy angina (szív eredetű mellkasi fájdalom), megvastagodott szívizom (a szív alsó részében),
- a vér vagy a szövetek fertőzése, légúti fertőzések, tüdőgyulladás, influenza,
orrmelléküreg-gyulladás, orrfolyás, torokfájás, fájdalom a szájban/torokban, herpeszvírus fertőzések, övsömör és egyéb vírusfertőzések, szájüregi fekélyek, szájpenész, vesefertőzés, gombás bőrfertőzések, a köröm gombás fertőzése és egyéb gombás fertőzések, bőrfertőzés, lágyrészfertőzés, sebfertőzés, egy területre korlátozott fertőzés, lassú gyógyulás, vérömleny, az átültetett vese körül felgyülemlő nyirokfolyadék,
- gyorsult szívverés, lassú szívverés, kóros vagy szabálytalan szívverés, szívgyengeség,
- cukorbetegség,
- a szervezet vízhiánya,
- a gyomor és a belek gyulladása, amit rendszerint egy vírus okoz,
- gyomorpanaszok,
- szokatlan bizsergés, a kezek és lábak zsibbadása vagy gyengesége,
- bőrkiütés, viszketés,
- izomfájdalom, izomgyengeség, csontfájdalom, ízületi duzzanat, csigolyák közötti porckorongok betegsége, az ízület hirtelen kialakuló elakadása, izomgörcsök, ízületi gyulladás,
- elzáródás a vese ereiben, vesemegnagyobbodás a vizelet veséből történő elfolyásának akadályozottsága miatt, a vizelet húgyhólyagból történő visszafolyása a húgyvezetékekbe, vizelettartási zavar, húgyhólyag ürítési zavar, éjszakai vizelés, cukor a vizeletben,
- a testtömeg növekedése vagy a testtömeg csökkenése,
- szürkehályog, vérbőség a szemben, homályos látás,
- remegés vagy reszketés, szédülés, ájulás vagy eszméletvesztés, fülfájás, fülzúgás, fülcsengés vagy más tartósan hallható zajok a fülben,
- faggyúmirigy-gyulladás, hajhullás, a bőr szokatlan elváltozása, fokozott verejtékezés, éjszakai verejtékezés,
- a hasizmok gyengesége és sérv a műtéti heg mentén, hasfali sérv,
- depresszió, kimerültség, fáradtság, álmosság, energiahiány érzése, általános rossz közérzet, légzési nehézség lefekvéskor, orrvérzés,
- egy olyan emberre jellemző kinézet, mint akinek magas a szteroidszintje, például holdvilágarc, háti púp, a felsőtesten kialakuló elhízás,
- kóros folyadékfelhalmozódás.
A laboratóriumi vizsgálatok jelezhetik:
- alacsony vérlemezkeszám a vérben, túl sok fehérvérsejt, túl sok vörösvértest a vérben,
- a vér szén-dioxid szintjének változása, folyadékvisszatartás, alacsony fehérjeszint a vérben,
- kóros májfunkciós vizsgálati eredmények, emelkedett mellékpajzsmirigy-hormonszint a vérben,
- emelkedett fehérjeszint (C-reaktív protein) a vérben, ami gyulladást jelez,
- ellenanyagok (a fertőzés ellen küzdő fehérjék) szintjének csökkenése a vérben.
Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül 1 - 10 beteget érintenek a 3 éves kezelés alat):
- tüdőrák, végbélrák, emlőrák, egy bizonyos, csontokban, izmokban, zsírszövetben jelentkező daganat, legyengült immunrendszerű betegeknél előforduló, herpeszvírus okozta bőr és bélrendszeri daganat, prosztatarák, méhnyakrák, gégerák, nyirokcsomó daganat, csontvelő daganat, vese-, húgyvezeték- vagy húgyhólyag daganat,
- az agy gombák okozta fertőzése, az agy gyulladása, az agy PML-nek (progresszív multifokális leukoenkefalopátiának) nevezett súlyos fertőzése,
- kóros agyduzzanat, fokozott nyomás a koponyaűrben és az agyban, görcsroham, gyengeség, ami a test egyik oldalának bénulását okozza, az idegeket borító hüvely elvesztése, az arc izmainak bénulása,
- fejfájást okozó agyi betegség, láz, hallucinációk, zavartság, szokatlan beszéd és testmozgás,
- csökkent véráramlás a szívben, kimaradó szívverés, aorta szívbillentyű rendellenesség, kórosan gyors szívverés,
- hirtelen fellépő légzési probléma, ami tüdőkárosodáshoz vezethet, emelkedett vérnyomás a tüdőben, tüdőgyulladás, vér felköhögése, a levegő ki és beáramlását biztosító légutak és a tüdő kóros eltérése, folyadék a tüdő körüli mellhártyaűrben, alvás közben időszakosan leálló légzés, kóros beszédhang,
- a nemiszervek herpesze,
- citomegalovírus okozta bélgyulladás (vastagbélgyulladás), hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- vékonybél- vagy vastagbélfekély, vékonybél-elzáródás, fekete, kátrányszerű széklet, végbélvérzés, a széklet kóros elszíneződése,
- baktérium okozta fertőzés, a szívbelhártya gyulladása vagy fertőzése, tüdőbaj (tuberkulózis), csontfertőzés, nyirokcsomók gyulladása, a tüdőben lévő légutak kóros tágulata gyakori tüdőgyulladással,
- a Strongyloides nevű féreg okozta fertőzés, a Giardia nevű parazita hasmenést okozó fertőzése,
- egy vírus által okozott vesebetegség (poliomavírus okozta nefropátia), vesegyulladás, vese hegesedése, vesecsatornácskák szűkülete, vérzéssel járó húgyhólyaggyulladás,
- vérrögképződés a vese verőerében,
- Guillain-Barré szindróma (egy izomgyengeséget vagy bénulást okozó betegség),
- Epstein-Barr vírus okozta kóros fehérvérsejt szaporulattal járó kórkép,
- vérrögképződés a vénákban, vénagyulladás, időszakosan jelentkező lábikragörcs,
- verőérbetegségek, a verőerek falának hegesedése, vérrögképződés az verőerekben, verőérszűkület, átmeneti pirosság az arcon/bőrön, az arc duzzanata,
- epekövek, folyadékkal teli hólyag a májban, a máj elzsírosodása,
- bőrvörösséggel és gyakran ezüstös szélű, a bőr megvastagodásával járó bőrbetegség, kóros szőrnövekedés, a haj fokozott töredezése, a körmök töredezettsége, fekély a hímvesszőn,
- ásványianyagok egyensúlyának felborulása a szervezetben, ami csontproblémát okoz, csontgyulladás, a csont kóros elvékonyodása ami csontproblémához vezet, az ízületeket bélelő hártya gyulladása, ritka csontbetegség,
- heregyulladás, a hímvessző kórosan sokáig tartó merevedése, kóros sejtek a méhnyakban, csomó a mellben, herefájdalom, fekély a külső női nemi szervek tájékán, elvékonyodott hüvelyfal, terméketlenség vagy teherbeesési pobléma, herezacskó duzzanata,
- szezonális allergia,
- csökkent étvágy, ízérzési zavar, hallásromlás,
- különös álmok, hangulatingadozások, koncentrálási zavar és képtelenség a nyugodt ülésre, értelmi vagy gondolkodási zavar, memóriazavar, migrén, ingerlékenység,
- zsibbadás vagy gyengeség a rosszul beállított cukorbetegség miatt, cukorbetegség miatti lábelváltozások, nyugtalan lábak,
- a szemfenék vizenyője ami látászavart okoz, szemgyulladás, kényelmetlen/fokozott fényérzékenység, szemhéjgyulladás,
- a szájzug kirepedezése, ínyduzzanat, fájdalom a nyálmirigyben,
- fokozott szexuális vágy,
- égő érzés,
- infúzió kiváltotta reakció, szöveti hegesedés, gyulladás, a betegség kiújulása, melegség érzése, fekély,
- vizeletmennyiség csökkenése,
- az átültetett szerv elégtelen működése, vérátömlesztés alatt vagy után jelentkező problémák, a heg felszakadása a gyógyulás előtt, csonttörés, teljes ínszakadás vagy ínleválás, alacsony vérnyomás a beavatkozás alatt vagy után, magas vérnyomás a beavatkozás alatt vagy után, vérömleny a lágyrészekben a beavatkozást követően, a beavatkozással kapcsolatos fájdalom, a beavatkozással kapcsolatos fejfájás, a lágyrészek bevérzése.
A laboratóriumi vizsgálatok jelezhetik:
- veszélyesen alacsony vörösvértestszám, veszélyesen alacsony fehérvérsejtszám, vörösvértestek pusztulása, véralvadási zavar, cukorbetegség miatti savasság a vérben, a savasság csökkenése a vérben,
- a mellékvese hormonok nem megfelelő termelődése,
- alacsony D-vitaminszint,
- emelkedett hasnyálmirigy enzimszint a vérben, emelkedett troponinszint a vérben, ún. prosztataspecifikus antigén (PSA, egy prosztatában termelődő fehérje) szintjének emelkedése, magas húgysavszint a vérben, CD-4 fehérvérsejtszám csökkenés, alacsony vércukorszint.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A NULOJIX-ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós üveg címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a NULOJIX-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ezt a gyógyszert abban az egészségügyi intézményben fogják tárolni, ahol beadásra kerül. Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A feloldás után az elkészített oldatot az injekciós üvegből azonnal az infúziós zsákba vagy tartályba kell juttatni.
A hígítás után és mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, az oldatos infúziót hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), legfeljebb 24 órán keresztül lehet tárolni. Az oldatos infúziót a teljes 24 órából maximálisan 4 órát lehet 25 °C alatt tárolni. Nem fagyasztható!
A NULOJIX infúzió beadását a por feloldását követő 24 órán belül be kell fejezni.
Ne alkalmazza a NULOJIX-et, ha az elkészített vagy hígított oldatban bármilyen részecskét lát vagy az oldat elszíneződését észleli.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a NULOJIX
- A készítmény hatóanyaga a belatacept. 250 mg belatacept injekciós üvegenként. Feloldás után minden milliliter 25 mg belataceptet tartalmaz.
- Egyéb összetevők a nátrium-klorid, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, szacharóz, nátrium-hidroxid (a pH beállításához) és sósav (a pH beállításához).
Milyen a NULOJIX készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A NULOJIX por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz (por, steril koncentrátumhoz) egy fehér vagy törtfehér por, ami lehet egy tömbben vagy darabokban.
250 mg belatacept injekciós üvegenként.
1 injekciós üveget és 1 szilikonmentes fecskendőt vagy 2 injekciós üveget és 2 szilikonmentes fecskendőt tartalmazó kiszerelés.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: EU/1/11/694/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG
  • Hatóanyag: belatacept
  • ATC: Belatacept
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 166776Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)