LEFLUNOMID SANDOZ 20 mg filmtabletta

LEFLUNOMID SANDOZ 20 mg filmtabletta betegtájékoztatója

- Milyen típusú gyógyszer a Leflunomid Sandoz filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- Tudnivalók a Leflunomid Sandoz filmtabletta szedése előtt
- 3. Hogyan kell szedni a Leflunomid Sandoz filmtablettát?
- 4. Lehetséges mellékhatások
- 5. Hogyan kell a Leflunomid Sandoz filmtablettát tárolni?
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Milyen típúsú gyógyszer a Leflunomid Sandoz filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta a reumaellenes gyógyszerek egy csoportjába tartozik.
- A Leflunomid Sandoz filmtablettát aktív reumatoid artritiszben szenvedő felnőtt betegek kezelésére használják.
- A reumatoid artritisz tünetei közé az ízületek gyulladása, duzzanata, a nehezebb mozgás és fájdalom tartozik. További, az egész szervezetet érintő tünet az étvágy elvesztése, a láz, legyengülés és a vérszegénység (a vörösvértestek hiánya).
- Tudnivalók a Leflunomide Sandoz filmtabletta szedése előtt

- Ne szedje a Leflunomid Sandoz filmtablettát
- ha korábban bármikor allergiás (túlérzékenységi) reakciója volt a leflunomidra (különösen, ha az súlyos, gyakran lázzal kísért bőrreakció, ízületi fájdalom, vörös foltok vagy hólyagok megjelenése a bőrön például Stevens-Johnson tünetegyüttes), a mogyoróra vagy a szójára vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha bármilyen májbetegsége van,
- ha közepesen súlyos vagy súlyos vesebetegsége van,
- ha Önnél nagymértékben csökkent a fehérjék szintje a vérben (hipoproteinémia),
- ha Önnek, bármely, a szervezet immunrendszerét érintő betegsége van (például AIDS),
- ha Önnek a bármilyen, a csontvelőt érintő betegsége van, vagy ha a vérében a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék száma alacsony,
- ha Ön súlyos fertőzésben szenved,
- ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet vagy szoptat.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.
- ha bármikor tüdőgümőkórban (tuberkulózis, egy tüdőbetegség) vagy intersticiális tüdőbetegségben (tüdőbetegség) szenvedett
- ha Ön férfi és párjával gyermeket szeretnének. Mivel nem zárható ki, hogy a Leflunomid Sandoz filmtabletta átjut az ondóba, megbízható fogamzásgátlást kell alkalmaznia a Leflunomid Sandoz filmtablette kezelés alatt.
- Ha Ön párjával gyermeket tervez, fel kell vegyék a kapcsolatot kezelőorvosukkal. Lehet, hogy orvosa a Leflunomid Sandoz filmtabletta szedésének az abbahagyását és a Leflunomid Sandoz filmtabletta szervezetből történő gyors és megfelelő kiürülésének érdekében bizonyos gyógyszerek szedését tanácsolja. Ezután annak érdekében, hogy biztosak legyenek abban, hogy a Leflunomid Sandoz filmtabletta megfelelő mértékben kiürült a szervezetből, vérvizsgálatot kell Önnél végezni, majd ezt követően még legalább további 3 hónapot kell várni, mielőtt megkísérel gyermeket nemzeni.
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta esetenként rendellenességeket okozhat a vérben, májban, tüdőben és a karok és lábak idegeiben. Súlyos túlérzékenységi reakciókat is kiválthat, vagy fokozhatja súlyos fertőzések lehetőségét. Ezekkel kapcsolatosan további információkért olvassa el a 4. pontot (Lehetséges mellékhatások).
- Kezelőorvosa a Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés előtt és alatt a vérsejtek és a máj ellenőrzése érdekében rendszeres időközökben vérvizsgálatot fog végezni. Mivel a Leflunomid Sandoz filmtabletta a vérnyomás emelkedését okozhatja, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön vérnyomását is.
- Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta nem javasolt 18 éves kor alatti gyermekek és serdülők számára.

- Egyéb gyógyszerek és a Leflunomid Sandoz filmtabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ez különösen fontos, ha Ön
- reumatoid artritisze miatt egyéb gyógyszereket is szed, például maláriaellenes szereket (pl. klorokin és hidroxiklorokin), izomba- vagy szájon át adott aranyvegyületet, D-penicillinamint, azatioprint és egyéb, a szervezet védekezőképességét csökkentő szert (pl. metotrexát), mivel ezek együttadása nem javasolt.
- kolesztiramin nevű gyógyszert (a magas koleszterinszint csökkentésére használatos) vagy aktív szenet szed, mivel ezek a szerek csökkenthetik a szervezetbe felszívódó Leflunomid Sandoz filmtabletta mennyiségét.
- fenitoint (epilepszia kezelésére használják), warfarint vagy fenprokumont (a véralvadás gátlására használják) vagy tolbutamidot (2-es típusú cukorbetegség kezelésére használják) szed, mivel ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások kockázatát.
- Ha Ön már szed nem szteroid gyulladásgátlót (NSAID) és/vagy kortikoszteroidokat, ezek szedését folytathatja a Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés megkezdése után is.

- Oltások
- Ha Önnek védőoltást kell kapnia, kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Egyes védőoltásokat a Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés alatt, illetve a gyógyszerszedés leállítását követően egy bizonyos ideig nem szabad beadni.
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta bevétele étellel vagy itallal és alkohollal
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta étellel együtt vagy attól függetlenül is bevehető.
- A Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés során alkohol fogyasztása nem ajánlott. A Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés alatt történő alkoholfogyasztás fokozhatja a májkárosodás lehetőségét.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ne szedje a Leflunomid Sandoz filmtablettát ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet vagy terhességet tervez. Ha Ön a Leflunomid Sandoz filmtabletta kezelés alatt terhes vagy teherbe esett, fokozott annak veszélye, hogy gyermeke súlyos születési rendellenességgel jön a világra. Fogamzóképes nőknek tilos megbízható fogamzásgátló módszer alkalmazása nélkül Leflunomid Sandoz filmtablettát szedniük.
- Szóljon kezelőorvosának, ha a Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés abbahagyását követően terhességet tervez, mivel biztosítani kell Önnél, hogy a Leflunomid Sandoz filmtabletta valamennyi maradványa távozzon a szervezetéből, mielőtt teherbeeséssel próbálkozna. Ez akár 2 évig is eltarthat. Ezt azonban néhány hétre lehet csökkenteni bizonyos, a Leflunomid Sandoz filmtabletta szervezetből történő kiürülését gyorsító gyógyszerek szedésével.
- Mindkét esetben vérvizsgálattal kell megerősíteni, hogy a Leflunomid Sandoz filmtabletta kiürült a szervezetből, majd ezt követően legalább további egy hónapot kell várnia a teherbeeséssel.
- A laborvizsgálattal kapcsolatosan további információért, kérjük, a kezelőorvosával vegye fel a kapcsolatot.
- Ha a Leflunomid Sandoz filmtabletta alkalmazása során vagy a kezelés megszakítását követő 2 éven belül terhesség gyanúja merül fel, a terhességi vizsgálat elvégzése céljából kezelőorvosát haladéktalanul értesítenie kell. Amennyiben a vizsgálat megerősíti, hogy Ön gyermeket vár, kezelőorvosa bizonyos, a Leflunomid Sandoz filmtabletta szervezetből történő gyors és megfelelő kiürülését biztosító gyógyszeres kezelést javasolhat, mivel ez csökkentheti a születendő gyermeket fenyegető kockázatot.
- Ne szedje a Leflunomid Sandoz filmtablettát, ha szoptat, mivel a leflunomid átjut az anyatejbe.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Leflunomid Sandoz filmtablettától szédülhet, ami ronthatja a koncentrálóképességet és a reakciókészséget. Ha Ön is érintett, ne vezessen gépjárművet vagy kezeljen gépeket.
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta laktózt és szója-lecitint tartalmaz
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, vegye fel a kapcsolatot orvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
- Hogyan kell szedni a Leflunomid Sandoz filmtablettát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvos vagy a gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta ajánlott kezdő adagja 100 mg naponta egyszer az első három napon. Ezt követően a betegek többsége számára az alábbi adagok szükségesek:
- reumatoid artritisz kezelésére: naponta egyszer 10 mg vagy 20 mg Leflunomid Sandoz filmtabletta, a betegség súlyosságától függően.
- A tablettát egészben, nagymennyiségű vízzel kell lenyelni.
- Mintegy 4 hét vagy ennél több idő is eltelhet addig, amíg nem kezdi érezni, hogy állapota javul. Néhány beteg még 4 - 6 hónapos kezelés után is további javulást érezhet.
- A Leflunomid Sandoz filmtablettát szokásos esetben hosszú ideig fogja szedni.
- Ha az előírtnál több Leflunomid Sandoz filmtablettát vett be
- Ha a kelleténél több Leflunomid Sandoz filmtablettát vett be, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy kérjen orvosi tanácsot. Ha lehet, vigye magával a tablettákat vagy a dobozt, hogy megmutassa az orvosnak.

- Ha elfelejtette bevenni a Leflunomid Sandoz filmtablettát
- Ha elfelejtette bevenni az adagját, amint eszébe jutott, pótolja, kivéve, ha ez az időpont túl közel esik a következő esedékes adaghoz. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- Haladéktalanul értesítse orvosát és hagyja abba a Leflunomid Sandoz filmtabletta szedését
- ha gyengeséget tapasztal, kóvályog, vagy szédül, vagy nehezen veszi a levegőt, mivel ezek súlyos túlérzékenységi reakció jelei lehetnek
- ha bőrkiütés vagy szájüregi fekélyek jelentkeznek Önnél, mivel ezek súlyos, néha életveszélyes reakciókra (például Stevens-Johnson tünetegyüttes, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme) utalhatnak.

- Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak valamelyikét észleli:
- sápadtság, fáradtság vagy véraláfutások, mivel ezek a vért alkotó különböző típusú vérsejtek egyensúlyzavara okozta vérképzőszervi betegségre utalhatnak,
- fáradtság, hasi fájdalom vagy sárgaság (a szem vagy a bőr sárga elszíneződése), mert ezek súlyos állapotokra, például a májelégtelenségre utalhatnak, amelyek halálosak is lehetnek,
- bármely, fertőzésre utaló tünet, például láz, torokfájás vagy köhögés, mivel ez a gyógyszer fokozhatja a súlyos fertőzések kialakulásának lehetőségét, amelyek életveszélyesek lehetnek,
- köhögés vagy légzési nehézség, mivel ezek a tünetek a tüdő gyulladására utalhatnak (intersticiális tüdőbetegség)
- karok és lábak szokatlan zsibbadása, gyengesége vagy fájdalma, mivel ezek a tünetek idegekkel kapcsolatos problémákat jelezhetnek (perifériás neuropathia)
- Gyakori mellékhatások (100-ből 1-10 beteget érint)
- a fehérvérsejt-szám kismértékű csökkenése (leukopénia),
- enyhe túlérzékenységi reakciók,
- étvágy elvesztése, (általában jelentéktelen) súlyvesztés,
- fáradtság (aszténia),
- fejfájás, szédülés,
- rendellenes bőrérzetek, például bizsergés (paresztézia),
- vérnyomás kismértékű emelkedése,
- hasmenés,
- hányinger, hányás,
- szájüreg begyulladása vagy szájüregi fekélyek,
- hasi fájdalom,
- néhány májenzim értékének az emelkedése,
- fokozott hajhullás,
- ekcéma, bőrszárazság, kiütés, viszketés,
- ínhüvelygyulladás (az inakat körülvevő hártyák gyulladása okozta fájdalom, általában a kézen és a lábon),
- a vérben egyes enzimek (kreatin-foszfokináz) értékeinek az emelkedése,
- a kar és a láb idegeinek megbetegedése (perifériás neuropathia).
- Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint)
- a vörösvérsejtek számának a csökkenése (anémia) és a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia),
- a vér káliumszintjének a csökkenése,
- szorongás,
- ízérzési zavarok,
- urtikária (csalánkiütés),
- ínszakadás,
- a vérben zsír szintek emelkedése (koleszterin és trigliceridek),
- a vérben a foszfát szintek csökkenése.
- Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint)
- eozinofil sejteknek nevezett vérsejtek számának növekedése (eozinofília); fehérvérsejtek számának a mérsékelt csökkenése (leukopénia); az összes típusú vérsejt számának csökkenése (pancitopénia),
- vérnyomás jelentős emelkedése,
- tüdő gyulladása (intersticiális tüdőbetegség),
- egyes májenzimértékek emelkedése, ami olyan súlyos állapotokhoz vezethet, mint a májgyulladás és a sárgaság,
- vérmérgezésnek (szepszis) nevezett súlyos fertőzések, amelyek akár halálosak is lehetnek,
- egyes enzimek (laktát-dehidrogenáz) értékének az emelkedése a vérben.

- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)
- néhány típusú fehérvérsejt kifejezett csökkenése (agranulocitózis),
- súlyos és potenciálisan veszélyes túlérzékenységi reakciók,
- az apró erek gyulladása (vaszkulitisz, beleértve a bőrerek bőrelhalást okozó gyulladását),
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz),
- súlyos májkárosodás, például májelégtelenség vagy májelhalás (nekrózis), mely halálos is lehet,
- súlyos, néha életveszélyes reakciók (Stevens-Johnson tünetegyüttes, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme).
Egyéb mellékhatások is előfordulhatnak, például a veseelégtelenség, a vérben a húgysavszint csökkenése, a férfi meddőség (mely megszűnik, ha az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelést leállítják), bőrfarkas (fénynek kitett bőrterületen jelentkező kiütés/vörösség jellemzi) és pikkelysömör (újonnan jelentkező vagy súlyosbodó) elfordulhatnak, ezek előfordulási gyakorisága nem ismert.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa <kezelőorvosát><,><vagy><gyógyszerészét><vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert>. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Leflunomid Sandoz filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne szedje a Leflunomid Sandoz filmtablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Leflunomid Sandoz filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga a leflunomid.
- Leflunomid Sandoz 10 mg filmtabletta: 10 mg leflunomidot tartalmaz filmtablettánként.
- Leflunomid Sandoz 20 mg filmtabletta: 20 mg leflunomidot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: a tablettamagban laktóz-monohidrát, kismértékben szubsztituált hidroxipropilcellulóz, borkősav, nátrium-laurilszulfát, magnézium-sztearát, illetve a filmbevonatban szója-lecitin, poli(vinil alkohol), talkum, titán-dioxid (E171) és xantán gumi.
Milyen a Leflunomid Sandoz filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Leflunomid Sandoz 10 mg filmtabletta fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, átmérője körülbelül 6 mm.
A Leflunomid Sandoz 20 mg filmtabletta fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, átmérője körülbelül 8 mm, egyik oldalán törővonallal. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A filmtablettákat tartályba csomagolják.
10, 15, 20, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 90, 98 vagy 100 filmtablettát tartalmazó kiszerelésekben kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21604/06
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: leflunomide
  • ATC: Leflunomide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 5172 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: